Víkendové tržby: Slušný start Star Treku a propadák Doby ledové  

Návrat posádky vesmírné lodi Enterprise dopadl v rámci očekávání. U Foxů pokračují ve špatné formě nechtěných pokračování.

  1. místo – Star Trek: Do neznáma: 59,6 milionů, novinka
  2. místo – Tajný život mazlíčků: 29,330 milionů, 3. týden v žebříčku
  3. místo – Krotitelé duchů: 21,6 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Zhasni a zemřeš: 21,6 milionů, novinka
  5. místo – Doba ledová: Mamutí drcnutí: 21 milionů, novinka
  6. místo – Hledá se Dory: 7,220 milionů, 6. týden v žebříčku
  7. místo – Legenda o Tarzanovi: 6,430 milionů, 4. týden v žebříčku
  8. místo – Mike i Dave sháněj holku: 4,4 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party: 3,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  10. místo – The Infiltrator: 3,293 milionů, 2. týden v žebříčku

Kdo se obával, že se po úprku režiséra J. J. Abramse nebude Star Treku tolik dařit, ten zbytečně maloval čerta na zeď. Ano, novodobá trojka s podtitulem Do neznáma sice otevřela o něco hůře, než předchozí dvě epizody (75 a 70 milionů dolarů), i tak ale považujeme šedesátimilionový start za solidní výsledek.

Snímek tentokrát vsadil na dynamickou akci, tolik typickou pro nového režiséra Justina Lina a divákům tento prvoplánový tvůrčí vítr vůbec nevadí – 83 % pozitivních recenzí na Rottenech a 7,7 bodů na IMDb. Do neznáma asi nebude v Americe tím nejvýdělečnějším dílem série, ale osobně jsem velmi zvědavý na čísla ze zbytku světa. Tady vyhlížím slušné výnosy, určitě nad hranicí „jedničky“ z roku 2009 (127 milionů) a vůbec bych se nedivil, kdyby padla i „dvojka“ s Cumberbatchem z května 2013 (238 milionů). To se však dozvíme až za několik týdnů, protože film má, stejně jako třeba v České republice, trochu posunutou premiéru.

Na druhé místo tedy zákonitě spadl animák Tajný život mazlíčků. Po třech týdnech v čele to však tvůrce ze studia Illumination Entertainment nemusí vůbec mrzet. Tato zvířecí taškařice má totiž v USA na dosah top 15 animovaných filmů všech dob. Celosvětově se žádný hodokvas nepořádá, ale to bude hlavně tím, že se film promítal jen v sedmi zemích.

Krotitelé/krotitelky duchů berou tento týden bronz. Zde můžeme mluvit o překvapivých výsledcích, protože osobně jsem tušil kolosální průser a nakonec z toho jsou poměrně střízlivé výnosy. Pokles návštěvnosti šel jen lehce přes 50 %, a když snímek podrží mimoameričtí diváci, tak studio těch pořizovacích 144 milionů zas až tolik bolet nebude. Ale nenechte se zmýlit, remake klasického dobrodružství bude tak jako tak ztrátový.

Následují dva nováčci – horor se skromným rozpočtem Zhasni a zemřeš a nový díl oblíbené kreslené pohádky Doba ledová: Mamutí drcnutí. Prvně jmenovaná dílo vytěžilo maximum z produkce Jamese Wana (Saw, V zajetí démonů) a teď se podržte – pořizovací cena této chválené duchařiny byla jen 4,9 milionů dolarů! To je i na ostatní žánrovou produkci směšně nízké číslo, takže film byl technicky vzato zaplacen, ještě než diváci v kinech dochroupali popcorn u prvních reklam.

To u mamuta a spol. to žádná sláva nebyla. Dokonce se nebojím v souvislosti s Dobou ledovou: Mamutím drcnutím použít slovo propadák, protože otevřít v kinech s takovou silnou značkou za bídných 21 milionů, to se jen tak nevidí. Jen tak pro srovnání – jednička startovala s 46 miliony, dvojka s 68, trojka s 41 a čtyřka s 46. Foxové tak mají po novém Dni nezávislosti a X-Menech na triku další neúspěšný sequel a nebýt Deadpoola (kdo by to byl na začátku roku řekl, že?), tak by v studiu určitě padaly hlavy.

doba-ledova-5

Nepochybuji o tom, že Mamutí drcnutí nakonec zaboduje ve zbytku světa, protože tam tyto prehistorické potvůrky platí za trvalky, na které rodiny s dětmi prostě chodí už tak ze setrvačnosti – jenom do dnešního dne má film na kontě celosvětových 200 milionů, ale k číslům trojky (886 milionů) a čtyřky (877) se určitě nepřiblíží.

Druhá polovina aktuální top desítky už není tak zajímavá a tak si to vezmeme pěkně stručně – šesté místo obsadila další animovaná pohádka a to rekordmanka Dory, která se samozřejmě našla a s úsměvem na rtech (mají vůbec ryby rty?) se pomalu ale jistě blíží k celosvětové miliardě. Pro sedmý flek si doskákal nový Tarzan – na můj vkus velmi odvážnému projektu se daří nad očekávání (téměř třístovka v součtu ze všech kin), ale na nějaké rozjetí vlastního filmového universa to samozřejmě stačit nebude.

Osmá příčka skončila v držení komedie Mike i Dave sháněj holku. Tento útok na bránice diváků nedopadl z komerčního hlediska vůbec špatně. V rámci možností, samozřejmě. Tři týdny v kinech rovná se téměř 50 milionů z celého světa, což to je s ohledem na našlapanou konkurenci ucházející výkon.

finding-dory-octopus

Do desítky s ohledem na vnitropolitickou situaci v USA (finišující primárky, konvent demokratické strany) vecpal ještě dokument o Hilary Clintonové The Secret History of the Democratic Party na devátém místě. Naši pravidelnou topku pak uzavírá Bryan Cranston jako The Infiltrator.

Příští týden nás bude zajímat komedie Matky na tahu (Mila Kunis s kámoškami od tvůrců Pařby ve Vegas), ale především nový Jason Bourne, ve kterém Matt Damon opět spojí síly s režisérem Paulem Greengrassem a vrátí filmovému světu jednoho z nejlepších akčních hrdinů všech dob.