Víkendové tržby: Střízlivé první místo pro Fantastická zvířata

Dobrodružná novinka z kouzelného světa Harryho Pottera otevřela v amerických kinech mírně pod očekávání. Z Fantastických zvířat ale bude hit tak jako tak.

  1. místo – Fantastická zvířata a kde je najít: 75 milionů, novinka
  2. místo – Doctor Strange: 17,676 milionů, 3. týden v žebříčku
  3. místo – Trollové: 17,5 milionů, 3. týden v žebříčku
  4. místo – Příchozí: 11,8 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Almost Christmas: 7,040 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny: 6,750 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – The Edge of Seventeen: 4,825 milionů, novinka
  8. místo – Bleed for This: 2,357 milionů, novinka
  9. místo – Zúčtování: 2,115 milionů, 6. týden v žebříčku
  10. místo – Shut In: 1,6 milionů, 2. týden v žebříčku

V pátek jsem předpovídal Fantastickým zvířatům debut blížící se k hranici 95 milionů dolarů. Ukázalo se však, že američtí diváci buď vůbec neví, že tato příjemná fantasy patří do filmového kánonu Harryho Pottera, nebo je příběh Mloka Scamandera zas až tolik nezajímá. Snímek odstartoval s částkou nepřesahující 75 milionů, což je méně, než měla kterákoliv potterovka, ale i tak to stačilo na první místo box-office.

Studio Warner Bros. sice vyloženě nesčítá ztráty jako v případě svých letošních komiksáren (nesmírně předražený Sebevražedný oddíl či Batman v Superman), ale šampaňské proudem také nepoteče. Jako vyložená trefa do černého působí Fantastická zvířata hlavně ve zbytku světa, odkud přiteklo do studiové kasičky už krásných 150 milionů. Výhledy pro budoucí sérii se samozřejmě nijak zvlášť nezhoršily a další díl očekávejme nejdéle do dvou let.

fb-1200x675

Z pomyslného trůnu byl tedy sesazen Doctor Strange. Chválené komiksové dobrodružství vyneslo Marvelu za právě uplynulý víkend dalších téměř 18 milionů dolarů a v součtu s celosvětovými tržbami si charismatický kouzelník s tváří Benedicta Cumberbatche přičaroval náramných 570 milionů. Slušná práce na 17 dní v kinech.

Bronz berou animovaní Trollové. Těm zřejmě stejně jako Strangeovi sebraly diváky Fantastická zvířata, protože padesátiprocentní úpadek návštěvnosti oproti minulému týdnu opravdu nejde jinak vysvětlit. Po večerním přepočtu možná poskočí i na druhé místo před nového Avengera, ale ani to nic nezmění na faktu, že pohádkové potvůrky padají o něco rychleji, než se asi čekalo.

doctor-strange

Své diváky si jakž takž pohlídalo sci-fi drama Příchozí. V této do nebes vynášené žánrovce se Amy Adams s Jeremy Rannerem snaží domluvit s tajemnými mimozemskými bytostmi, které přistály na naší matičce Zemi, a nevypadá to, že by zabloudily. 11,8 milionů z druhého víkendu odpovídá tržbám thrilleru Zmizení, o které se v roce 2013 také postaral nesmírně talentovaný režisér Denis Villeneuve.

Páté místo bere černošská vánoční komedie Almost Christmas, která těsně uhájila svoji pozici před dotírajícím Melem Gibsonem a jeho válečnou řezničinou Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Tvůrce Statečného srdce nebo Umučení Krista sklízí jednu pochvalu za druhou a je to jen dobře. Návrat jeho filmového rukopisu potřeboval současný Hollywood jako sůl.

bleed-for-this-trailer

Další dva fleky berou novinky. Chválená komedie pro náctileté The Edge of Seventeen nevydolovala z amerických kin ani pět milionů a životopisné boxerské drama Bleed for This s Milesem Tellerem, které z patnáctistovky sálů vybralo přibližně 2,3 mega. Nezáviděníhodná slabota v obou případech.

Top 10 uzavírají Ben Affleck se svým povedeným Zúčtováním na devítce a údajně příšerný horor Shut In s Naomi Watts, který uhájil umístění v nejlepší desítce jen o několik tisíc dolarů. Drama Moonlight na jedenáctém místě totiž přidává na distribuci i pátý týden od svého uvedení do kin.

A co příští týden? Kina vezme útokem hned několik novinek – špiónské válečné drama Spojenci režiséra Roberta Zemeckise v hlavní roli s Bradem Pittem, aninák Moana, který dostal u nás prazvláštní český distribuční název Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa a pokračování přisprostlé vánoční klasiky Santa je pořád úchyl.