Padesát odstínů ovládlo světová kina, bodoval i Kingsman

Americký sniper definitivně vyklízí vedoucí pozici ve víkendových tržbách. Po prohře se SpongeBobem z minulého týdne přišel do kin očekávaný kasovní hit Padesát odstínů šedi, jemuž se podařilo vydělat 240 milionů dolarů.

valentyn-s-sm-prichuti-padesat-odstinu-sedi-ma-prvni-plakat

Nyní se nebudeme pozastavovat nad kvalitami snímku podle knihy E.L. James, ty se staly předmětem mnoha diskuzí a z uvedení filmu se na chvíli stalo jedno ze zásadních společenských témat. Co producenty zajímá mnohem víc, je 81,7 milionu dolarů z domácích kin a 158 milionů ze zbytku světa. Těch několik málo spokojených fanynek knižní předlohy se tedy zaručeně dočká sequelů. V rámci eRkového ratingu se odstínům podařilo překonat dosavadní rekord Matrix: Revolution. Ani hromada negativních recenzí v tomto případě úspěch nezastavila, režisérka Sam Taylor-Johnson za 40 milionů pořídila prozatím hodně výdělečný byznys.

Mnohem lépe se z pohledu filmového fanouška jeví Kingsman: Tajná služba. Nový snímek Matthewa Vaughna, který v Evropě zabodoval i s Kick-Ass, nejen skvěle vypadá, ale podařilo se mu z valentýnského víkendu vytřískat celosvětově jen něco málo pod 80 milionů dolarů. My se zfilmovaného komiksu s Colinem Firthem, Samuelem L. Jacksonem nebo Taaron Egertonem dočkáme tento čtvrtek.

O 45 % klesly tržby rodinné komedie SpongeBob ve filmu: Houba na suchu. Tato oddechovka si však stále připsala dalších 30,5 milionu z Ameriky a 46,3 milionů ze zbylých kontinentů. Celkově se za dva týdny podařilo druhému celovečernímu filmu s hrdiny ze Zátoky bikin vyrovnat tržby svého předchůdce z roku 2004 a vydělat 140 milionů dolarů.

Na čtvrtém místě se stále drží Eastwoodův Americký sniper. Ten by se na americkém trhu mohl stát nejlépe vydělávajícím snímkem uvedeným v roce 2014, na dosažení mety 336,2 milionů, kterou stanovily Hunger Games, už mu zbývá „jen“ 32,1 milionu.

Jupiter-AscendingPosterTatumDetail

Pětku uzavírá propadák od sourozenců Wachovských Jupiter vychází, jenž se nesetkal ani s pozitivními ohlasy, ani s diváckým zájmem. Celkových 91,5 milionů dolarů v tržbách by neznělo špatně, kdyby se budget nepohyboval okolo 176 milionů dolarů. Ani Channing Tatum a Mila Kunis tentokrát nezabrali.

Příští týden žádná velká konkurence do kin nepřijde, uvidíme ale, jestli se z Padesáti odstínů šedi stane trvalejší hit, nebo jestli veškerý svůj potenciál odstíny vyčerpaly během prvního víkendu.