TOP 7: Nejlepší role Amy Adams

Amy Adams má na svém kontě již pět oscarových nominací, zatím však ani jednu z nich neproměnila. Letos má hned dvě želízka v ohni – před pár týdny se v kinech snažila navázat kontakt s mimozemšťany ve skvělém scifi Příchozí, nyní do kin přichází její další film, komornější drama Noční zvířata. V jakých předchozích velkých rolích jsme ji mohli vidět?

Junebug (2005)

Tento film málokdo zná, ale pro Amy Adams to byl jeden ze stěžejních projektů. Do roku 2005 ztvárňovala především vedlejší role, její nejznámější do této doby byla role sestřičky v hitu Chyť mě, když to dokážeš. Až tento indie film ji dostal do širšího povědomí, protože za něj získala svou první oscarovou nominaci. Ve filmu ztvárnila těhotnou Ashley žijící s rodinou v severní Karolíně. Na návštěvu přijede George se svou manželkou Madelaine, která je typická velkoměstská žena, a tak není divu, že si s venkovskou rodinou nesedne. Tedy kromě právě Ashley.

adams_junebug-600x401

Kouzelná romance (2007)

Roli rozněžněné a vyjukané postavy si Amy s chutí zopakovala v této hrané pohádce. Film začíná jako klasická animovaná disney pohádka, ovšem do té doby, než hlavní záporačka (Susan Sarandon) kouzlem přemístí princeznu Gisele do našeho reálného světa. Zmatená Gisele pak pobíhá v obrovských bálových šatech po moderním New Yorku, zpívá si se zvířátky v Central Parku – zkrátka žije si svou pohádku i navzdory prostředí. Překvapivě zábavná podívaná nám navíc Amy Adams představuje také jako zpěvačku (jelikož tři písničky z tohoto filmu byly nominované na Oscara, Adams si zazpívala live i na oscarovém ceremoniálu).

enchanted_movie_image_amy_adams__6_

Pochyby (2008)

Film na motivy divadelní hry Johna Patricka Shanley, který jej následně i zrežíroval se setkal s příznivým přijetím veřejnosti i kritiky. Amy Adams si v tomto snímku z prostředí církevní školy zahrála mladou a nevinnou sestru James. Jednu z hlavních rolí si Adams zahrála po boku Meryl Streep jako sestry Aloysius, která ústav řídí pevnou a nesmlouvavou rukou, a Philipa Seymour Hoffmana jakožto charismatického duchovního Flynna. Pro Amy znamenal tento výkon další nominaci na Cenu Akademie.

aa-amyadams-doubt-office

Fighter (2010)

Výborné boxerské drama mělo celkově hvězdné obsazení a dokonce vyhrálo dva herecké Oscary a Zlaté glóby. Ceny si odnesli Christian Bale a Melissa Leo. Na druhou stranu, ačkoli jde o výborný film, Adams v něm hrála jen typickou přihrávací roli holky hlavní postavy. Ale i v ní dokázala diváky a kritiky natolik oslovit, že jí to pár nominací taky vyneslo.

640_the_fighter

Mistr (2012)

Velmi minimalistický výkon předvedla Adams v Mistrovi. Drama Paula Thomase Andersona je hereckým duelem Joaquina Phoenixe a Philipa Seymoura Hoffmana. Oba tito herci ve svých hlavních rolích excelují a poměrně snadno zastíní ostatní herce. Ne však Amy Adams, v roli oddané manželky Lancastera Dodda (P. S. Hoffman). Ta se bez jakéhokoli přehrávání nebo snahy na sebe upozornit na úkor ostatních herců stává rovnocenným partnerem ústředního dua. Možná právě to, jak Adams dokáže zahrát rozverné postavy plné života i velmi civilní charaktery, jí dělá jednou z nejzajímavějších hereček dnešního Hollywoodu.

adams-master

Špinavý trik (2013)

Většina filmů Davida O. Russella vynese hlavním hercům nominaci na Oscara, asi je v tom nějaký špinavý trik. O tom ale tenhle film není. Je to fiktivní příběh založený na reáliích jednoho z největších amerických skandálů. Ačkoli jde o film plný zvratů, není dějově zas tak výrazný a jednou z nejzajímavějších věcí v něm jsou herecké výkony. Za ty si hlavní kvarteto (Adams, Lawrence, Bale, Cooper) celé odneslo nominace na Cenu Akademie a Amy poprvé proměnila svou nominaci na Zlatý Glóbus.

amy-adams

Big Eyes (2014)

Režisér Tim Burton si Amy vybral pro roli Margaret Keane, malířku ze čtyřicátých a padesátých let. Ve snímku podle skutečného příběhu vypráví o jednom z největších uměleckých podvodů minulého století. Za záhadné obrazy tváří s velkýma očima totiž dlouhou dobu nesklízela chválu jejich skutečná autorka, Margaret, nýbrž její manžel Walter (Christoph Waltz), který je vydával za své. Tento film přinesl Amy její druhý (a zatím poslední) Zlatý glóbus a nominaci na britskou cenu BAFTA.

BIG EYES

Drama Toma Forda Noční zvířata má českou premiéru 24. listopadu.