5 důvodů, proč jít na film Noc oživlých mrtvol

Již téměř padesát let uplynulo od doby, kdy hororový žánr zažil svůj převrat. Nebo spíš nezažil? Mrtví totiž tehdy na jednu noc opustili své hroby proto, aby do nich s sebou stáhli co nejvíce živých. Způsob, jakým George R. Romero uchopil námět filmu, proměnil horory do podoby, ve které je známe dnes… až na ty barvy. Noc oživlých mrtvol je sice černobílá, to jí ale na děsivosti nijak neubírá.

Prapůvod všech zombie hororů

Do roku 1968 používali lidé pojem „zombie“ pouze jako označení pro člověka při jistém rituálu voodoo. S Nocí oživlých mrtvol však toto slovo dostalo nový význam, který dnes slouží právě k označení oživlých mrtvol, které se ze svých hrobů ženou rovnou po lidských mozcích a masu obecně. Zajímavé ovšem je, že slovo „zombie“ jako takové nebylo v celé filmu jedinkrát použité.

Žádný ohled na citlivé povahy

Proč si Noc oživlých mrtvol a její režisér Geroge R. Romero získali takový úspěch? Poprvé v historii tohoto žánru diváci v kinech žasli v překvapení a děsu z toho, co na ně čekalo na plátnech. Žádný jiný hororový tvůrce nikdy předtím neprolil v hororu tolik krve, neodhalil tolik masa a obecně neukázal tolik bezostyšného násilí, kterého byly oživlé mrtvoly pro svoji krmi schopny na člověku napáchat. V momentech, kdy „zombíci“ ve filmu pojídali živé lidi, šlo samozřejmě o pečenou šunku a čokoládový sirup.

MV5BM2E3MmU1ZDctMTM2OS00N2M4LTkyNDAtM2JjZmRhY2IwY2VkXkEyXkFqcGdeQXVyNTAyNDQ2NjI@._V1_

Jeden z nejstrašidelnějších hororů všech dob

Jestliže snad někomu nestačí hrubý popis toho, co může v hororu vidět, a od jeho zhlédnutí ho odrazuje už jenom to, že je starý a černobílý, vsadit můžeme i na doporučení kritiků. Romerovo dílo má kladný ohlas na českých i zahraničních filmových databázích, a uznávaný kulturní týdeník Entertainment Weekly ho dokonce prohlásil za 13. nejstrašidelnější film všech dob, což je zároveň poměrně symbolické.

Jeden z nejvýdělečnějších nezávislých filmů

O kvalitě hororu rovněž svědčí zájem našich dědečků a babiček. Ti totiž neváhali utratit své kapesné za to, aby mohli zavítat do biografu a zakusit na vlastní kůži co to vlastně znamená, mít husí kůži. Na svoji dobu a vůbec to, že se jedná o nezávislý snímek, je vcelku úctyhodné, že z rozpočtu 114 tisíc dolarů zvládla Noc oživlých mrtvol celosvětově utržit více jak 30 milionů. Proč tedy nepřihodit nějakou tu kačku i dnes?

night-

Přesný návod toho, jak se nechovat při útoku zombie

Film se ve své době stal velice populárním také proto, že úplně přesně odrážel stav soudobé Ameriky v 60. letech. Skupina sedmi lidí, kterou zombie nájezd uvěznil na opuštěné farmě, totiž podlehla nátlaku a stresu, a rozdělila se na jednotlivce, kteří tak naprosto iracionálně začali jednat proti vlastním zájmům a proti sobě samým. Když proto budete v kinech pozorně sledovat jejich vzorce chování a reakcí, dostanete přesný návod toho, jak se v takovém případě zachovat nemáte. Co kdyby jednou…