Víkendové tržby: Animovaná Vaiana pokořila Fantastická zvířata

Nová potterovka se na vrcholu moc dlouho neohřála. Týden po své premiéře byla sesazena Odvážnou Vaianou, se kterou si Disney brousí zuby na další letošní miliardu.

  1. místo – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa: 55,223 milionů, novinka
  2. místo – Fantastická zvířata a kde je najít: 45,1 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Doctor Strange: 13,369 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Spojenci: 13 milionů, novinka
  5. místo – Příchozí: 11,250 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Trollové: 10,340 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Almost Christmas: 7,610 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Santa je pořád úchyl: 6,106 milionů, novinka
  9. místo – Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny: 6,750 milionů, 3. týden v žebříčku
  10. místo – The Edge of Seventeen: 4,825 milionů, novinka

Během Díkuvzdání bývá v amerických kinech tradičně narváno a letošní poslední listopadový víkend nebyl výjimkou. Box-office podle očekávání ovládla disneyovka Moana, která dostala český distribuční název Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa a vypadá to, že máme zaděláno na další animovaný hit. V rámci pětidenního „thanksgiving“ otvíráku vydolovala z diváků 81 milionů, což je po Ledovém království druhý nejlepší výsledek za dané období.

moana-disney-still-new

Snímek se může pyšnit vynikajícími recenzemi a odhadoval bych, že až do nástupu nových Hvězdných válek (Rogue One startuje 16. prosince) nikoho před sebe na první místo žebříčku tržeb nepustí. U Disneyho vyhlíží na další miliardový hit (já bych ta očekávání trochu krotil, ale budiž) a potvrzuje tak absolutní dominanci na poli letošních kinovýdělků. Jen považte, čtyři celosvětově nejvýdělečnější filmy letošního roku – třetí Kapitán Amerika, Hledá se Dory, Zootropolis a Kniha džunglí – patří právě pod hlavičku tohoto studia.

Na druhé místo klesla Fantastická zvířata a kde je najít. Povedené dobrodružství zažilo skromný úbytek divácké přízně (necelých 40 %) a hlavně ve světě zažívá milionové žně. Celosvětové výdělky se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardové hranici a máme tak co dočinění s úspěšným začátkem několikadílné série, která se v rámci porovnání s původní potterovskou ságou určitě neztratí.

fantastic-beasts-and-where-to-find-them-review

Třetí flek bere magický Doctor Strange komiksového studia Marvel. Nápadité dobrodrůžo s Benedictem Cumberbathcem je už na částce 615 milionů dolarů ze všech světových kin. Když nepočítáme Strážce Galaxie, tak jde o nejvýdělečnější origin rozšířeného filmového universa MCU. Velká paráda na to, že se bavíme o prakticky neznámém superhrdinovi, který si své místo v oblíbenosti mezi ostatními Avengeri bude muset teprve vybojovat.

Další novinkou uplynulého víkendu bylo špionážní drama z druhé světové války Spojenci. Film režisérského matadora Roberta Zemeckise s Bradem Pittem a Marion Cotillard však příliš neoslnil. Po převážně průměrných ohlasech přišly na řadu nevýrazné výdělky kolem 13 milionů. Hvězdná jména na plakátech film možná prodají mimo USA, ale na domácí půdě to bude špatenka. Pochybuji, že se tržby přiblíží k hranici 85 milionů, což je studiem uváděná pořizovací cena.

trailer 3 příchozí

Velice slušně se daří chválenému sci-fi dramatu Příchozí, protože novince Denise Villeneuvea klesla návštěvnost o pouhých sedm procent. Celosvětové tržby se blíží ke stovce mega a přidat ještě dalších 30 míčů, tak půjde o komerčně nejúspěšnější snímek režiséra takových pecek jako Zmizení či Sicario: Nájemný vrah.

Na dalších místech se jede podle ohrané písničky. Animák Trollové na šestce je blízko globálním 300 milionům a sedmá černošská komedie Almost Christmas pokračuje v hromadění chechtáků výhradně na americké půdě.

Zklamáním se stal debut novinky Santa je pořád úchyl a ano, jde o pokračování přidrzlé eRkové komedie z roku 2003 v hlavní roli s nezapomenutelným Billy Bob Thorntonem. Víkendových šest milionů je rozhodně pod očekávání, ale není se čemu divit. Kritici zadupali film do země a ani obyčejní diváci neodcházeli k premiéry kdovíjak nadšeni. Snad se filmu zadaří v prosinci v rámci vánoční sezóny. Thortonovi bych to hrozně moc přál.

BS2-11273_CROP(l-r) Billy Bob Thornton stars as Willie Soke and Brett Kelly as Thurman Merman in BAD SANTA 2, a Broad Green Pictures and MIRAMAX release.Credit: Jan Thijs | Broad Green Pictures / Miramax

Deváté místo drží Mel Gibson se svým válečným dramatem Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a za touto oscarovkou se s výrazným odstupem umístila teenagerská komedie The Edge of Seventeen, která je prý velice povedená, ale v kinech se jí až žalostně nedaří.

A absolutním looserem aktuálního žebříčku tržeb se stává průměrná romantika s názvem Rules Don’t Apply s 1,5 miliony. Že to není zas tak zlé na víceméně nízkorozpočtový slaďák? Inu, vězte, že jde v souvislosti s tak širokým distribučním nasazením (2,382 kin) o šestý nejhorší otvírák všech dob. A pak že nedojde na přepisování historických „rekordů“.