TOP 10: Nejlepší sportovní filmy

Sportem ku zdraví, k úspěchům i k porážkám. Filmů na toto téma bylo natočeno bezpočet a v tomto trendu se nejspíš bude i pokračovat. Vždyť i v našich končinách vzniká loutkový snímek popisující historický úspěch našich hokejistů v Naganu. A tak jsme pro vás vybrali několik filmů, které sportovnímu žánru dělají velmi dobrou reklamu.

Rocky

Kdo by neznal pohádku o italském hřebci jménem Rocky Balboa, jenž jako příležitostný boxer dostane životní šanci: utkat se s mistrem světa v těžké váze, Apollem Creedem. Snímek získal tři Oscary za nejlepší film, režii a střih. Na Cenu Akademie nominovaný scénář napsal představitel hlavní role, Sylvester Stallone, který si slavnou postavu zahrál ještě šestkrát.

-Rocky-rocky-37221198-1920-1080

Rivalové

Skvělý retro snímek z prostředí Formule 1 o zápolení dvou tehdejších největších rivalů na okruhu – Jamesi Huntovi a Niki Laudovi. Hunt je možná volnomyšlenkářský playboy, který navštěvuje jeden večírek za druhým, ale je to rovněž výborný pilot. Stejně tak Lauda, který však tráví volný čas vylepšováním svého monopostu. Honba za titulem mistra světa začíná. Režie se ujal Ron Howard (Apollo 13, Čistá duše).

rush

Senna

Možná netradiční volba, přesto jeden z nejlepších reprezentantů žánru. Dokument od talentovaného Asifa Kapadii (Amy) o brazilském jezdci Formule 1, Ayrtonu Sennovi, je plný emotivních momentů, ve kterých pochopíte, co jeden člověk může znamenat pro celý národ. Snímek, který nenechá žádného diváka chladným, dokonce i toho formulemi nepolíbeného.

ayrton-senna-formule-1-vyroci-20-let-smrti-video

Těžká váha

A znovu Ron Howard. Velká hospodářská krize ve 30. letech 20. století, Amerika je v troskách. Katastrofa postihla i bývalého boxera Braddocka (Russell Crowe), který se však nesložil a pokusil se vybojovat pro svou rodinu druhou šanci. Muž, který se stal miláčkem národa pro svou odhodlanost a nezlomnou vůli se postaví světovému šampiónovi v těžké váze.

Cinderella-Man-08

Seabiscuit

Po Městečku Pleasantville se režisér Gary Ross opět sešel na place s Tobeym Maguirem. Výsledek? Opět brilantní. Podle knižní předlohy Ross napsal a natočil film o podceňovaném koni Seabicuitovi, ve kterém našel potenciál starý kovboj Smith pracující pro milionáře Howarda. Duo začne spolupracovat s žokejem Pollardem, jenž si ke koni vybuduje přátelský vztah, který jim pomáhá i vyhrávat závody.

Seabiscuit

Fast Girls

Možná se divíte, co je to vůbec za film. Pokud nevíte, nic se neděje, protože tento čtyři roky starý britský nízkorozpočtový snímek z atletického prostředí ještě stále není v české distribuci. Děj je sice prostý, předvídatelný, ale vůbec byste neřekli, že se jedná o režisérský debut. Film šlape od začátku do konce. Běžecké závody jsou natočeny profesorským způsobem, a to všechno podpořeno nadupaným soundtrackem. Oddychovka jak má být.

fast-girls01Moneyball

Středem pozornosti snímku podle skutečné události je manažer baseballového týmu Oakland Athletics, Billy Beane (Brad Pitt). Ten musí sestavit nový tým s nízkým rozpočtem, který bude konkurenceschopný. Beane se vydává netradiční cestou, když spojí síly s ekonomem Brandem (Jonah Hill). Společně budují tým ne podle selského rozumu, ale podle počítačové statistické analýzy. Jak to dopadne?

Moneyball

Wrestler

Velkolepý návrat Mickeyho Rourkea pod taktovkou Darrena Aronofského. Rourke zde ztělesňuje stárnoucího wrestlera, který kdysi býval velkou hvězdou. Nyní vystupuje ve školních tělocvičnách a příležitostně se vrací i do ringu. Když však dostane infarkt, začne přehodnocovat svůj dosavadní život. Ring je však pro něj vším a klidně by riskoval i život, jen aby se mu opět dostalo slávy.

1233983985_the-wrestler-2008-new-cinema-wallpaper-du-mois-mickey-rourke-scene-15-1280

Hokejový zázrak

Samozřejmě, Nagano to není, to by byl jiný šlágr, přesto je Hokejový zázrak plný emotivních momentů, pro které stojí za to snímek vidět. Mladičký hokejový tým USA se na Zimních olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980 nečekaně prokoušou až do finále turnaje. V cestě za vysněným titulem jim nestojí nikdo jiný než neporazitelná ruská sborná. Do hlavní role kouče týmu USA byl obsazen Kurt Russell.

uefixfoqtaa2qvta5fiatapynus

Kokosy na sněhu

Na závěr něco pro pobavení. I díky povedenému dabingu v České republice velmi oblíbená komedie o partě jamajských chlapíků, kteří vytvoří historicky první jamajskou posádku čtyřmístného bobu s úmyslem probojovat se až na Zimní olympijské hry a hrdě tak reprezentovat svou vlast. V roce 1988 se jim to podaří a v kanadském Calgary jsou tak všem na očích. A ze začátku hlavně k smíchu. Snímek, který se neokouká.

Cool Runnings: the 1993 movie about the Jamaican bobsleigh team