TOP 7: Nejlepší cizojazyčné filmy

Maďarská Líza, liščí víla přitančila do kin, a dost možná odpálila pěknou lavinu. Ať už by šlo o kladné nadšení, nebo negativní názory, pokračovat anebo vylepšit si své dojmy všichni můžou u dalších cizojazyčných filmů. Seznam sedmi nejlepších je plně k dispozici, některá jména budou určitě povědomá.

7. Drž hubu! (2003)

Aby se nezdálo, že seznam sleduje pouze vysoce oceňované zahraniční snímky a přehlíží divácké dojmy, do jeho úvodu rozhodně patří právě Drž hubu! Odůvodnění je jako takové prosté – dvojka Gérard Depardieu a Jean Reno v komediálním krimi zvládne pobavit a rozesmát každého, čímž se tento film dostává na velice úspěšnou dráhu. Jednodušší, ale dobrosrdečný „Kentán z Montárží“ se doslova pověsí na krk pronásledovanému kriminálníkovi Rubymu, a i přes prvotní neshody se dostanou až k plánování založení vlastního bistra U Dvou přátel.

drzhubu

6. Láska (2012)

Rakousko se rozhodlo přijít s netradičním, ale velice silným pojetím a zobrazením lásky, kterou velice často předkládají právě mladé, leč dospělé páry. Osmdesátiletý pár učitele a učitelky hudby v důchodu ovšem přináší netradiční úskalí, které do lásky přináší právě věk. Z celoživotní romantiky, možná provázené i občasnými problémy, se stává drama v momentě, když Gerogesova žena Anne dostává infarkt. Jejich láska tak po dekádách prochází opravdu těžkou zkouškou, které nechce jen tak nečinně přihlížet ani jejich vlastní dcera.

Amour-33631_1

5. Kolja (1996)

I když českému diváku tento film jako cizojazyčný opravdu nepřijde, v zahraničí cizojazyčným je a právě tam si také vysloužil úspěch. V této kategorii byl navržený na Oscara, a jeho obdržením se i on řadí do toho žebříčku. Otec a syn Svěrákovi svedou dohromady osudy starého muže Františka a mladého chlapce Kolji, který se stane jeho vnukem. I když si ze začátku nerozumějí, časem se dopracují k úsměvům a souznění. Z dramatických chvil se stanou komediální a stejně tak dojemné scénky.

kolja

4. Amélie z Montmartru (2001)

Cizojazyčný film z Francie, který si vysloužil nominaci na Oskara nejen ve své vlastní kategorii, ale návdavkem v dalších čtyřech. Svoji unikátnost prokázal i v dekoracích, překrásné hudbě a také skvěle napsaném scénáři. Mladá, nevinná a naivní dívka Amélie si hledí svého vlastního smyslu pro spravedlnost a hodlá lidem ve svém okolí dopomoci k jejich šťastnému údělu ve světě. Během tohoto vznešeného poslání se nechtěně, ale šťastně dostane i k tomu svému.

amélie

3. Nedotknutelní (2011)

Neuchvátili bystré oko těch nejvyšších, ale uchvátili ty nejdůležitější, a to diváky. Jejich příběh nedotknutelného přátelství se ve své době nesl ulicemi a rozpustilo se nad ním nejedno srdce. Dojemná hudba Ludovica Einaudiho dodává francouzskému snímku co do hloubky, v jejímž duchu se nese přátelství kvadruplegika Phillipa a jeho ošetřovatele Drisse. Film tentokrát sleduje stopy skutečných událostí, a o to víc diváky ohromil.

Intouchables

2. Život je krásný (1997)

Skvost italské kinematografie Roberto Benigni napsal, režíroval a propůjčil svoji osobu hlavní postavě filmu Život je krásný. Guildo je židovský knihovník, který se spolu se svým synem bohužel nedokázali vyhnout hrozbě holokaustu. Co ovšem takový člověk jeho povolání a charakteru dokáže, je únik skrz fantazii z nebezpečí, které koncentrační tábor pro něj a jeho syna skýtá. Neobyčejně dojemné drama, i romantické komedie přineslo tomuto snímku rovnou tři zlaté sošky a tisíce pohnutých myslí diváků.

lavieestbelle3

1. Tygr a Drak (2000)

Tchaj-wan na přelomu tisíciletí zabodoval hned na čtyřech zlatavých stupíncích, když oživil legendu staré Číny. Prastará bojová umění, bohové a romance, v jiném světě nemožná, právě tady vešla ve skutečnost a získala si davy příznivců. Jeden z nejlepších mistrů bojových umění své doby Li Mu Bai je v jednu chvíli postaven před svoji dlouholetou lásku, vynahrazení starých křivd a prokázání úcty splněním jednoho úkolu – doručení meče Zeleného osudu na místo jeho pravého pomníku. Z toho je ale nakonec stejně ukraden, a tak tento mistr, jeho láska Shu Lien a další postavy, které nejsou s tímto stylem života příliš spřaženy, jednají ve jménu nejvyšší spravedlnosti, proti hrozbě v podobě prohnané kriminálnice Jade Fox. Jakkoliv zmateně se může příběh na první pohled jevit, doopravdy je perfektní.

tygr