Recenze: Star Trek: Do neznáma (2016) – Enterprise potřetí zachraňuje svět

James T. Kirk spolu se svou posádkou lodi Enterprise prozkoumává neprobádané končiny vesmíru, v kterých je často skryto nebezpečí. Stejně je tomu i v posledním dílu legendárního Star Treku, v kterém jsou hrdinové Federace vystaveni zatím největší zkoušce.

Kirk, Spock, McCoy, Sulu, Uhura, Čechov, Scott a další jsou na pětileté misi spočívající v mapování dosud nezmapovaných koutů galaxie. Jejich pouť je zavede na neznámé místo, které je domovem tajemného válečníka Kralla. Ten vládne technologiím tak mocným a vyspělým, že by neměl problém podmanit si všechny živé formy. To se samozřejmě nelíbí Kirkovi a se svou lodí Enterprise se rozhodne Krallovi vystavit stopku. S tím se však přepočítal, soupeř je mnohem silnější a kapitán nejznámější lodi vesmírné federace pocítí ztrátu, která rozhodně není jen materiálního rázu. Kapitánova loď dostane pěkně zabrat a jeho posádka rovněž.

star-trek-beyond-bridge-crew

J.J. Abrams, který režíroval předchozí díly, tentokráte své místo přenechal Justinu Linovi. Ten se proslavil hlavně díky několika dílům Rychle a zběsile. Angažování člověka zběhlého ve vytváření bombastických akčních scén dávalo vědět, že nový Star Trek bude především ódou na výbuchy, zběsilé střihy a umírání. A toho se nám skutečně dostalo. Po akční stránce nelze snímku nic vytknout. Triky jsou na špičkové úrovni, bojové scény skutečně dynamické. Ale chybí tu nějaký moment, který by něčím vynikal.

První díl měl kupříkladu skvělý boj na vrtáku, druhý díl Kirka v obleku přelétávajícího z jednoho vesmírného plavidla do druhého. Zde takový pamětihodný úsek chybí. Další výtka směřuje k samotnému scénáři. Ten stejně jako v minulých dílech napsal Roberto Orci, který však nyní dostal celou plejádu nových pomocníků (například Doug Jung, Patrick McKay). Z nich stojí za zmínku představitel Scottyho, Simon Pegg. Jeho angažování nejen před kamerou, ale i za ní přidalo vyprávění příběhu několik úsměvných situací, které se povedly. Především dialogy mezi Mccoyem a Spockem pobaví.

STAR-TREK-BEYOND-104-1200x675

Snímek obsahuje vizuálně poutavé záběry, navíc okořeněné humorem, ale oproti minulým dílům došlo ke změně týkající se vývoje postav. Spock a Kirk v minulosti řešili velké problémy, které opodstatňovaly jejich chování. Nyní k ničemu takovému nedochází, oba hlavní aktéři došli již k cíli svého osobnostního vývoje a nikam se neposouvají. Jejich jednání je pořád stejné, bez sebemenšího pokroku. Komplexita postav je zkrátka na menší úrovni.

Co se samotného příběhu týče, nebudu vyzrazovat moc ze zápletky, ale již potřetí je dělána podle stejné šablony – Enterprise dostane na frak od neznámé rasy, která je technologicky mnohem vyspělejší než síly Federace. Vůdce neznámé rasy se rozhodne zaútočit na Federaci v jejím srdci, Kirk pádí mu v tom zabránit. Zkrátka nic nového.

idris-elba

Z herců nikdo nijak nepřevyšoval ostatní. Snad jen Karl Urban v roli McCoye dostal nepatrně více prostoru, což by si zasloužil již v předchozích dílech. Idris Elba byl nucený potlačit své charisma kvůli tunám makeupu a masky, které byl nucený nosit. Kromě něj je novým přírůstkem Sofia Boutella. Ta na sebe upozornila vedlejší rolí vražedkyně ve velice zdařeném Kingsmanovi. Její postava přinesla filmu správný element neokoukanosti a originality.

Verdikt:

Celkově je Star Trek: Do neznáma spíš rutinní prací. Značce nepřináší nic nového, postavy žádným dalším vývojem neprošly. Ale pokud pomineme (ne)komplexitu, dostaneme vizuálně působivou podívanou, která i napotřetí baví. Byť ne tak silně jako poprvé.

  • Star Trek: Do neznáma / Star Trek Beyond
  • Trailer
  • Sci-Fi / Dobrodružný / Akční
  • USA, 2016, 122 min
  • Režie: Justin Lin
  • Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Idris Elba, Sofia Boutella a další