Vánoční tržby: Star Wars si smlsly na dotírajících nováčcích

Vánoční novinky Assassin’s Creed, Pasažéři, Proč právě on? a Fences propadly na úkor megaúspěšných Hvězdných válek. Se ctí otevřel pouze animák Zpívej.

  1. místo – Rogue One: Star Wars Story: 96,085 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Zpívej: 56,080 milionů, novinka
  3. místo – Pasažéři: 23,1 milionů, novinka
  4. místo – Proč právě on?: 16,715 milionů, novinka
  5. místo – Assassin’s Creed: 15 milionů, novinka
  6. místo – Fences: 11,366 milionů, novinka
  7. místo – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa: 10,447 milionů, 5. týden v žebříčku
  8. místo – La La Land: 9,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Pařba o Vánocích: 7,250 milionů, 3. týden v žebříčku
  10. místo –Collateral Beauty: Druhá šance: 7,060 milionů, novinka

Vánoce už druhý rok po sobě patří Hvězdným válkám. Loni v této době řádila Síla se probouzí, letos drtí konkurenci Rogue one. Prequelový nářez, dějově zasazený těsně před slavnou epizodu IV, si v prodlouženém vánočním víkendu připsal na účet dalších téměř 100 milionů dolarů a po pouhých jedenácti dnech v kinech už patří mezi desítku nejvýdělečnějších filmů roku 2017. Celosvětová vydělená suma je na krásném čísle 555 milionů a málokdo už pochybuje o překonání magické miliardové hranice. Připomínám, že premiéra v Číně nás teprve čeká.

Slavná značka filmového světa rytířů Jedi, zákeřných Sithů či tajemné Síly si o Vánocích až s překvapivou lehkostí poradila s nástupem několika ambiciózních nováčků. Nejlepšímu z nich – animované hudební pohádce Zpívej – se podařilo vydolovat sympatických 56 milionů. Jenom za pondělí připlulo na účet studia Universal parádních 20,8 milionů, což je desátý nejlepší výkon všech dob. Vypadá to, že máme co dočinění se solidní novoroční trvalkou a lehce nadprůměrné hodnotící ohlasy na tom zřejmě nic nezmění.

Zklamáním je zcela bez pochyby start až otravně propagovaných Pasažérů. Toto nabubřelé sci-fi tak nějak nevychytalo nasazení snímku do kin (proti žánrově nepříliš vzdáleným Star Wars) a studio Sony se evidentně přepočítalo i ve vyhodnocení komerčního potenciálu hvězdiček Jennifer Lawrence a Chrise Pratta. Nesmírně drahý projekt, který však místy vypadá vskutku lahůdkově, se vůbec nesetkal s diváckou ani odbornou přízní a z prodlouženého svátečního víkendu bere chabých 23 milionů.

Štědrých Vánoc se letos nedočkali Foxové, kteří sčítají ztráty hned na dvou frontách. Naprosto nelogicky totiž poslali do kin hned dva své snímky, které se čistě logicky musí mezi sebou obírat o diváky. V celkovém porovnání pořizovacích nákladů s konečnými výdělky však komedie Proč právě on? dopadla méně bolestivě, než se možná očekávalo. Absolutním propadákem je pak zcela bez debat adaptace kultovní počítačové hry Assassin’s Creed.

Fanoušky dlouho vyhlížený projekt sbírá ve světě jeden políček za druhým a už nyní je jasné, že se přepálený 125 milionový rozpočet nemá šanci vrátit. Veskrze průměrné ohlasy se projevily na opravdu trapném výsledku z otevíracího víkendu (15 milionů) a pro Michaela Fassbendera je to opravdu vysoko zdvižený varovný prst. Prokletí videoherních adaptací tak nebere konce.

Na šestém místě se usadila žánrovka Fences, ve které se Denzel Washington ujal jak hlavní role, tak režisérské stoličky. Jde o předělávku slavné divadelní hry o segregačních útrapách Afroameričanů ve Spojených státech v padesátých letech minulého století.

Chválené drama určitě bude útočit na odborné ceny, ale technicky vzato nešlo o novinku právě uplynulého víkendu. Snímek debutoval už před jedenácti dny v omezené distribuci s několika tisíci. Po masivním nasazení do kin si přišel na slušných 11,3 milionů.

O obsazení zbytku top 10 se postarali staří známí. Z druhého místa na sedmé, avšak s minimálním úbytkem divácké přízně, klesla disneyovka Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa. Osmičku bere asi nejžhavější oscarový kandidát letošního roku a to hudební romantika La La Land, za kterou se s několikamilionovým odstupem usadila ztřeštěná komedie Pařba o Vánocích. Poslední námi hodnocený flek pro sebe urvalo rozporuplně přijaté emociální drama Collateral Beauty: Druhá šance s Willem Smithem.