TOP 6: Nejlepší dvojrole ve filmu

Ondřej Sokol v posledním obléhá kina ve dvojím provedení, když ve Dvojnících zvládá hrát jak sympatického zločince Honzu, tak pedantského středoškolského učitele Richarda. V historii českého filmu možná takových snímků víc ani nenalezneme, ve světě nicméně nejde o žádnou raritu. V jakých filmech se můžeme kochat obdobným fenoménem?

Muž se železnou maskou (1998)

Nyní již oscarový Leonardo DiCaprio prošel četnými rolemi a filmy, v Muži se železnou maskou si však střihl rovnou dvě postavy zároveň. S podporou hvězdného obsazen Jeremy Ironse, Johna Malkovche a Gérarda Depardieu z pod železné masky přivedl na svět královské dvojče Ludvíka XIV., kterého pomalu ale jistě čeká stejný osud jako jeho dlouho vězněného bratra. V jedné roli ho každý miluje a v druhé zase nenávidí. Dvojrole jako vyšitá.

d1e72daf

Dokonalý trik (2006)

V tomto fantastickém dramatu proti sobě nenacházíme pouhou dvojroli, ale rovnou dvě vedle sebe. Hugh Jackman a Christian Bale se oba potýkají se svými dvojníky, a aby toho nebylo málo, Jackman rozvede svojí klonovací mánii do takového stupně, že už se nebavíme ani o dvojroli. Svých dvojníků vytvoří celou řadu a pojem originál už pro něj dávno zemřel. Oba pánové, Jackman i Bale, jsou totiž kouzelníci a vynález klonovacího zařízení jejich triky posune na zcela novou úroveň. Nic se ale nemá přehánět.

stažený soubor

Atlas Mraků (2012)

Jestli si kdo myslel, že Dokonalý trik už nelze v počtu dvojníků ničím trumfnout, bratři Wachowski si troufli posunout hranice ještě trochu dál. V mysteriózním sci-fi Atlas Mraků se potýkáme s šesti různými časoprostorovými dimenzemi, které si neodpovídají ani svými žánry, ani svými příběhy. Lze v nich ovšem potkat stejné tváře, tedy herce, kteří v těchto různých světech hrají různé role s různými osudy ale jedním obličejem. Ve složitém filmu si svoji roli střihnul například známý Tom Hanks nebo krásná Halle Berry.

Adaptace (2002)

Ve filmu z filmového prostředí, Adaptace, si svoji dvojroli odehraje i slavný Nicholas Cage. Jako scénárista Charlie Kaufman se dostává do profesní krize, když nenachází inspiraci pro adaptování jednoho velice složitého knižního díla stejně tak, jako cestu ven. Složitou situaci mu o to víc zkomplikuje jeho dvojče Donald, který se rozhodne absolvovat scénáristický kurz, načež se při svém prvním kousku velmi proslaví. Vnitřní konflikty tak střídají konflikty rodinné, které na sebe berou jednu a tentýž tvář, a samozřejmě do toho všeho vtrhne i láska ztvárněná stále mladou Meryl Streep.

Legendy zločinu (2015)

Letos jsme dostali Dvojníky, kdežto loni brázdila kinosály dvojice nejznámějších britských zločinců, dvojčat Reggieho a Rona Krayových, kteří si vysloužili titul Legendy zločinu. Oba bratry zahrál jediný herec, skvělý Tom Hardy, kterému od Bronsona evidentně nedělá problém hrát mnohočetné stránky lidské osobnosti. Organizovaný zločin v 60. letech dvacátého století tak čelí dvojité dávce zla, přičemž oba bratři čelí svým vlastním problémům a to by tomu nebylo, aby v tom zase nebyla žena.

legend2015

Ostrov (2005)

Ewan McGregor a Scarlett Johansson rozhodně nejsou dvojníci, ale své dvojníky naleznou zrovna na Ostrově. Tedy vlastně, Lincoln a Jordan žijí na Ostrově v klamu, když se dostanou ven a v reálném světě najdou své originály. Bohatí lidé totiž v budoucnosti žijí v té zvyklosti, že si nechají v odlehlém zařízení vypěstovat své klony v případě toho, že by jim náhodou vlastní tělo nebo nějaký orgán selhaly, a oni potřebovali náhradní díly. Takové drama s mnohými dvojníky nemůže nikdo vynechat.

Na Dvojníky si můžete zajít i v kinech Premiere Cinemas (Praha, Olomouc, Teplice).