5 důvodů, proč jít na film Dánská dívka

Eddie Redmayne je vycházející hvězda a v Dánské dívce se opět vytasí před publikem s celým svým hereckým umem. Po nelehké roli v Teorii všeho i tentokrát ztvárňuje postavu zmítanou bytostní i fyzickou krizí, která zahrnuje nejen samotnou lásku, ale i určující pohlaví. Že to jako garance libého filmového zážitku nestačí? Dalších pět důvodů snad přesvědčí každého o opaku.

1. Oscarový herec v hlavní roli opět nominovaný

Už v Teorii všeho si Redmayne s grácií potykal s rolí světově veleznámého vědce procházejícího si těžkým životním obdobím spjatým jak s jeho láskou, tak svazujícím tělesným postižením. Za tento herecký počin obdržel více než zaslouženého Oscara a tento rok se vydává po stejných stopách. Jeho postava Einara Wegenara, šťastně ženatého se svojí ženou Gerdou, v průběhu Dánské dívky zjišťuje, že se narodil do špatného těla – pohlaví. Eddie Redmayne se tak postupně proměňuje z muže v ženu, a jeho herecký výkon znovu dosahuje až na onu zlatou oscarovou příčku.

eddie-redmayne-alicia-vikander-the-danish-girl-660x330

2. Garance úspěšného režiséra

Za vynikajícím duem herců Eddieho Redmaynea a Alicie Vikander (Ex Machina) stojí další jméno, tentokrát vynikajícího režiséra, který v nedávné době sklízel zlaté ovoce. Jméno Toma Hoopera si totiž všichni mohou rovnou spojit s Královou řečí a Bídníky, kteréžto obě díla byla výborně hodnocená. Samotný Hooper si vysloužil zlatou sošku za svoji direktivu právě v Králově řeči, což se o Bídnících ani Dánské dívce bohužel říct nedá. Čtyři zlatíčka za Řeč, tři za Bídníky a nynější čtyři nominace ale mluví ve značný prospěch filmu.

3. Dramatická romance inspirovaná skutečnými událostmi

Dánská dívka nenese ve svém názvu adjektivum označující státní příslušnost jen tak pro nic za nic. Film se nechal inspirovat životem dánských umělkyň, Gerdy Wegener a Lili Ebe, původně Einara Wegener. Ke skutečnosti se nicméně přihlíží opravdu velice volně, jelikož odrazovým můstkem pro film byla stejnojmenná novela, která doopravdy zachovala pouze postavu Einara/Lili. Gerda byla ve skutečnosti homosexuální a vztah s Einarem/Lili byl velice volný. Navíc upřednostňovala hned ze začátku ženskost Lili před mužností Einara. Naštěstí nic z uvedeného není spoiler, a ve filmu tak můžete sledovat to, do jaké míry se originálního života jeho příběh drží.

l-1

4. Úžasné dobové zpracování snímku

Kulisy, rekvizity a především kostýmy použité v dobovém filmu na přelomu 19. a 20. století v Dánsku každého opravdu vtáhnou do atmosféry. Dánská dívka se pohybuje na ledech umělců, malířů a hudebníků, tehdejší scény, s čímž je spjaté honosné zdobení a garderoba. Za kostýmy má koneckonců film také nominaci. Při dramatickém prožitku romantického vztahu vystavenému těžké krizi bude alespoň vše dozajista zabaleno v krásně vybarveném pohádkovém obalu.

5. Vrcholně napínavý konec

Ukázka prozrazuje, že Einarova manželka Gerda se s proměnou svého manžela smíří a Dánskou dívku v něm sama doopravdy i vidí. Einar však plánuje svoji proměnu od transvestity dovést k dokonalosti, a tak hodlá podstoupit jednu z prvních operací pohlaví historicky prováděných vůbec. V takové době byla možná jenom dvě východiska – z kukly se vylíhne motýl, anebo zemře.