5 důvodů, proč jít na film Kmotr

Do kin se vrací legenda filmu a zločinu zároveň, Kmotr. Už v roce svého prvního uvedení si získal srdce nejen vážených kritiků, ale rovněž obyčejných filmových fanoušků, a jeho sláva a povědomí o něm se nesou až k současnosti. Kdyby si kdo stále nebyl jistý, zdali má na Kmotra do kina jít, můžeme pomoci v rozhodování.

1. Hvězdné pozadí filmu

V roce jeho uvedení šlo sice o herecké nováčky a rovněž nepříliš známého režiséra, to se ale brzy poté změnilo. Studio Paramount Pictures původně ani nechtělo Marlona Branda a Al Pacina do hlavních rolí, Francis Ford Coppola naštěstí ale všechny přesvědčil o opaku, a tak film hned získal tři Oscary, mimo nejlepší snímek i zrovna za herce v hlavní roli. Coppola má na svém kontě dnes již pět zlatých sošek a herce Branda a Al Pacina zná celý svět.

2. Nesmrtelný příběh

Podle stejnojmenné knihy Maria Puza režisér Francis Coppola výborně ztvárnil prostředí organizovaného zločinu v Americe po druhé světové válce. Do společnosti se skvěle integrovala rodina italského mafiánského bosse, dona Vita Corleona. Mocenské boje, rodinné vztahy a předání otcova trůnu synovi má tak divák na stříbrném, ba až zlatém podnose, který je neustále znovu a znovu leštěný při opakovaných zhlédnutích a převypravování tohoto příběhu, nebo podobných na stejné motivy.

maxresdefault

3. V „Česku“ ve skutečnosti film premiéru neměl

Když se v roce 1972 celý svět honosil u tohoto brilantního díla, tehdejší Československo bohužel poněkud ostrouhalo. Režim v naší zemi promítání Kmotra zakázal, jelikož šlo z jeho strany o oslavování zločinu a násilí. Zajímavé je, že Puzova kniha bez problému v překladu vyšla. Tím pádem si ale každý současný divák vynahradí, nebo spíš svým předkům vynahradí tu příležitost sledovat legendární film na stříbrném plátně.

4. Spisovatel sám se podílel na scénáři

Fakt, který je nejspíš každému znalci už dávno známý. Víte ale také to, že v době psaní románu si Mario Puzo dokázal jako jediného herce své postavy dona Vita představit právě Marlona Branda? Dokonce mu po vydání knihy napsal dopis. Za scénář podle předlohy dostal potom film svého třetího Oscara.

5. Lepší „gangsterský“ film neuvidíte

I když už jich pár po Kmotrovi vyšlo, a bavíme se například i o Pulp Fiction, ne zas tak starém Gangster Squad nebo českém filmu Gangster Ka, patrně žádný z nich nepřekonal takovou klasiku jako Kmotr. V roce 2012 totiž Americký filmový institut tento film vyhodnotil nejlepším „gangster“ filmem v historii, a od toho roku, myslíme, po donu Vitovi jeho korunu nikdo nepřevzal – vyjma jeho syna ve filmu tedy.