TOP 7: Filmy, v nichž figuruje vztah matky s dcerou

V souvislosti s premiérou španělského dramatu Julieta, natočeného oscarovým Pedrem Almodóvarem dle povídky držitelky Nobelovy ceny za literaturu, kanadské spisovatelky Alice Munroové, jsme se rozhodli přijít s výčtem sedmi zajímavých filmů, v nichž hraje zásadní roli specifický vztah mezi matkou a dcerou. 

7. Vlastní pravidla (2007)

V této komedii se setkají hned tři generace, tři ženy s rozdílným pohledem na svět…

„Rachel (Lindsay Lohan) je typický rebelující teenager. Křičí, vzteká se, pije alkohol a je nekontrolovatelná. Poté, co způsobí dopravní nehodu a pohár trpělivosti přeteče, to její matka Lilly (Felicity Huffman) nevydrží a vezme ji do domu své panovačné matky Georgie (Jane Fonda), i když si sama slibovala, že do něj už nikdy nevkročí. Georgia vždycky určovala pravidla, její dcera Lilly jimi trpěla a vnučka Rachel je začala porušovat…“

Jak se tento rodinný trojúhelník nakonec propojí či nepropojí ve vztahové souznění odlišných, ale přece ve své urputnosti podobných a spřízněných žen se ostatně můžete podívat sami. Pokud hledáte dramatickou komedii pro všední odpoledne, není nad čím váhat.

2007_georgia_rule_019

6. Ocelové magnólie (1989)

Zvláštní a silný, na něčí vkus možná až přeslazený snímek, jenž disponuje přinejmenším specifickým humorem a ten kloubí s nepříliš komickým tématem. Jedna z postav se totiž přes silný diabetes a navzdory (ne)doporučení lékařů rozhodne otěhotnět. O tom, jak to celé dopadne a jak se přes rozhodnutí dcery přenese s pomocí kamarádek její matka, se nebudeme rozepisovat, tohle stojí za to vidět. Nezbývá než dodat, že jižanské ženy zvládnou opravdu mnohé, jak ostatně evokuje už název samotný…

steel-magnolias-di-02-di-to-l8

5. Mezi námi děvčaty (2003)

Rozverná a oddychová, lehce dojímavá komedie, která už se díky mnoha opakovaným reprízám v tuzemských televizích stala důvěrně známou a po právu se řadí do tohoto výčtu. Matka Tess (Jamie Lee Curtis) s dospívající dcerou Annou (Lindsay Lohan), jež spolu příliš nevychází, dostanou náhle vzájemně možnost ocitnout se v kůži té druhé. Doslova. Klasická záměna těl, způsobená kouzelnými čínskými sušenkami s přáníčky zde vyvolá kolotoč zábavných a vtipných situací, načež dojde k vzájemnému pochopení díky zboření určitých mezigeneračních rozdílů.

mezi-nami-devcaty-walt-disney-pictures

4. Úkryt (2002)

David Fincher platí za živoucí legendu. Nejen díky svému specifickému filmařskému stylu a rafinovanému vypravěčskému umu si získal bezpočet fanoušků a obdivovatelů jak mezi diváky, tak mezi filmovými kritiky. Úkryt, v němž si ústřední dvojici matky a dítěte zahrály Jodie Foster a mladičká Kristen Stewart, je dramatickým krimi thrillerem, při jehož sledování budete stejně jako u ostatních Fincherových počinů jen napjatě sledovat dění. Dvojčlenná rodina se stane cílem gangsterů kvůli tajné místnosti po předchozím majiteli jejich bytu… V tajném úkrytu se totiž nachází sejf, po němž zločinci prahnou.

012

3. Carrie (1976)

První vydaná kniha nejprodávanějšího spisovatele současnosti, Stephena Kinga, se dočkala hned několika filmových adaptací. Z toho je ovšem ta první, obecně považována za nejkvalitněji zpracovanou. Hlavní hrdinkou filmu je zakřiknutá a šikanovaná dívka, jíž od strastí působených vrstevníky a okolím nepomůže ani její matka, která neprůbojnou Carrie trestá za jakýkoli přečin. Carrie je však obdařena zvláštní schopností telekineze, kterou začne používat proti lidem, jež jí kdy ublížili. Napětí v tomto dramatickém hororovém snímku vyvrcholí v momentě, kdy na vyhlášení královny školního plesu potom, co je potřísněna prasečí krví a veřejně potupena, nad svými schopnostmi zcela ztratí kontrolu…

carrie-1976-1

2. Rozum a cit (1995)

Jane Austen patří k nejznámějším spisovatelkám a ve Velké Británii platí za národní poklad. Tato adaptace jednoho z jejích nejznámějších románů, odehrávající se na anglickém venkově 19. století, vypráví příběh matky, jež se s dvěma dcerami na vdávání musí po manželově smrti odstěhovat z rodinného sídla. Po právu řadí k vrcholu našeho žebříčku. Ve hvězdně obsazeném filmu, jenž je vtipnou, romantickou komedií s dvojím šťastným koncem, si krom Emy Thompson, Kate Winslet a Gemmy Jones zahráli kupříkladu Hugh Grant či Alan Rickman. Film získal Oscara za nejlepší scénář.

Sense-and-Sensibility

1. Cena za něžnost (1983)

Úsměvný a romantický, takový je příběh z třicátých let, jehož autorem (jak scénář, tak režie) není nikdo jiný, než i našinci díky Simpsonům dobře známý režisér, producent a scénárista; James L. Brooks. Film byl oceněn celkem pěti Oscary, konkrétně za nejlepší film, scénář, režii herečku v hlavní roli (Shirley MacLaine) a herce v roli vedlejší (Jack Nicholson). Tato krásně natočená rodinná filmová záležitost s výborně zahranými a citlivě napsanými postavami dokáže i po letech zaujmout a rozhodně stojí za zhlédnutí.

profimedia-0145164468_galerie-980