Recenze: Padesát odstínů černé (2016) – Parodie na známý hit je tu

Komediant Marlon Wayans je autorem známých parodií jako Scary Movie nebo Někdo to rád blond. Tentokrát si vzal na paškál Padesát odstínů šedi. Co máme čekat?

Christian Black (Marlon Wayans) je bohatý černoch, jenž ke svému jmění přišel nelegálním způsobem. Hannah Steelová (Kali Hawková) studuje na vysoké škole a k tomu si přivydělává v hobby marketu. Když se její nemocná spolubydlící nemůže dostavit na rozhovor s Blackem, vyšle za sebe svou kamarádku Hannah. Zprvu je studentka Blackem zaskočena, ale nakonec by s ním ráda trávila každou volnou chvíli. Stejně tak Christian, který Hannah připraví neobvyklou smlouvu o její sexuální oddanosti jemu osobně.

Fifty-Shades-of-Black-Trailer

Marlon Wayans se dal opět dohromady se scenáristou Rickem Alvarezem a režisérem Michaelem Tiddesem, se kterými spolupracoval na dvou dílech parodie Pár nenormálních aktivit. Kdo viděl a tyto filmy si oblíbil, tak se bude zaručeně bavit i u jejich nejnovějšího projektu. Jedno se totiž musí Wayansovi nechat, není to typ tvůrce, co do jednoho snímku nacpe hromadu nesouvisejících scén a snaží se to prodat jako parodii na jeden konkrétní film. Z takových filmů můžu vyjmenovat třeba Děsnej doják, Velkej biják nebo Disaster Movie. Wayans se alespoň snaží o ucelenou parodii s jedním příběhem, ve kterém je také hodně odkazů na ostatní filmy, ale jsou víceméně dobře zakomponovány do děje.

fityshadesofblack-wayans-stripping

Bohužel vše nakonec zůstává u snahy. Wayansovi by už měl konečně někdo říct, že umělé natahování někdy vtipných a rádobyvtipných scén je zkrátka zbytečné. Co zbytečné? Nudné! Když už se povede nějaká vtipná scéna, ať už trefný dialog nebo situační komika, obojí je natahované do takové míry, že zakoulíte očima. Faktem je, že je to už pro Wayansovy filmy příznačné. Přitom kdyby se od toho oprostil, celkový dojem by byl daleko lepší, byť konečná stopáž by byla možná o 20 minut kratší. Mohu zmínit Blackovo vystoupení ve striptýzovém klubu, kde se jednoznačně naráželo na film Bez kalhot XXL. Hlavní hrdina vzpomíná na své mládí a přijde snad pětiminutový flashback, u kterého se vám pohnou koutky úst maximálně prvních 30 vteřin. Zbytek je jen nastavovaná kaše. Jedinou výjimkou, která však potvrzuje pravidlo, je scéna se šedesátiletou dominou, která ponižuje své šestnáctileté studenty v posteli. Pozorným divákům jistě dojde už během hudebního doprovodu, jaký film si tvůrci vzali na paškál. Nicméně vůbec nevadí, když se pointu dozvím až na konci scény, poněvadž zde to dává smysl. A navíc je to nejlepší moment, který tento film nabízí.

video.yahoomovies.com@8bdb5098-9274-34fc-8654-dcd4e8ab8da5_FULL

Zbytek scén se nese ve stejném duchu, jak jsem vám popsal výše. Pardon, zapomněl jsem ještě na jednu. Pro fanynky knižní předlohy Padesát odstínů šedi možná krapet urážlivé. Není totiž nad mučení, pokud jste připoutáni k posteli a protějšek vás trápí převyprávěním původní knihy. Ano, pousmál se celý sál. Wayans má někdy dobré, vtipné nápady, ale je schopen je hned pohřbít. A pokud přičtu přítomnost otravné spolubydlící Hannah, Kateesy, která měla být nejspíše variací na herečku Rebel Wilsonovou z filmů Ladíme a Ladíme 2 („tlustá“ Amy), pak mám za to, že jsou tvůrci už trochu za čárou. Protože její hlas byl tak otřesný, že nevím, jestli by to nebyl ten největší trest – poslouchat jí připoután k posteli. A ještě hůř, co kdyby mi převyprávěla onu knihu.

Verdikt

Jako celek působí Padesát odstínů černé přijatelně. Nicméně přítomnost zbytečně vulgárních gagů i nastavovaných (ne)vtipů film se vší parádou zkrátka zabíjí. Tvůrci se snažili, ale snaha není vše. Wayans by se měl na své filmy konečně podívat a dát všem divákům za pravdu. Příště by to třeba mohlo konečně vyjít.

Padesát odstínů černé / Fifty Shades of Black
Trailer
Stopáž: 88 minut
Režie: Michael Tiddes
Hrají: Marlon Wayans, Kali Hawková, Jane Seymourová, Mike Epps, Andrew Bachelor a další

PŘEHLED RECENZE
Lukáš Vaněk
30 %
Předchozí článekMarťan: Podívejte se, jak vznikaly vizuální efekty
Další článekTrailer #2: Angry Birds (2016) – Pokazíme, čo sa dá
Lukáš Vaněk
Jsem velký milovník filmu jako takového. Romantická komedie nebo béčkový horor, to je jedno. Nejvíce však oceňuji audiovizuální stránku, která mnohdy leckteré snímky buďto povyšuje nebo drží nad propastí. I špatný film může mít své silné momenty.