Festival francouzského filmu v Praze

Pražský podzim je doslova nabitý filmovými festivaly. Po ku příkladu již proběhlém Be2Can nebo do čtvrtka trvajících Mezipatrech obsadí ve dnech 23.-30.11.2016 kinosály Lucerny, Světozoru a Kina 35 Festival francouzského filmu.

Již 19. ročník festivalu s sebou přináší plejádu pozoru a pozornosti hodných francouzských filmů. Dvanáct z nich jsou předpremiérové tituly, některé představené letos v Cannes, filmy velice dobře přijaté jak diváky, tak porotou. V soutěžní sekci Výběr české kritiky se deset snímků utká o Cenu diváků TV5MONDE.

Speciální pozornost je letos věnována legendě (nejen) francouzského filmu Catherine Deneuve. Festival nabídne šestici z jejích aktuálních filmů, které budou doplněny klasikou François Truffauta Poslední metro.

Program by samozřejmě nebyl úplný bez oblíbeného Večera krátkých filmů a sekce Filmové hity. Ta divákům letos přinese čtrnáct zajímavých filmů z nedávné francouzské kinematografické tvorby.

Festival myslí i na návštěvníky, kteří touží také po vyžití mimo kinosály. Těm připravil různé doprovodné akce. Za zmínku stojí například výstava fotografií Kate Barry nazvaná Herečky. Ta bude pro zájemce ke zhlédnutí v Galerii 35 Francouzského institutu až ledna příštího roku. Mezi dny 24.-26.11. bude také v pasáži Lucerna probíhat tzv. Francouzské gastronomické rendez-vous představující střípky francouzské kuchyně.

Společně s Prahou probíhá festival také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Více informací je k nalezení na stránkách festivalu.