20 nejočekávanějších filmů roku 2015 (2. část)

Jak jsme slibovali, tak plníme. Právě teď vám totiž odhalíme desítku nejočekávanějších filmů roku 2015. Pokud vás zajímá, které tituly jsme zařadili do druhé poloviny žebříčku, zamiřte do minulého článku.

Jak probíhala nominace a závěrečné vyhodnocování nejočekávanějších filmů příštího roku? Jednoduše jsme si každý v redakci napsali svou vlastní topku zahrnující deset snímků 2015. Film postavený na posledním místě obdržel jeden bod, naopak ten na samém vrcholu bodů deset. U každého filmu se následně sečetly všechny přiřazené body a žebříček nejočekávanějších filmů podle redakce nafilmu.cz byl na světě.

jupiter.ascending.channing.tatum_.mila_.kunis_

10. Jupiter vychází (35 b.)
Česká premiéra: 5. 2. 2015
Režie: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Hlavní role: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean
Nejvíce bodů od: Juraj Búry (8)
Přehrát trailer

Doba největší slávy z počátku tisíciletí pominula a (dnes již) sourozenci Wachowští se ne a ne plnohodnotně v Hollywoodu uchytit. Mají sice na kontě velmi originálně pojaté projekty (Speed Racer, Cloud Atlas), ale odezva publika zůstala poněkud vlažná a co se týče financí, příliš červená. Jupiter vychází je však po dlouhých 12 letech projekt s původním námětem obou vizionářů a vypráví o uklízečce toalet, která má být předurčena ke kralování nad celým vesmírem. Že to zní ujetě? Pod režijní taktovkou Wachowských by se mohlo jednat o velmi zajímavě zpracované téma osudovosti a tradiční love story. V hlavních rolích Mila Kunis, Channing Tatum a audiovizuální orgie. Vydání se posunulo o více než půl roku kvůli dolaďování efektů a lukrativnějšímu datu premiéry. Wachowští uvedli, že scénář měl přes 600 stran. (Radek Neuman)

kingsman

9. Kingsman: Tajná služba (38 b.)
Česká premiéra: 19. 2. 2015
Režie: Matthew Vaughn
Hlavní role: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Michael Caine, Mark Hamill
Nejvíce bodů od: Jan Barvíř (8), Martin Steinbach (8)
Přehrát trailer

Matthew Vaughn ukázal nejdřív prostředníček druhému Kick-Ass a pak následně i dalším X-Menům. Pro své režijní dovednosti i tak ovšem zabředl do komiksových vod a vybral si látku opět od Marka Milara (již zmíněný Kick-Ass nebo třeba Wanted) s názvem Kingsman. Příběh ve zkratce vypráví o teenagerovi, kterého si vytáhne jeho strýček k tajné britské službě a vytvoří z něj superagenta. V hlavní roli se objeví neznámý Taron Egerton, sekundovat mu ovšem bude špičková britská herecká škola v čele s Colinem Firthem, Michaelem Cainem nebo Markem Strongem. Záporáka si střihne Samuel L. Jackson a v cameo rolích se mihnou i takové osobnosti jako David Beckham, Adele či Elton John. První divácké ohlasy prozrazují, že se jedná o vtipnou a poměrně brutální zábavu, což se od Vaughna i očekávalo. Otázkou je, jak moc velká zábava to bude. (Radek Neuman)

mad-max-panel-3

8. Šílený Max: Zběsilá cesta (47 b.)
Česká premiéra: 14. 5. 2015
Režie: George Miller
Hlavní role: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron, Rosie Huntington-Whiteley
Nejvíce bodů od: David Bulawa (8)
Přehrát trailer

Mad Max je ikona. Ale už trochu zaviata prachom postapokaliptického sveta. Georga Millera teda čaká neľahká úloha. Zaujať dve skupiny divákov: tých čo Maxa poznajú a milujú ho a tých, ktorý sa sním stretnú po prvýkrát (a dúfať, že ich neodplaší). Natočiť film pre staršiu generáciu i pre tú súčasnú, dať poetike akčných filmov z osemdesiatych rokov moderný kabátik a tak podobne. Niečo ako Expendables, až na to, že tu je už daný svet a nestavia sa od nuly. Zdá sa však, že Miller to dokázal, ako nám naznačujú trailery, ktoré sú jednoducho epické. Nech bude výsledok akíkoľvek, bude to šialene zaujímavé stretnutie. Už sa tešíme Maxi! (Juraj Búry)

jurassic-world-chris-pratt1

7. Jurský svět (63 b.)
Česká premiéra: 11. 6. 2015
Režie: Colin Trevorrow
Hlavní role: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jake M. Johnson
Nejvíce bodů od: David Bulawa (10)
Přehrát trailer

Film Jurský park z roku 1993 bol hitom. Dosť sa na tom podieľala i jeho (krvavejšia a dospelejšia) knižná predloha od Michaela Crichtona. Autor odstavca odporúča prečítať. K úspechu pomohla i Spielbergova réžia a efekty, ktoré nezostarli ani po toľkom čase. Dinosaury vyzerajú naozaj ako živé! Čo viac si môžeme prijať? Hlavne keď sme sa s Jurským parkom stretli ako deti? Jurský svet by mal teda nadviazať na odkaz svojho kultového predchodcu. Akčný a do istej miery aj hravý dej a veľkolepé efekty. Nie nejaké digitálne nepodarky ale skutočné dinosaury, ako tie zo začiatku deväťdesiatych. A čo k tomu deju? Koľkokrát som si zvrátene predstavoval, ako by to vyzeralo, keby T-Rex unikol vo fungujúcom parku? Veľa. A stavím sa, že ste si to predstavovali i Vy! Samozrejme, že keď nám to konečne niekto natočil, tak sa na to tešíme. (Juraj Búry)

johnson-fast7

6. Rychle a zběsile 7 (65 b.)
Česká premiéra: 2. 4. 2015
Režie: James Wan
Hlavní role: Dwayne Johnson, Vin Diesel, Jason Statham, Paul Walker, Lucas Black, Michelle Rodriguez
Nejvíce bodů od: Martin Pevný (10)
Přehrát trailer

Nové pokračování Rychle a zběsile pod taktovkou hororového mága Jamese Wana nás musí naplňovat ještě větším očekáváním, než kdykoli jindy. Kromě staré známé party, do které se vrátila Letty (Michelle Rodriguez), přibude i nový záporák Deckard Shaw (Jason Statham). Jeho jediným cílem je pomstít svého bratra. Takže se pořádně připoutejte, protože po nadupaném zběsilém traileru se opravdu máme na co těšit! A kdo ví, třeba to bude nakonec nejlepší akční snímek roku. (Martin Pevný)

Sam-Mendes-Might-Direct-Bond-24

5. Spectre (73 b.)
Česká premiéra: 6. 11. 2015
Režie: Sam Mendes
Hlavní role: Daniel Craig, Ben Whishaw, Ralph Fiennes, Naomie Harris
Nejvíce bodů od: Šimon Geist (9)

Sam Mendes se sice po Skyfallu kolem další bondovky nemotal s příliš vlídnými slovy, ale studioví pohlaváři zřejmě přitlačili a další spolupráce je na světě. V pořadí již čtvrtý Bond s tváří Daniela Craiga je historicky nejúspěšnějším zrestartováním celé frančízy a v příštím roce dojde i na znovuzrození známé teroristické organizace zvané Spectre, v jejímž čele stane zlovolný Ernst Stavro Blofeld (castingový win v podobě Christophera Waltze). Jinak čekejme klasické trademarky – nový Aston Martin, nová bondgirl (Léa Seydoux) a zřejmě příklon k tradičnějšímu bondovskému příběhu. Do starých rolí se vrací Ralph Fiennes jako M, Ben Whishaw jako Q a Naomie Harris jako Moneypenny. Je možné, že bude čtyřiadvacátý Bond přímo navazovat na své další dobrodružství, zatím jsou veškeré informace ale nepotvrzené. (Radek Neuman)

birdman

4. Birdman (76 b.)
Česká premiéra: 22. 1. 2015
Režie: Alejandro González Iñárritu
Hlavní role: Michael Keaton, Edward Norton, Naomi Watts, Emma Stone, Zach Galifianakis
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (10), Jana Trnková (10), Roman Toupal (10)
Přehrát trailer

Příběh je o herci Rigganovi Thomsonovi, který se proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana. Od té doby to s ním jde z kopce a všechny své síly vkládá do svého divadelního debutu na Brodwayi, který režíruje a i v něm hraje. Pokud by byla hra úspěšná, mohl by to být odrazový můstek pro uvadající kariéru. Premiéra se blíží, ale nešťastnou náhodou se mu zraní představitel hlavní role, kterého je potřeba nahradit. Na základě doporučení od hlavní herečky a producenta, Riggan nakonec jako hlavního hrdinu obsadí Mikea Shinera, který je opravdu těžko zvladatelný. Na druhou stranu je Mike zárukou toho, že představení bude vyprodané a kritiky budou vesměs pozitivní. Kromě ale samotných příprav na premiéru se bude muset Riggan vypořádat s mnoha dalšími trablemi, ať už se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli Laurou, či s dcerou Sam, která prodělává odvykačku a také se svou exmanželkou Sylvií. Na Birdmana se těšíme hlavně z toho důvodu, že Michael Keaton podle všeho odehrál nejlepší herecký výkon své kariéry. (Tomáš Vohnický)

ant-man-2015-hd-wallpapers_1544297004

3. Ant-Man (85 b.)
Česká premiéra: 16. 7. 2015
Režie: Peyton Reed
Hlavní role: Evangeline Lilly, Paul Rudd, Michael Douglas, Michael Peña
Nejvíce bodů od: Jan Barvíř (9), Tomáš Vohnický (9)

Scott Lang je podvodník, zlodějíček a v kriminálním životě je jako ryba ve vodě. Jednoho dne se dostane k obleku Ant-Mana, jenž je vybavený pozoruhodnou schopností zmenšit toho, kdo ho obléká. Seznámí se s jeho majitelem, Dr. Hankem Pymem, upustí od kriminálního života a pomůže doktorovi ochránit tajemství Ant-manovského obleku před všemi, kteří ho ohrožují. A proč se tak těšíme? Protože nám Marvel představí úplně nového hrdinu a trošku nám osvětlí, kdo to vlastně Ant-Man je. V komiksovém světě patří mezi velice důležité postavy, takže doufejme, že i ve filmových zpracováních bude hrát jednu velkou roli. (Tomáš Vohnický)

Avengers: Age of Ultron

2. Avengers: Age of Ultron (150 b.)
Česká premiéra: 30. 4. 2015
Režie: Joss Whedon
Hlavní role: Chris Evans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, James Spader
Nejvíce bodů od: Jan Bureš (10), Ivan Butko (10), Jana Jakerlová (10), Martin Kantořík (10), Radek Neuman (10), Tomáš Vohnický (10)
Přehrát trailer

Tony Stark měl svoji vizi a chtěl trošku ulehčit práci všem superhrdinům a ochráncům míru. Vytvořil proto umělou inteligenci, která měla chránit lidstvo. Tento pokus se ale zvrtne v něco opravdu děsivého a začne být nebezpečím pro všechny na Zemi. Proto se musí dát parta superhrdinů zase dohromady, spojit své síly a porazit Ultrona. Jejich spojenectví zažije několik překážek a snaha zachránit svět je dožene až na hranice možností. V Age of Ultron se dočkáme všech námi známých hrdinů, jako je Thor, Iron Man, Hulk, Hawkeye, Captain America, ke kterým se přidají I Scarlet Witch a Quiksilver. Pokračování úspěšné týmovky superhrdinů by mělo být temnější a mělo by dost změnit Marvel Cinematic Universe. Bude Age Of Ultron atakovat Avatar, jakžto film, který utržil nejvíce peněz? Vůbec bych se nedivil. (Tomáš Vohnický)

star wars

1. Star Wars: Síla se probouzí (157 b.)
Česká premiéra: 17. 12. 2015
Režie: J.J. Abrams
Hlavní role: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson
Nejvíce bodů od: Dan Krátký (10), Daniel Birgus (10), David Gajdoš (10), Jan Barvíř (10), Ján Krška (10), Juraj Búry (10), Martin Steinbach (10), Michal Píta (10), Patrik Pajer (10), Šimon Geist (10)
Přehrát trailer

Písať o tom, prečo sú práve Star Wars jedným z najočakávanejších filmov budúceho roku, je trochu nezmysel. Sú to predsa Star Wars! Málo značiek je tak hlboko vrytých do povedomia ľudí, oni sami sú esenciou popkultúry. Alebo jednou z esencií. Je jasné, že sú očakávané. Už len ich samotný fandom (ktorý prežil s nimi i pády v podobe Prequel Trilogy) je tak obrovský, že hravo strčí do vrecka akýkoľvek iný fandom, možno s výnimkou Whovianov. Navyše, aj napriek prešľapu zvanému Star Trek, Abrams stále patrí medzi tých lepších žánrových režisérov a trailer (či videá a fotky z natáčania) toho sľubujú veľa. Je vôbec možné naplniť tak vysoké očakávania? My dúfame, že hej. (Juraj Búry)

Naše nejočekávanější filmy, jež příští rok zavítají do našich kin, už znáte. A protože jsme se již pořádně zahřáli, můžete se v nejbližších dnech těšit na články, ve kterých si postupně představíme nejlepší i nejhorší filmy roku. Na řadu přijdou také filmová překvapení, zklamání a neskutečný počet dalších kategorií. Tak se k nám nezapomeňte vracet ;-).