Filmové proměny Batmana a Supermana

Temný rytíř a Muž z oceli v průběhu věků.

Nechme teď na chvíli stranou úvahy o tom, jak moc se (ne)povedl nový superhrdinský spektákl Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti a pojďme si připomenout, jak se vyvíjely dřívější filmové verze obou slavných komiksových hrdinů.

Netopýří muž alias Batman začal ve své hrané verzi bojovat proti zločinu o něco dříve, než jeho kolega/rival z Kryptonu. Úplně prvních hercem, který se kdy nasoukal do šedočerného kostýmu s roztomilými oušky, byl jistý Lewis Wilson. Stalo se tak v rámci 15dílného seriálu The Batman v roce 1943, který jistě musí dnešnímu divákovi připadat jako praštěné béčko, ale už jenom sledovat na youtube výběr sestříhaných scén má své kouzlo.

1) Lewis wilson 1943
Lewis Wilson jako Batman (The Batman, 1943)

Superman se nenechal zahanbit a po druhé světové válce, konkrétně začátkem roku 1948, dostal vlastní filmové dobrodružství. Taktéž 15 epizod hraného seriálu představilo světu Kirka Alyna, který si roli ikonického superhrdiny zopakoval ještě v pokrčování Atom Man Vs. Superman (1950).

1) Kirk Alyn
Kirk Alyn (Superman, 1948)

O slovo se v té době přihlásil také Batman se svým parťákem Robinem, kteří od roku společně bojovali proti zločinu a všemožným padouchům v seriálu Batman and Robin (1949). Robert Lowery si zde zahrál Batmana, ale svojí popularitou se nemohl rovnat herci, který ztvárnil konkurenčního Supermana ve filmu Superman and the Mole Men a v následném legendárním seriálu Adventures of Superman – a tím nebyl nikdo jiný než George Reeves.

2) Robert Lowery 1949
Robert Lowery v roli netopýřího muže (Batman and Robin, 1949)
2) George Reeves
George Reeves (Superman and the Mole Men, 1951)

Batman nutně potřeboval vrátit úder a po mírném úpadku zájmu o komiksové hrdiny se vrátil v plné síle v druhé polovině šedesátých let. To však došlo k celkem zásadní proměně pohledu na postavu Bruce Waynea. Batman byl tehdy pojat jako víceméně komediální postava a Adam West v hlavní roli tomu nasadil korunu. Zkuste si schválně někdy pustit seriál Batman z let 1966 až 1968 či stejnojmenný celovečerní film s tímto hercem, budete nejspíš hodně překvapeni až téměř parodickým nádechem obou děl.

3) Adam West 1966
Kultovní Adam West (Batman, 1966)

Byla druhá polovina sedmdesátých let a na řadě byl Superman. Řeč je samozřejmě o Christopherovi Reevovi, dodnes asi nejoblíbenějším představiteli syna Kryptonu s červenou pláštěnkou. Reeve si zahrál Supermana ve filmech Superman, Superman 2, Superman 3 a Superman 4, ale v osobním životě své nadpřirozené schopnosti z filmu bohužel nedokázal využít. Osudným se mu stal pád z koně v roce 1995, po kterém se ocitl od krku dolů ochrnutý a jeho dýchání musel kontrolovat respirátor. Zemřel 10. října 2004.

3) Christopher Reeve
Christopher Reeve v klasickém obleku s legendární vlnkou na čele (Superman, 1978)

Jelikož kromě jedničky a dvojky byly ostatní celovečerní filmy se Supermanem poměrně razantně odsouzeny diváky i kritikou, dostal šanci opět Batman. V roce 1989 převedl na stříbrné pláno režisér Tim Burton svoji verzi slavného hrdiny a o hlavní roli se perfektně postaral Michael Keaton. Ten v charakteru pokračoval ještě v sequelu z roku 1992 a později byl vystřídán Valem Kilmerem, který se svému předchůdci ani omylem nevyrovnal. To nejhorší mělo však teprve přijít.

4) Michael Keaton
Michael Keaton ve filmu Tima Burtona (Batman, 1989)
5) Val Kilmer
Kilmerův Batman čelil například Hádankáři (Batman navždy, 1995)

V roce 1997 vtrhl do kin snímek Batman a Robin a role hlavního protagonisty připadla Georgovi Clooneymu. No, řekněme, že na toto nepovedené dobrodružství se snaží všichni zapomenout, tak neotevírejme staré rány.

6) Geroge Clooney
Geroge Clooney se svojí partou, raději bez komentáře (Batman a Robin, 1997)

Vše musel zachránit až tvůrce Christopher Nolan, který nám díky své trilogii o Temném rytíři (Batman začíná – 2005, Temný rytíř – 2008, Temný rytíř povstal – 2012) vrátil ztracenou naději v tohoto hrdinu. Nezapomínejme také na herce Christiana Balea, který vdechl Batmanovi zbrusu nový a notně civilní dech do žil.

Christian Bale (Temný rytíř povstal, 2012)

Superman se pokusil odpovědět snímkem Superman se vrací (2006), ale ani Brandon Routh v hlavní roli, ani Bryan Singer jakožto režisér diváky nepřesvědčili.

4) Brandon Routh
Brandon Routh (Superman se vrací, 2006)

A další historii už znáte. Nezničitelného létajícího hrdiny se ujal Zack Snyder, který poměrně nedávno se svým Mužem z oceli započal novou etapu rozšířeného filmového universa podle komiksů od DC Comics. Hlavní roli získal Henry Cavill, který v současných dnech dává po hubě novému Batmanovi s tváří Bena Afflecka.