Trailer #1: Snowden (2016) – Brilantní zaměstnanec CIA odhalí národní skandál světu

Další z filmových adaptací knižních dobrodružství a fikcí, které jsou ovšem v tomto případě inspirovány reálným příběhem. Ve filmu tak budeme sledovat osudy osoby Edwarda Snowdena, který odhalí světu, že soukromí není až tak soukromé, jak jsme si mysleli.

Po velmi krátké ukázce bez jakýchkoliv záběrů z filmu z loňského července fanoušci knihy anebo rovnou Edwarda Snowdena samotného očekávali premiéru v prosinci, na kdy byla také ohlášená režisérem Oliverem Stonem. Nakonec se ale biografické drama dočkalo zpoždění téměř o celý rok – nejprve kvůli příliš složitým vizuálním efektům proběhl přesun na tento květen, po čemž se Stone rozhodl pro září kvůli filmově příliš nabitému létu.

snowden

A tak konečně vyšel také pěkně zdržovaný trailer. Dvě a půl minuty napěchovaných ultra početným množstvím záběrům přesvědčuje o tom, že na nás čeká nejenom skvělá vizuální podívaná (čekat na efekty se asi vyplatilo), ale také pohled na příběh obrovského skandálu americké NSA z druhé strany, tedy obviněného Edwarda Snowdena (Joseph Gordon-Levitt). Jak se k utajovaným informacím o šmírování soukromí amerických občanů dostal? Jak je vynesl ven a především, co ho v myšlenkách vedlo k tomuto nebezpečnému rozhodnutí nejen pro něj, ale i pro celou jeho rodinu a známé?

Odpovědí bychom se měli dočkat v první polovině září tohoto roku. Zatím to ale vypadá na pěkně komplexní příběh, ve kterém ani o tu akci nebude nouze.