Víkendové tržby: Tarzan i Očista otevřeli nad očekávání, na Dory to ale nestačilo

Třetí týden v řadě vládne americkým kinům ryba s výpadky krátkoblbé paměti. Tři nováčci – Tarzan, třetí Očista a Spielbergův Obr Dobr – odstartovali s relativně solidními čísly.

  1. místo – Hledá se Dory: 41,9 milionů, 3. týden v žebříčku
  2. místo – Legenda o Tarzanovi: 38,135 milionů, novinka
  3. místo – Očista: Volební rok: 30,870 milionů, novinka
  4. místo – Obr Dobr: 19,584 milionů, novinka
  5. místo – Den nezávislosti: Nový útok, 16,5 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Centrální inteligence: 12,330 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – Mělčiny: 9 milionů, 2. týden v žebříčku
  8. místo – The Free State of Jones: 4,134 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – V zajetí démonů 2: 3,850 milionů, 4. týden v žebříčku
  10. místo – Podfukáři 2: 2,950 milionů, 4. týden v žebříčku

Dory válí. Už tři týdny v kuse válcuje americká kina a nic na tom nezměnil ani nástup několika ambiciózních novinek, ale o tom až později. Hledá se Dory chválí jak obyčejní diváci, tak odborná veřejnost a jenom v USA už snímek vydělal ohromných 372 milionů dolarů. Nejdéle do dvou týdnů překoná i letošního rekordmana – třetího Kapitána Ameriku (405 milionů) a i ten Nemo už je na dosah (380 milionů).

recenze hledá se dory

Nejvýdělečnější animák všech dob, v ohledu na americké tržby, je Shrek 2 s (ne)překonatelnou cifrou 441 milionů. Ve světě se Dory zatím hledá, ale premiéry na těch nejsilnějších trzích ji ještě čekají. Miliarda padne jak nic a pomalu už můžeme vyhlížet další díl. Koho asi budeme hledat ve trojce?

Napjatě se také čekalo, jak se povede novinkám. Tak pěkně popořadě – snímek Legenda o Tarzanovi, který byl tak trochu opomíjenou událostí letošního léta, otevřel však za nadprůměrných 38 milionů. Upřímně se čekalo o dost méně a myslím si, že u Warnerů berou tento výsledek všema deseti. Propadák typu Johna Cartera se nekoná a navzdory obřímu rozpočtu kolem 180 mega se snímek přece jenom zaplatí. V USA si Tarzan došplhá tak pro 105-110 milionů a když svět přidá dvoustovku, tak je ostuda zažehnána.

The Purge 3

V poměru pořizovací cena/výkon je pak možné označit za vítěze tohoto týdne třetí Očistu s podtitulem Volební rok. Desetimilionový rozpočet a otvírák za 30 mega? Bravo. I když jde pro mě osobně o naprosto nepochopitelný úkaz. Proč? Jednička byla příšerná, dvojce jsem se vyhýbal jako čert kříže a na trojku snad musí jít jen ti největší sebemrskači nebo prostě lidé se zálibou v pulpových hororech s dementní zápletkou. Tak či tak, Očista je komerční trhák a nějaké to pondělí se s ní budeme v box-office setkávat.

To Steven Spielberg se asi nechápavě drbe na bradě. Jeho Obr Dobr měl být výpravnou fantasy pohádkou pro celou rodinu, ale výsledek se jaksi nedostavil. Start za necelých 20 milionů sice není žádný zásadní propadák, ale těžko čekat, že půjde snímek v USA přes stovku a ve světě to určitě nebude slavnější – přece jenom jde o konkurence typu Dory, Tarzana či příští týden startujícího Tajného života mazlíčků. Obra sice chválí jeden recenzent vedle druhého, ale výdělky z kin se v tomto případě nijak zvlášť neprojevují. Legendě formátu Stevena Spielberga rozhodně žádný průser nepřeji, snad Dobr nedopadne jako tři roky starý a žánrově podobný Jack a Obři.

the-bfg-large_trans++VrUpGShtiMSOrgRE1UXhxwvm66VPBZpv7lQVy_JwGVI

O zbytku žebříčku toho asi nelze napsat nic moc zajímavého. Den nezávislosti: Nový útok pokračuje v očekávaném propadu, Centrální inteligence bude letní trvalkou s velmi příjemnými výsledky a nad očekávaní se daří i skromné žraločině Mělčiny. O kasovním zaškobrtnutí typu Free State of Jones s  Matthewem McConaugheym by mi bylo líto psát, a že dvojka V zajetí démonů pokračuje v krasojízdě, také určitě nikoho ze sedadla nevytrhne.

Poslední místo v top 10 uhájili druzí Podfukáři, ale kdyby se praštěný Švýcarák s prdící mrtvolou s tváří Daniela Radcliffa (ano, vážně) dočkal masivnější distribuce, možná by jeho výdělky mnohé překvapily. Tato festivalovka se totiž promítá jen v 636 sálech po celých Spojených státech a i tak si tento víkend vydělala solidní milion a půl.

Příští týden startují již zmínění animovaní domácí mazlíčkové s jejich Tajným životem a do cesty se jim postaví mj. rozverná taškařice Mike i Dave sháněj holku se Zacem Efronem a jemu podobní komedianti.