Víkendové tržby: Ze Star Wars je absolutní megahit!

Kolik rekordů nová epizoda Hvězdných válek vlastně překonala? Jednoduše řečeno – všechny.

Takhle impozantní nástup jsem opravdu nečekal. Tak nějak jsem tušil, že dojde na letmé přepisování historických tabulek, ale že padnou „nepřekonatelné“ rekordy Jurského světa, Harryho Pottera a spol., o tom se mi ani nesnilo. Ale hezky popořadě.

kylo.ren-star-wars-vii

Snímek Star Wars: Síla se probouzí startoval v amerických kinech půlnoční premiérou ze čtvrtka na pátek. Očekávala se masivní návštěvnost a výsledek byl nadmíru uspokojivý. 57 milionů byl o 13,5 mega lepší výsledek než předchozí jednička – poslední díl Harryho Pottera. No, a pak už padaly historické milníky jeden za druhým.

Zde jsem si dovolil stručný přehled toho nejdůležitějšího, co se novým Hvězdným válkám povedlo překonat:
Nejvyšší výdělky za otevírací víkend: 238 milionů (původní držitel rekordu Jurský svět – 208,8 milionů)
Nejvyšší čtvrteční výdělky: 57 milionů (původně Harry Potter: Relikvie smrti – 2. část – 43.5 milonů)
Nejvyšší výdělky za otevírací den a jednotlivý den: 120,5 milionů (původně taktéž dvojka Relikvií smrti – 91 milionů)
Nejvyšší výdělky za otevírací den během svátků: 238 milionů (původně Hunger Games: Vražedná pomsta – 158 milionů)
Nejvyšší prosincové výdělky za jednotlivý víkend: 238 milionů (původně první Hobit – 84,62 milionů)
Nejvyšší výdělky za jediný den, prosinec: 120,5 milionů (původně první Hobit – 37,13 milionů)
Nejvyšší počet promítaných kinosálů, prosinec: 4,134 (původně první Hobit – 4,045)
Nejrychleji k 100 milionům: 1 den (původně Jurský svět – 2 dny)
Nejvyšší výsledky v rámci jednoho kina: 57,571 dolarů (původně Jurský svět – 48,855)
Nejvyšší výdělky v rámci otevíracího víkendu v IMAXu: 30,1 milionů USA/48 milionů svět (původně držel oba rekordy Jurský svět (20,9 a 44,1 milionů)

Síla se probouzí tedy otevřela za nepředstavitelných 238 milionů, což si troufám tvrdit, nebude nikdy překonáno. Zajímavější ale bude sledovat, jestli se otřese i celkový světový rekord Avataru. Ten je nastaven na ohromných 2,7 miliardy dolarů a záležet bude především na tom, jak se bude Hvězdným válkám dařit v zámoří, kde hit Jamese Camerona utržil až 73 % z celkových výdělků. Osobně beru toto číslo jako nedostižné a spíš bych snímku věřil v USA, kde je velmi slibná šance sesadit z trůnu jak modré potvůrky z Pandory, tak kocábku s Leonardem DiCapriem.

5543ca9adb753b82389cbdc6_vanity-fair-star-wars-03

Avatar v Americe vydělal rekordních 760 milionů a stříbrný Titanic s 658 miliony letos jen těšně nepřeskočil Jurský svět s výdělky kolem 652 miliony. Pokud se tedy projeví jako již tradiční silná návštěvnost amerických kin po čas svátků, tak jen těžko odhadovat, kde se Star Wars zastaví. Můj osobní tip je 820 milionů z USA, ale nechme se překvapit, za pár týdnů budeme moudřejší.

O zbytku kasovního žebříčku snad ani není třeba hovořit. Na druhém místě tento týden startovala taškařice Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda (14,4 milionů) a na trojce se usadily Sestry s Amy Poehler a Tinou Fey (13,4 milionů). Dále pak třeba poslední Hunger Games, Creed a další snímky, jejichž tržby byly tento víkend oproti (kvůli) Star Wars naprosto marginální.