5 důvodů, proč jít na drama Julieta

Do kin vstupuje španělské drama Julieta, jež se zaměřuje na komplikovaný vztah mezi matkou a dcerou a vnáší tak do našich kin svěží vánek v podobě nejnovejšího počinu režiséra Pedra Almodóvara. Pojďme si tedy shrnout v pěti bodech důvody, proč se vyplatí na snímek, adaptující povídku spisovatelky Alice Munroové zajít do kina…

5. Téma

Vztah matky a dcery je vskutku velmi nosné téma a není se proto nutné bát, že by v kombinaci s kvalitní předlohou vznikl pod rukama schopného režiséra nezajímavý snímek. Autorka předlohy, původem kanadská spisovatelka Alice Munroová získala za svůj literární přínos nejprestižnější spisovatelské ocenění své země, je dokonce držitelkou Nobelovy ceny za literaturu a bývá též označována za „mistryni současné povídky.“

4. Autor

Režisér a scénárista Pedro Almodóvar rozhodně není žádný zelenáč a má na svém kontě už řadu ocenění, včetně Oscara za nejlepší zahraniční film (Vše o mé matce) a nejlepší původní scénář (Mluv s ní). Českému diváku pak bude nejspíše nejpovědomější mysteriózní snímek Kůže, kterou nosím, v němž si zahrál hlavní roli Antonio Banderas. Za sebou toho má tento zkušený filmový tvůrce pochopitelně více, a tak je jeho tvůrčí přítomnost opravdu zárukou kvality.

3. Obsazení

Nikdy neuškodí vidět ve snímku neotřelé, či nepříliš okoukané herecké tváře, a po dávkách západní filmografie opravdu neuškodí odpočinout si u tváří sice vzdálených, ale přeci jen Evropanovi mnohem bližších. Dramatické filmy stojí zpravidla na výkonech herců a dle dosavadních ohlasů to vypadá, že v Julietě se právě na kvalitní herectví těšit můžeme.

2. Hudba

Tvoří podstatnou složku každého, ať už jakkoli žánrově laděného filmu a výrazně ovlivňuje, dokresluje a podtrhuje požadovanou atmosféru. Autorem hudby k filmu Julieta je protřelý a filmovým divákům známý skladatel Alberto Iglesias, jehož práci jsme mohli slyšet kupříkladu v biblickém velkofilmu režiséra Ridleyho Scotta EXODUS: Bohové a králové. Že však zvládne i komornější téma, dokázal Iglesias kupříkladu ve špionážním dramatu Jeden musí z kola ven, či v již zmíněném snímku Kůže, kterou nosím.

1. Prostředí

Španělsko je země známá svou živelností, jež se projevuje nejen v ostrosti a rychlosti melodického jazyka, ale i v lidech. Pokud tedy existuje ideální pozadí pro kvalitně laděné drama, je to právě tato temperamentní země. V kombinaci se špetkou dobře odměřené melancholie pak může jít o překvapivě fungující kombinaci. O tom se ostatně můžeme přesvědčit v kinech. Julieta do nich totiž vstupuje už 21.7.