Recenze: 96 hodin: Zúčtování (2015) – Liam Neeson potřetí zabijí na počkání

Prvních 96 hodin byl parádní akční snímek, který zaujal snad každého, kdo ho viděl. Výborné akční scény, zajímavý scénář a především charismatický Liam Neeson. Druhý díl už nedokázal dosáhnout na kvality svého předchůdce, ale pořád šlo u slušnou podívanou. Jak dopadl třetí díl?

Zdá se, že Bryan po útrapách a traumatech z minulých let konečně zažívá pohodu. S dcerou má výborný vztah, a se svou bývalou manželkou Lenore si začíná rozumět více, než byste u bývalých manželů čekali. Ovšem nebyl by to Bryan Mills, kdyby jeho rodinu nezasáhla opět nějaká tragédie. Osoba jemu velmi blízká přijde nedobrovolně o život a z jejího ukončení života je obviněn právě bývalý agent a v současné době povoláním otec, Bryan.

taken-3-liam-neeson-forest-whitaker

Scénář si vzali na starost Luc Besson a Robert Mark Kamen, kteří se podíleli i na předchozích dvou dílech. Ovšem ze všech tří dílů odvedli na tom nejnovějším jednoznačně nejhorší práci. Postavy jsou kromě Bryana, dcery a bývalé manželky značně ploché, a hlavní záporná postava je jen další generický padouch z východu. Děj je plný nejrůznějších klišé, které jsou servírovány v takovém poměru, že moc nepotěší. Co se dialogů týče, tak to také není žádná sláva. Hlášky, které mají znít drsně a stylově, jsou spíše někdy kvůli své kýčovitosti k smíchu.

Na režisérskou stoličku usedl stejně jako v případě druhého dílu Olivier Megaton. Ten zrovna talentovaný není. Kdo viděl třetího Kurýra, tak ví, o čem mluvím. Ovšem zde zvládl svou práci obstojně, alespoň co se dynamičtější stránky filmu týče. Akční scény rychle odsýpají a jsou celkem nápadité. Není to sice taková paráda jako v Johnovi Wickovi, ale řemeslně je to zvládnuté dobře. Dočkáme se výbuchů, automobilových honiček, rvaček i přestřelek. Ovšem ostatní scény, kdy mají protagonisté hladinu adrenalinu na minimální úrovni, to trochu skřípe. Chybí jim procítěnost a působí dojmem jen jakési nutné vaty mezi jednotlivými bojovými scénami.

tak3n-gallery2-gallery-image

Liam Neeson je jednoznačně největším pozitivem tohoto filmu. Vůbec nevypadá na to, že už mu táhne na sedmdesát. Jeho Bryan je pořád ten samý drsňák a dobrák od kosti zároveň. Kdykoliv je v záběru (což je skoro pořád), tak své kolegy jednoznačně zastiňuje, a s jeho celkem mohutnou postavou to nesouvisí. Maggie Grace (fanoušci Ztracených ji jistě znají velmi dobře) zvládla svůj úkol také na jedničku. Kim je stále tou zranitelnou a naivní mladou slečnou, která musí ale rychle dospět a převzít zodpovědnost za své činy. Dočkali jsme se dvou velkých hereckých posil. První z nich je Forest Whitaker, který tu ztvárnil detektiva. Ten by si zasloužil v Hollywoodu více prostoru a pozornosti. Moc lidí asi neví, že se může pyšnit Oscarem za hlavní roli (Poslední skotský král). Detektiv je v jeho podání zajímavým a neortodoxním zpestřením. Druhou posilou je Dougray Scott. Ani ten nezklamal a jeho Stuart bude mít větší úlohu, než byste čekali

Verdikt:

Celkově je 96 Hodin: Zúčtování horší než předchozí díly, ale pořád to je ve svém žánru nadprůměr. Už jen kvůli Liamovi to stojí za to vidět.

  • 96 hodin: Zúčtování / Taken 3
  • Trailer
  • Stopáž: 108 minut
  • Režie: Olivier Megaton
  • Scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen
  • Hrají: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Forest Whitaker, Jon Gries
  • Hodnocení recenzenta: 70%

Komentář Evy Hanyšové

Celkový výsledek filmu 96 hodin: Zúčtování musím hodnotit lepším průměrem vzhledem k výkonu herců, kteří vše zachránili. Výrazy a projevené emoce herců, alespoň částečně navozují napětí a akci, která je jinak ve 108 minutách filmu postrádána. Je to taková odlehčená varianta akčního filmu pro dámské pohlaví. Životní postoj hlavní postavy Bryana Millse (Liam Neeson) „být průhledný“ se projevil i na scénáři filmu. Počítejte s tím, že v prvních 10 minutách filmu odhalíte zápletku, takže žádný zvrat se nekoná, protože předpovídáte každý krok hlavní postavy i vedlejších rolí. Abych zakončila vše pozitivněji, tak se při sledování filmu minimálně 2x zasmějete.

Komentář Ondřeje Moudrého

Druhé pokračování mlátičky 96 hodin neurazí. Režie je zmatená, scénář prostě špatný, ale díky elementu béčkové zábavy, která se hojně objevuje především ve druhé půlce filmu, jsem odcházel z promítání s dobrou náladou jako většina lidí v sále. Chvíli to sice trvá, ale v momentě, kdy Liam Neeson začne mstít svoji mrtvou ženu, si to fanoušek pokleslé akční zábavy začne velkoryse užívat. Zajímá mě, jaké jsou ohlasy lidí, kteří neviděli předchozí dva díly, a tak možná nerozumí vesmíru, ve kterém Liam Neeson (62 let) kosí soupeře spolehlivěji než Wolverine.