Finále Plzeň: Ledňáčci i podevětadvacáté přiletěli ke svým majitelům

Tradiční filmový festival zaměřený především na české a slovenské snímky ovládl Rodinný film s Karlem Rodenem a Vandou Hybnerovou.

Už 29 let soutěží ty nejlepší československé filmy o Zlaté ledňáčky, tedy o ceny festivalu Finále, jenž se již tradičně uskutečnil v plzeňské Měšťanské besedě. Sedmidenní program, během kterého mohli diváci shlédnout ty nejlepší celovečerní, dokumentární nebo televizní filmy, vyvrcholil slavnostním zakončením ve čtvrtek 21. dubna, během kterého byly uděleny následující ocenění:

Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film:
Rodinný film (Olmo Omerzu)

Nejlepší dokumentární film:
V paprscích slunce (Vitalij Manský)

Nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii cyklická tvorba:
Pátá epizoda seriálu Mamon (Vladimír Michálek)

Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii necyklická tvorba:
Svatojánský věneček (Jiří Strach)

rodinny-film_2

Ceny udělené porotou složenou ze studentů Západočeské univerzity v Plzni:

Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film:
Malý pán (Radek Beran)

Nejlepší dokumentární film:
Nebezpečný svět Rajka Dolečka (Kristýna Bartošová)

Nejlepší televizní a internetový projekt – cyklická tvorba:
Labyrint (Jiří Strach)

Nejlepší televizní a internetový projekt – necyklická tvorba:
True Štúr (Michal Baláž a Noro Držiak)

f_ztraceni_v_mnichove_rec_2

Zvláštní uznání:

Celovečerní porota:
Domácí péče (Slávek Horák)

Dokumentární porota:
Koudelka fotografuje Svatou zemi (Gilad Baram)

Letošním předsedou festivalové poroty byl populární scénárista, držitel čtyř cen Emmy a jeden z dřívějších producentů slavného televizního seriálu Simpsonovi Mike Reiss. Ten se svými kolegy vybral jako nejlepší film existenciální drama Rodinný film (režie Olmo Omerzu), které porazilo i takové favority jakými byly například snímky Ztraceni v Mnichově, Kobry a užovky nebo Já, Olga Hepnarová.

V několika útulných sálech po celé Plzni (nemalé množství projekcí bylo nově zařazeno i do kulturního centra DEPO2015 – to patřilo především dokumentům a hudebním koncertům, na kterých se představily kapely Kieslowski, Please the Trees nebo Olats Otesoc, ale také mnoho DJských setů) se kromě filmových fanoušků vystřídalo i mnoho zajímavých osobností, které přijely na festival propagovat své snímky. Diváci tedy mohli zastihnout například Emílii Vášáryovou (hlavní role ve skvěle zahraném slovenském dramatu Eva Nová), Václava Neužila mladšího (princ v sympatické pohádce Sedmero krkavců) nebo před besedou věčně pokuřujícího režiséra Jana Hřebejka.

Na festivalu nechyběl ani slovenský herec Peter Kočan, který však svůj film Stanko prezentoval před liduprádzným sálem. Uvolněného vtipálka však ani tento divácký stav nezaskočil a povedené road-movie propagoval s vtipem a nadhledem. Zato delegace k chorvatskému filmu roku Žhnoucí slunce, na kterém se koprodukčně podíleli i čeští tvůrci, přivezla takové osazenstvo, které se skoro nevešlo před promítací plátno v kinosále.

Festival finále již tradičně proběhl se vší parádou. Diváci si mohli vybrat z nepřeberného množství kvalitních filmů, seriálu, dokumentů či autorského čtení, a i když se pořadatelé ani letos nevyvarovali několika technických a organizačních nedostatků (závadové rezervace vstupenek na jednotlivé filmy), tak jednoznačně převažují pozitivní dojmy. Tak zase za rok.