Víkendové tržby: Magický nástup Doctora Strange   

Nejnovější marvelovka otevřela v amerických kinech dle očekávání. K přepisování historických rekordů nedošlo a dařilo se i animovaným Trollům.

  1. místo – Doctor Strange: 85 milionů, novinka
  2. místo – Trollové: 45,6 milionů, novinka
  3. místo – Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny: 14,750 milionů, novinka
  4. místo – Boo! A Madea Halloween: 7,8 milionů, 3. týden v žebříčku
  5. místo – Inferno: 6,250 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Zúčtování: 5,950 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Jack Reacher: Nevracej se: 5,580 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Ouija 2: 3,983 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Dívka ve vlaku: 2,775 milionů, 5. týden v žebříčku
  10. místo – Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: 2,1 milionů, 6. týden v žebříčku

Marvel je ve formě. Představit světu během nemasné neslané podzimní sezóny jednoho z těch méně známých superhrdinů a utržit s ním během otevíracího víkendu 85 milionů dolarů, to je prostě paráda. Z kouzelného Doctora Strange je druhý nejlepší komiksový origin MCU (hned za megaúspěšným Iron Manem z roku 2008) a do budoucna to s geniálním neurochirurgem s polámanými prsty vypadá víc než dobře.

trailer-3-doctor-strange

Strange totiž září také mimo Spojené státy, kde v momentální době vrcholí kampaně prezidentských kandidátů na křeslo v Bílém domě a někteří se do kina v tom všeobecném maglajzu ani nedostali. V celosvětovém součtu má nejnovější superhrdina na kontě úctyhodných 325 milionů a to ještě ani nebyly započítány tržby z komerčně velmi důležité Číny.

Příští týden zjistíme, zda se z Doctora Strange stane kasovní trvalka, ale odhaduji, že jenom v Americe by i mohlo padnout takových 250 milionů. Snímek totiž sbírá nadmíru pozitivní ohlasy jak mezi diváky (8 bodů z 10 na IMDb), tak napříč zástupci novinářské obce (90 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes), což by ho na předních příčkám mohlo nějaký ten víkend udržet.

recenze trollové

Druhé místo obsadili animovaní Trollové, kteří mě sice trochu straší téměř stotřicetimilionovým rozpočtem, ale v kinech se jim daří na výbornou. Americký start za 45 milionů sice není na úrovni některého z věhlasnějších žánrových konkurentů, ale zbytek tržeb dohání svět. Tam už jsou pohádkové příšerky za stovkou a budou stále stoupat. Animáky letos prostě letí a nevypadá to, že by se nastavený trend měl v budoucnu měnit.

Osobně mě velmi zklamalo divácké přijetí novinky zlobivého hollywoodského matadora Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Tento chválený válečný velkofilm o chlápkovi, kterému jeho přesvědčení nedovolovalo používat zbraně za druhé světové války, a vystačil si pouze s lékárničkou, nedostál svým ohlasům a otevřel za nevýrazných 14,750 milionů. Recenzenti však hovoří o návratu režiséra Statečného srdce do první filmařské ligy a samotný Gibson prý i pošilhává po nějakém tom Oscarovi. Tak jako tak je Zrození hrdiny komerčním zklamání, které pravděpodobně nespasí ani mimoamerické trhy. Škoda.

hacksawridge_markrogers_d0a9525

Na čtvrtém místě pokračuje v krasojízdě jednoduchá komedie Tylera Perryho Boo! A Madea Halloween, která za sebou nechala i taková herecká esa formátu Toma Hankse (Inferno), Bena Afflecka (Zúčtování) nebo Toma Cruise (Jack Reacher: Nevracej se). Američané mají tento podzim vskutku zajímavý filmový vkus.

Své místo v top 10 uhájil i levný horor Ouija 2, který sice žádnou velkou díru do světa neudělal, ale na své si v klidu vydělal. Od stejného studia, letos nijak zvlášť úspěšného Universalu, pochází i povedená adaptace knižního hitu Dívka ve vlaku. Tento filmový přepis si za svoji pětitýdenní pouť v kinech vydělal sympatických 140 milionů. Poslední flek box-office bere Slečna Peregrinová se svým Sirotčincem pro podivné děti. V tomto případě bych zmínil ucházející výdělky této vizuálně zajímavé burtonovky, které však podráží nohy zbytečně přemrštěný rozpočet, ale to bych se vlastně jen opakoval.

trailer 2 Sirotčinec slečny Peregrinové

Za týden zkusí své štěstí thriller s prvky hororu Shut In v hlavní roli s Naiomi Watts nebo černošská vánoční komedie Almost Christmas. Největší rozruch by však měl způsobit snímek Příchozí, ve kterém se Amy Adams a Jeremy Renner pokusí navázat kontakt s nezvanými mimozemšťany. Má jít o nejlepší sci-fi roku, tak uvidíme.