Víkendové tržby: Masivní nástup Rogue One

Z nových Star Wars je hit. Více než stopadesátimilionový otvírák je další komerční výhrou studia Disney v tomto roce.

  1. místo – Rogue One: Star Wars Story: 155 milionů, novinka
  2. místo – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa: 11,664 milionů, 4. týden v žebříčku
  3. místo – Pařba o Vánocích: 8,450 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Collateral Beauty: Druhá šance: 7 milionů, novinka
  5. místo – Fantastická zvířata a kde je najít: 5,030 milionů, 5. týden v žebříčku
  6. místo – Místo u moře: 4,156 milionů, 5. týden v žebříčku
  7. místo – La La Land: 4,020 milionů, 2. týden v žebříčku
  8. místo – Příchozí: 5,6 milionů, 5. týden v žebříčku
  9. místo – Doctor Strange: 4,631 milionů, 6. týden v žebříčku
  10. místo – Noční zvířata: 3,193 milionů, 4. týden v žebříčku

Hvězdné války táhnou a studio Disney si spojeně mne ruce. Druhá Síla se probouzí se sice nekoná, ale to se celkem logicky předpokládalo. I tak ale první samostatný film z předaleké galaxie dokázal být svým způsobem rekordní. Když pomineme loňskou sedmou epizodu, tak je Rogue One jediným filmem, který kdy v prosinci otevřel přes 100 milionů. V souhrnném měřítku se bavíme o dvanáctém nejlepším debutu všech dob.

Není tomu ani pět dní od premiéry a Darth Vader a spol. mají na kontě téměř 300 milionů dolarů z celosvětových kin a to nás čekají ještě premiéry na divácky silných trzích v Číně či Jižní Koreji. Dost možná máme co do činění s dalším miliardovým koněm letošních filmových dostihů, ale předvídat výdrž Darebáka jedna je celkem tvrdý oříšek.

V první řadě jde pořád o neznámé hrdiny ve vedlejším příběhu nejslavnější filmové ságy všech dob. Značka dělá dost, ale nebude z (téměř) rekordního otvíráku i hluboký propad příští týden? Nechme se překvapit. Film si tak jako tak drží až neuvěřitelně vyrovnané ohlasy – 8.3 bodů na IMDb, 83 % u tuzemských fanoušků na CSFD a pyšní se i 84 % kladnými recenzemi na Rottenech. A to nemluvím o naší 85% recenzi, kterou si můžete přečíst zde.

Do pozadí byly odsunuty hity minulých víkendů – animovaná pohádka Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa a dětem nepřístupná taškařice Pařba o Vánocích. Vzhledem k nástupu očekávaných Hvězdných válek je pro tyto žánrovky druhé, respektive třetí místo naprosto ucházející.

Vůbec se však nedařilo hvězdně obsazenému emociálnímu dramatu Collateral Beauty: Druhá šance. Sedmimilionový start na bramborové pozici je tím vůbec nejhorším začátkem pro jakýkoliv snímek s Willem Smithem. Tvůrci si zřejmě dali nejvíce záležet na castingu, protože jména jako Kate Winslet, Keira Knightley, Helen Mirren, Edward Norton, Michael Peña či Naomie Harris sice jsou absolutní hereckou hollywoodskou špičkou, ale výsledek se jaksi nedostavil. Snímek se nesetkal s přílišným diváckým zájmem ani přízní odborné veřejnosti. Velké zklamání.

Za Fantastickými zvířaty na pátém místě si o jednu příčku polepšila chválená oscarovka Místo u moře, v originále Manchester by the Sea. Rodinné drama v hlavní roli s Caseym Affleckem a Michelle Williams kdekdo vynáší do nebes a my se jen těšíme na českou premiéru, která se uskuteční 9. února 2017.

Sedmý flek bere další favorit na zisk plešaté sošky a to hudební chuťovka La La Land od tvůrců Whiplash. Snímek navzdory stále ještě omezeném nasazení (minulý týden v pěti, tento ve dvoustovce kinosálech) vydělává solidní peníze – lepší čísla v poměru výdělky/distribuce vykazuje jen Rogue One. Ryan Gosling a Emma Stone přitancují do českých kin za necelé tři týdny (5. ledna 2017).

Svůj poslední víkendový box-office pravděpodobně zažilo mysteriózní sci-fi Příchozí, povedená marvelovka Doctor Strange a tajemná Noční zvířata. Na top 10 totiž příští týden zaútočí hned několik ambiciózních nováčků – filmová daptace slavné počítačové hry Assassin’s Creed, vesmírní Pasažéři s Chrisem Prattem a Jennifer Lawrence nebo animák Zpívej.