Noční zvířata: Tom Ford podruhé

Po úspěchu režijního debutu původně módního návrháře Toma Forda všichni netrpělivě čekali na jeho nový projekt už od prvních zpráv o tom, že na něčem dalším pracuje. Po dalších informacích (obsazení, námět) očekávání jen rostla. Ve čtvrtek film konečně vstupuje do našich kin.

Módní návrhář Tom Ford debutoval v roli režiséra roku 2009 s filmem A Single Man. Počin v hlavních rolích s Colinem Firthem a Julianne Moore zabodoval jak u veřejnosti, tak u kritiků. Už před uvedením do kin nikdo nepochyboval, že půjde o zajímavou podívanou. Ford ale předčil všechna očekávání a ze Single Mana se stal jeden z nejlepších filmů roku. Za drama o univerzitním profesorovi, který ztratil po smrti dlouholetého partnera chuť do života, získal Colin Firth, kromě řady dalších prestižních nominací či ocenění, dokonce i svou první oscarovou nominaci.

NOCTURNAL ANIMALS

Není tudíž žádným překvapením, že režisérův nový projekt, Noční zvířata, je vyhlížen s velkými očekáváními, která jsou jen podpořena dalšími jmény se snímkem spojenými. Hlavní herecké duo Amy Adams a Jake Gyllenhaal vybízí k tomu doufat v minimálně takový herecký koncert, jakého se nám dostalo od již zmíněných Colina Firtha a Julianne Moore v Single Manovi. Jméno Amy Adams je dokonce ve spojení s tímto a ještě dalším jejím letošním filmem Příchozí skloňováno ve všemožných raných award season předpovědích. Kromě jmenovaných uvidíme ve filmu například ještě Michaela Shannona (Muž z oceli, Freeheld), Islu Fisher (Podfukáři, Velký Gatsby), Armie Hammera (Osamělý jezdec, Krycí jméno U.N.C.L.E.) nebo Lauru Linney (Láska nebeská, Sully: Zázrak na řece Hudson).

Scénář ke snímku napsal sám režisér na základě románu Austina Wrighta Tony a Susan. Tato kniha, ač byla poprvé publikována už v roce 1993, se dočkala pozornosti až po uvedení v UK roku 2010. Vypráví příběh Susan Morrow (Amy Adams), kurátorky galerie v L.A. Jednoho dne Susan překvapí balík od jejího bývalého muže Edwarda (Jake Gyllenhaal). Poté, co od něj od rozpadu jejich vztahu, 25 let, neslyšela, jí nyní posílá rukopis svého nového románu Noční zvířata. Pro Susan to není nijak lehká četba, ale nemůže ji odložit. Když totiž spolu s otáčejícími se listy poodhaluje příběh Tonyho (též Jake Gyllenhaal), který místo toho, aby si užíval dovolenou se svou milovanou dcerou a ženou, přišel po cestě o všechno, co mu bylo drahé, nemůže se ubránit reminiscencím a úvahám o možných paralelách románu s koncem jejího a Edwardova vztahu.

Ford tvrdí, že tento příběh ho upoutal svým ústředním tématem. Tím pro něj je to, “že je důležité najít v životě lidi, které pro vás něco znamenají a nenechat je jít”.

NOCTURNAL ANIMALS

V neposlední řadě je nasnadě zmínit autora hudby k filmu, kterým je Abel Korzeniowski. Ten s Fordem spolupracoval už na Single Manovi. Kromě toho je podepsán ještě pod soundtrackem k seriálu Penny Dreadful nebo k Madonnině romantickému dramatu W.E. Určitě tedy půjde o slast nejen pro oči, ale i pro uši.

Po své premiéře na MFF v Benátkách obdržel film cenu Grand Jury. Úspěch diváků i kritiky sklidil také na festivalu v Torontu a pokračuje v tom stále. Vy si na film budete moci udělat názor již od čtvrtka, kdy bude premiéra v našich kinech.