Víkendové tržby: Nástup Blair Witch i Bridget Jonesové skončil za očekáváním

Tom Hanks a Clint Eastwood slaví se svým kapitánem Sullym vynikající druhý víkend, ve kterém bez problémů odolali hned několika ambiciózním novinkám. Americká kina však i nadále zela prázdnotou.

  1. místo – Sully: Zázrak na řece Hudson: 22 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Blair Witch: 9,650 milionů, novinka
  3. místo – Dítě Bridget Jonesové: 8,240 milionů, novinka
  4. místo – Snowden: 8,023 milionů, novinka
  5. místo – Smrt ve tmě: 5,6 milionů, 4. týden v žebříčku
  6. místo – When the Bough Breaks: 5,525 milionů, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Sebevražedný oddíl: 4,710 milionů, 7. týden v žebříčku
  8. místo – Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek: 2,650 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – Kubo a kouzelný meč: 2,509 milionů, 5. týden v žebříčku
  10. místo – Můj kamarád drak: 2,041 milionů, 6. týden v žebříčku

Nejslabší víkend roku 2016. Ano, třetí zářijový víkend se může „pochlubit“ nelichotivým rekordem – všechny promítané filmy v amerických kinech daly dohromady pouhých 87 milionů dolarů. Nic na tom nezměnil ani fakt, že debutovalo hned několik potenciálních hitů, ale vezmeme to pěkně popořadě.

První místo obhájilo chválené drama Sully: Zázrak na řece Hudson, ve kterém si Tom Hanks s Clintem Eastwoodem hlasitě říkají o Oscary. Snímek sklízí samé nadšené ohlasy a i v kinech to vypadá na solidní komerční záležitost. Šedesátimilionový rozpočet už je dávno splacený a při současném tempu nikdo nepochybuje, že by jenom v Americe nepadla hranice sta milionů dolarů.

sully-official-trailer-2016-tom

Ve světě se Sully zatím rozcvičuje, ale i tam to vypadá náramně. Například u nás v Česku debutoval na slušném druhém místě, protože jedničku drží už pátý víkend v kuse animovaná jistota Tajný život mazlíčků. Bude zajímavé sledovat, zda se v souvislosti se Sullym vyplní i všechny ty oscarové předpovědi. Na to si ale budeme muset ještě nějaký ten měsíc počkat.

A teď si vezmeme na paškál nováčky. Ti debutovali v silném zastoupení – nástupce kultovního hororu Blair Witch, těhotná Bridget Jonesová a kontroverzní Snowden. Objevil se i jeden nábožensky laděný dokument či filmové připomenutí slavného amerického turné The Beatles, ale to není pro náš žebříček příliš důležité.

Nejlépe se dařilo Blair Witch na druhém místě, i když v tomto případě jsou všechny superlativy mimo mísu. Snímek se snažil vytěžit co nejvíce ze známé značky, která kdysi úspěšně dobývala celý svět, ale nyní se to moc nepovedlo. Necelých deset milionů z více než třítisícovky kin je opravdu chabý výsledek.

trailer 2 blair witch

Ano, sluší se zmínit, že šlo prakticky o další nízkorozpočtový (5 milionů) projekt, ale třeba taková Smrt ve tmě startovala v podobných podmínkách a peníze se prostě hrnuly tak nějak samy od sebe. Blair Witch je tak zcela jednoznačně komerčně nejslabším dílem série a ohlasy jsou dokonce ještě katastrofálnější. Škoda.

Následuje Dítě Bridget Jonesové, což je regulérní třetí díl známé britské komedie. Ani tady se nečekaly žádné zázraky, jenže komerční realita byla ještě o dost krušnější. Start za 8,240 milionů dělá z tohoto pokračování nejméně výkonný díl série a to navzdory faktu, že se snímek údajně až nečekaně povedl. Fanoušci i odborná veřejnost hovoří o příjemné, odlehčené a nenucené taškařici se solidním obsazením. Na Rottenech svítí 78 % kladných recenzí a na CSFD je Dítě dokonce 210. nejlepším filmem všech dob! Tato čísla půjdou samozřejmě časem dolů, ale i tak je to pro mne nečekané překvapení. Škoda jen, že v kinech už to taková sláva není. Bridget ale jistě podrží ve zbytku světa, kde se jí tradičně daří, takže bych se ani nedivil, kdybychom se výhledově dočkali čtyřky, pětky a tak dále.

Bridget-Jones-Gallery-01

Bramborová medaile patří tento týden životopisnému dramatu Snowden, ve kterém se jako ústřední hrdina snaží zaujmout Joseph Gordon-Levitt. Film legendárního režiséra Olivera Stonea si kladl za cíl především upozornit na neblaze proslulou kauzu ohledně fungování americké bezpečnostní agentury NSA. Něco si o tom najděte na internetu, je to opravdu zajímavé téma, na jehož popis zde bohužel nezbývá mnoho prostoru. Tak jako tak Snowden žádnou díru do světa neudělal – start za 8 mega mluví za vše, přičemž od zbytku světa také nelze čekat žádnou divočinu.

První polovinu žebříčku uzavírá hororová trvalka Smrt ve tmě, která si připsala na účet dalších 5,6 milionů. Na čtvrtý týden v kinech je to pro tuhle nízkorozpočtovou duchařinu parádní výkon. Na šestém místě se uhnízdilo černošské drama s názvem When the Bough Breaks.

levitt-snowden

Pokračujeme sedmým místem, které patří komiksové adaptaci Sebevražedný oddíl. Tato týmovka antihrdinů padá mírně pozvolným tempem, takže se s Harley Quinn a spol. vidíme už sedmý týden v kuse. Celosvětově si Suicide Squad přišel téměř na 719 milionů dolarů, což je při absenci čínské distribuce záviděníhodné číslo. Přiznám se bez mučení, že takové cifry jsem opravdu nečekal.

O osmé až desáté místo postaraly pohádky a animáky – Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek, Kubo a kouzelný meč a Můj kamarád drak. S některými z těchto titulů se zřejmě vidíme naposledy, protože již za týden startuje v kinech potenciální hit Sedm statečných a animák Čapí dobrodružství. A ne, bohužel naštěstí nejde o filozofickou rozpravu na téma význam Čapího hnízda Andreje Babiše pro tuzemskou společnost.