TOP 5: Nejlepší filmy odehrávající se v Hollywoodu

Nově promítaný film Ave, Ceasar! představuje v muzikálu, komedii i dramatu prostředí slavného filmového Hollywoodu, jak v dobrém, tak ve zlém. Samozřejmě ale není prvním filmem, který nám dovoluje nahlédnout za oponu. Jaké jsou ty další?

Sunset Boulevard (1950)

Koncem šedesátých let přichází režisérská dominanta Hollywoodu, Billy Wilder, s dramatickým, byť efektivním náhledem do prostředí své branže. Bývalá hvězda němého filmu Norma Desmondová (Gloria Swanson) slepě touží po comebacku, k němuž si ale pozve ne dvakrát úspěšného scénáristu Gillise (William Holden). Tragický příběh, který si ovšem z řad kritiků vysloužil hned tři zlaté sošky z jedenácti celkových nominací.

sunset-boulevard

Hráč (1992)

Tim Robbins se dostal z věznice Shawshank až do filmového studia v Hollywodu, kde hraje pracovníka Griffina Milla čelícího anonymním výhružkám od neznámého scénáristy. Po zjištění jména domnělého autora Griffin dotyčného v afektu zabije, policie proti němu ale nemá důkazy, a tak ho nechá být. Dopisy ale chodit nepřestanou, a tak již nynějšímu hráči na vysoké pozici zůstávají pouze malicherné výčitky. Jednoho dne mu namísto výhružného dopisu dojde scénář na motivy jeho života, po kterém Griffin kupodivu hrábne všemi deseti. Film o filmu v hollywoodském prostředí tak spadá do profilu jako vyšitý.

the_player

Zpívání v dešti (1952)

Tento starší kousek se proslavil především nesmrtelnou písní s účinkujícím Genem Kellym „Singin‘ in the Rain“, která se opakuje v četných filmech napříč následující kinematografickou historií. Film samotný mapuje období ostýchavých počátků prvních zvukových filmů, které jsou v něm hudebně i tanečně výborně zachyceny. Výborný muzikál a klasika svého žánru stejně jako celého filmového průmyslu vůbec.

Město iluzí (1952)

Skvělý poetický film z hollywoodské branže, ve kterém vystupuje výborné herecké duo Kirka Douglase a Lany Turner. Douglas hraje filmového producenta Jonathana Shieldse, který ve své kariéře kráčel takřka přes mrtvoly a nyní ho všichni nenávidí. Zároveň ale čelí vlastnímu kariérnímu propadu, a tak potřebuje své bývalé zaměstnance, mimo režiséra a spisovatele i herečku Lanu Turner, kteří by mu pomohli v jeho novém filmu. O čem je? Zjednodušeně o důvodech toho, proč Shieldse každý z nich nenávidí. Snímek prakticky zobrazuje a vysvětluje odvěký spor, zdali má na tvorbě filmu větší podíl režisér anebo producent.

Bad-and-the-Beautiful-3

Zrodila se hvězda (1954)

V dramatu a muzikálu Zrodila se hvězda máme před sebou na stříbrném podnose stinnou stránku Hollywoodu a vlastně veškerého šoubyznysu. Hvězda Hollywodu Norman (James Mason) přislíbí mladé zpěvačce Ester (Judy Garland) svůj prostor ve světlech reflektorů, což se mu vážně povede a oba dva se do sebe poté i zamilují a vezmou. Norman se však ocitne i vlivem alkoholu ve stínu slávy vlastní ženy, v čemž ho důsledně koupou novináři. Nakonec spáchá sebevraždu a Ester ze smutku odmítá vstupovat. V tom jí ovšem pomůže její přítel a její hvězda i po tragédii může stoupat dál.

a-star-is-born-judy-garland-1954-everett