TOP 10: Nejlepší filmy o koncentračních táborech

V koncentračních táborech se děly nejhroznější lidské zločiny. Filmy s touto tématikou jsou založeny na pravdivých osudech zesnulých či vzpomínek žijících pamětníků. Již 18. února česká kina uvedou maďarský snímek Saulův syn odehrávající se v koncentračním táboře v Osvětimi. Proto jsme pro Vás připravili seznam deseti nejlepších filmů s touto tématikou.

10. Colette (2013)

Český snímek režiséra Milana Cieslara, jenž ukazuje příběh Viliho (Jiří Mádl) a židovské dívky pocházející z Belgie Colette (Clémence Thioly). Tento mladý pár žije v době, která lásce nepřeje. Ačkoliv se scházejí podél oplocení osvětimského koncentračního táboru, nemůžeme nazývat tato setkání bezproblémovými. Colette je zachráněna od plynové komory, ale je zaměstnaná v dílně důstojníka SS Weisackera (Eric Bouwer), který si belgickou krásku oblíbí. Mladý pár se i přes tyto životu nebezpečné nástrahy dále schází a společně vymýšlí, jak se dostat ven a začít žít svůj společný život.

10.Colette

9. Lidice (2011)

Tentokrát není příběh pouze o lásce, ale zejména o mezilidských vztazích ve vesnici Lidice. Film poukazuje na to, jaká chyba může vést k brutálnímu zániku obce i obyvatel. A to šlo o pouhý milostný dopis. V roce 1942 byly Lidice srovnány se zemí a obyčejní lidé popraveni či odvezeni do koncentračních táborů. Film, v jehož hlavní roli se představil Karel Roden, je inspirovaný skutečným příběhem.

9.lidice

8. Deník Anny Frankové (1959)

Příběh Anny Frankové je kromě deníkové formy zpracován i jako filmový seriál či jako celovečerní 180minutový film. Snímek režíroval jeden z nejvýznamnějších amerických filmařů: George Stevens. Ve filmu je zobrazena tíživá a neúnosná situace Židů, zejména v letech 1942-1944 (doba, kdy si Anna vedla deník, jenž je filmovou předlohou). Věčný stres a schovávání se před nacisty, nemohlo mít dlouhého trvání. Zločiny, které se odehrávají venku, ale nutí Židy zůstat v úkrytu továrny co nejdéle. Ovšem taková schovávaná netrvá věčně.

Anna

7. Život je krásný (1997)

Jak vysvětlit pětiletému  chlapci, že se nachází v koncentračním táboře, kde ho čeká věčný hlad, smutek a plynová komora?  Tatínek (Roberto Benigi), který byl italským číšníkem a vždy oplýval optimismem a smyslem pro humor, vysvětlí svému synovi, že se nachází v narozeninové hře. Pokud malý chlapec splní všechny úkoly, tak ho čeká odměna.

7.život je krásný

6. Pianista (2002)

Nacisti neměli slitování ani s umělci židovského původu. Pianista je zpracování příběhu umělce Wladyslawa Szpilmana, který byl velice uznávaným. V roce 1938, kdy bylo Polsko napadeno německými vojsky, je pianistovi 28 let. Situace se stupňuje od nesmyslných pravidel pro Židy, přes Davidovu hvězdu na ruce až do varšavského ghetta.

6.Pianista

5. Chlapec v pruhovaném pyžamu (2008)

Oběma je osm let, oba mají rádi dětské hry a postrádají přátelství. Jeden pochází z rodiny nacistického důstojníka a druhý z židovské rodiny. Seznámí se přes plot a začnou si spolu hrát, aniž by tušili, co se kolem nich děje. Bruno (syn důstojníka) nerozumí tomu, proč Shmuel má na sobě pruhované pyžamo, nedostává pořádně najíst a musí každý den pracovat. Doma se mu nedostává vysvětlení na jeho otázky a tak se rozhodne přelézt plot a dozvědět se odpovědi na své otázky. Drama podle románu Johna Boynea, plné jasného zobrazení brutálních důsledků války, natočil režisér Mark Herman.

5. chlapec

4. Sophiina volba (1982)

Hlavní postavu ztvárnila Meryl Streep, která za svůj herecký výkon získala Oskara. Meryl Streep v roli polky Sophii vypráví o svém životě v lágru a především o volbě, která ji poznamenala na celý život a díky které se neustále trápí.

4.Sophiina

3. Poslední vlak (2006)

Režisérská dvojice Joseph Vilsmaier a jeho žena Dana Vávrovová natočila film o roce 1943 a o transportu Židů pocházejících z Berlína do koncentračních táborů. Ve filmu se kromě zahraničních herců objeví i zástupci české herecké scény jako například Vojta Kotek, Juraj Kukura, Stanislav Zindulka a Nina Divíšková. Film ukazuje na to, jak vypadal transport lidí, kteří jeli v nelidských podmínkách (společně s dobytkem) posledním vlakem do koncentračního tábora. Pokud měli lidé hlad, či jiné zvídavé otázky – důstojníci to většinou řešili výstřelem.

3 poslední vlak

2. Ďáblova dílna (2007)

Kromě zabíjení lidí měli důstojníci i jiné věci na práci. Třeba padělání bankovek. Film vypráví příběh malíře Salmona Sotitsche, který se ocitá v koncentračním táboře. Důstojníci objeví jeho dovednosti, které mohou vést k jejich prospěchu a tak je Salmon zařazen do speciální skupiny, jehož cílem je tajný projekt. Padělání bankovek nepřátel země je cílem této přísně tajné operace.

2-dílna

1. Schindlerův seznam (1993)

Schindlerův seznam patří mezi kinematografické unikáty. Byl oceněn několika Oskary a ukazuje skutečné události, které jsou založené na brutálních činech holocaustu. Jeden z nejlepších filmů světově uznávaného režiséra Stevena Spielberga, který je přes tři hodiny dlouhý, ale plný dech beroucích příběhů a lidských osudů.

1 schind