Nejlepší komedie za posledních 25 let (1. část)

Naši čtenáři mají většinou kolem pětadvaceti let. Proč tedy nezabrousit trochu do minulosti a nepokusit se najít ty nejlepší filmové komedie, které vznikly za naše stále krátké životy? V redakci jsme opět spojily své síly a o výsledku se můžete již přesvědčit sami.

20. Soumrak mrtvých (Shaun of the Dead)
Režie: Edgar Wright
Hrají: Simon Pegg, Kate Ashfield, Nick Frost, Lucy Davis
Rok vzniku: 2004

Skvělá komedie Edgara Wrighta, která si dělá srandu ze zombie filmů a kde exceluje duo Pegg/Frost. Film obrací všechny známé klišé naruby, je plná klasického britského humoru a nechybí ani akční finále s výborným závěrem. (napsal Roman Toupal)

19. V Bruggách (In Bruges)
Režie: Martin McDonagh
Hrají: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes
Rok vzniku: 2008

Černá komedie s výrazným nádechem dramatu o dvojici nájemných zabijáků, kteří tráví dovolenou v Bruggách. Svým tempem pomalý snímek, který precizně buduje každý vtip, jež se strefuje ať do samotného města, tak třeba do liliputů. V hlavních rolích excelují herci jako Brendan Gleeson, Ralph Fiennes a Colin Ferrell. Poslední jmenovaný si za roli odnesl Zlatý glóbus. (napsal Roman Toupal)

18. Clerks 2: Muži za pultem (Clerks II)
Režie: Kevin Smith
Hrají: Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Trevor Fehrman
Rok vzniku: 2006

Kvalitnějších sequelů by se v Hollywoodu dalo napočítat jen málo. Kevin Smith ovšem tento skalp drží a po 12 letech se opět vydal natočit, jak se mají dva flákači Randall a Dante. Jejich nové pracovní pozice vybízejí ke spoustě vypečeným fórkům a bizarním situacím. Všechno ale drží hlavu a patu, vrací se spousta starých postav a ti noví do univerza krásně zapadnou. V neposlední řadě se jedná i o jakousi zpověď ztracené generace a nostalgické ohlédnutí za kultovním debutem. Skvělá uvědomělá zábava. (napsal Radek Neuman)

17. Millerovi na tripu (We’re the Millers)
Režie: Rawson Marshall Thurber
Hrají: Jennifer Aniston, Jason Sudeikis, Will Poulter, Emma Roberts
Rok vzniku: 2013

Novinka, za kterou se stále ještě kouří. Hlavní hvězda filmu a místního strip klubu Rose (Jennifer Aniston) je ze svého zaměstnání spolu se dvěma puberťáky, nahuleným Kennym (Will Poulter) a zlodějkou Casey (Emma Roberts), navlečena do rádoby slušivého oblečku spokojené rodinky Millerů na společném výletu karavanem do Mexika. David Burke (Jason Sudeikis) se totiž jako dealer marihuany zadlužil svému dodavateli, a tak je nucen splatit dluh prostřednictvím pašování velké dodávky trávy. Falešná žena striptérka, falešné děti na pokraji společnosti a dealer drog v jednom karavanu, v jedné velké hře…. Co by se tak mohlo pokazit? (napsal Jan Marek)

16. Nedotknutelní (Intouchables)
Režie: Olivier Nakache, Eric Toledano
Hrají: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot
Rok vzniku: 2011

První celosvětově známý film francouzské režisérské dvojice Oliviera Nakacheho a  Erica Toledana, který byl o tři roky později následován o něco méně proslavenou Sambou, ve které znovu jednu z hlavních rolí hraje Omar Sy, Driss z Nedotknutelných (2011). Toho si ve filmu vybral ochrnutý a bohatý Francois Cluzet, Philipe, jako svého nového opatrovníka. Mezi Drissem z úplně opačné sociální vrstvy a Phillipem se vyvine pouto, v životním dramatu je Driss ten jediný, kdo doopravdy pozná, co Phillipe i proti své vůli chce a co je hlavní, dokáže rozveselit jeho i všechny diváky. Nedotknutelní jsou dojemní a zábavní zároveň. (napsal Jan Marek)

15. Láska nebeská (Love Actually)
Režie: Richard Curtis
Hrají: Bill Nighy, Gregor Fisher, Colin Firth, Sienna Guillory, Liam Neeson
Rok vzniku: 2003

Láska nebeská je milá, jemná romantická komedie. Nacházíme se v předvánočním Londýně, kde žijí všechny naše hlavní postavy. Jejich příběhy se navzájem ovlivňují a všechny pojí jediné téma: LÁSKA, a žádný nepostrádá svůj specifický humor. Nově jmenovaný ministerský předseda se zamiluje třicet vteřin poté, co vleze do úřadu na Downing Street. Smolař v lásce Colin, prodavač sandwichů, pro jistotu zkusí změnit pole působnosti a jede hledat lásku do Ameriky. Spisovatel, který dostal košem od své ženy, jede zapomenout do Francie, kde čirou náhodou potkává Portugalku, která mu uklízí dům. Stárnoucí a zapomenutá rocková hvězda natáčí nový single a doufá, že bude vánoční hit číslo jedna. Tohle vše a další příběhy se mísí, a vyvrcholí na právě na Štědrý večer. (napsala Dominika Zmítková)

14. Diktátor (The Dictator)
Režie: Larry Charles
Hrají: Sacha Baron Cohen, Aasif Mandvi, Anna Faris, Adeel Akhtar
Rok vzniku: 2012

Další komedie, napsaná a zahraná geniálním Cohenem si opět nebere servítky. Ač není tak dobrá, jako první Borat, tak i ona svérázným způsobem paroduje americký způsob života. Jde vlastně o posledního z Diktátorů, jménem Aladin, který se všemi silami snaží zachránit svoji milovanou zemi od demokracie. Rozsudky smrti mu nejsou cizí a nebojí se své myšlenky přednášet před OSN. Shodou okolností se mu však splní jeho noční můra a on skončí sám bez prostředků na ulici. Zde se seznamuje s hodně zvláštní, až skoro kontroverzní levicovou fanatičkou a s její pomocí se snaží o zachování staré dobré diktatury. Zajímavostí je, že i tento film v Kazachstánu zakázali – není přímo jasné proč, když se do nich přímo nenaváží, ale asi byli hodně namíchnutí z Borata. Každopádně satira je to výborná a film určitě patří do filmotéky milovníka černého urážejícího humoru. (napsala Anna Svatková)

13. Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel)
Režie: Wes Anderson
Hrají: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham
Rok vzniku: 2014

Wes Anderson vždycky točil trochu jiné filmy. Vizuální hravost, symetrie, černý humor a propracované postavy byly vždycky jeho doménou. V tomto případě se nám dostává všeho, navíc ve velkých poměrech. Skvěle zahrané postavy (galantní Fienes, bouchač Defoe i Brody nezvykle v roli záporáka), vyšperkovaný humor a perfektní narativismus. Připočtěte k tomu barevnou líbivost a podmanivou hudbu Alexandra Desplata (oceněné mimo jiné Oscarem) a máte jistotu, že se budete během životního vyprávění Lobby Boye Zera královsky bavit. (napsal Daniel Birgus)

12. Žhavé výstřely 2 (Hot Shots! Part Deux)
Režie: Jim Abrahams
Hrají: Charlie Sheen, Lloyd Bridges, Valeria Golino, Richard Crenna
Rok vzniku: 1993

Žhavé výstřely pokračují ve stopách prvního dílu a v čele s Charlie Sheenem (Machr Harley) znovu zesměšňují veškeré akční a vážné scény filmových klasik v té době, zkrátka a dobře parodují. Hrdina Žhavých výstřelů odpočívá od akce v klášteře a jeho bývalý velitel Lloyd Bridges našel své místo v Bílém domě. Nicméně skupinka amerických rukojmí potřebuje zachránit, a tak Machrovi nezbývá nic jiného než složit další legendární misi, která nemůže dopadnout jinak než bizarně vtipně. Rambo, Kickboxer, více jak 100 obětí, Saddámova lednička a další čeká jenom na to, až se někdo doma u televize potrhá smíchy. Výborná komedie, která ještě rozuměla tomu, že protahovat do nekonečných pokračování se ne vždy vyplácí. (napsal Jan Marek)

11. Amélie z Montmartru (Amelie from Montmartre)
Režie: Jean-Pierre Jeunet
Hrají: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Jamel Debbouze
Rok vzniku: 2001

Hrdinkou filmu je obyčejná servírka z malé kavárny v Pařížském Monmartru. Žije celkem nudný a maloměšťáský život, až do chvíle, kdy objeví krabici se záhadným obsahem. Rozhodne se krabici doručit jejímu majiteli a poznává, že jejím údělem je pomáhat ostatním lidem. Potká sběratele fotografií a na první pohled se do něj zamiluje. Amélie a Nino se spolu dorozumívají pomocí záhadným vzkazů. Krásné prostředí barevné Francie, milí lidé, obyčejné lidské příhody a vynikající Audrey Tautou v hlavní roli, dělají z filmu dnes již kultovní záležitost. Snímek byl i nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Vymyká se totiž tradičnímu pojetí amerických komedií a přináší optimismus, který naplní srdce diváka. (napsala Anna Svatková)

Pokračujte na nejlepší komedie za posledních 25 let (2. část)