Speciál: Top 10 filmových trilogií

Zanedlouho vstoupí do kin vrcholný díl trilogie Hobit. Kvality této série necháme prozatím mimo téma a zaměříme se na nejslavnější/nejlepší/nejoblíbenější filmové trilogie historie. Světová kinematografie je na tento způsob vyprávění dlouhého příběhu poměrně plodná a tudíž bylo opravdu obtížné vybrat těch deset nejlepších. Na úplném konci článku najdete několik zástupců, kteří se do topky nakonec nedostali. Snad si užijete následující řádky a přijdete třeba na nějakou inspiraci na filmový víkend.

TOY STORY 3

10. místo – Toy Story
Kdy?: Toy Story (1995), Toy Story 2 (1999), Toy Story 3 (2010)
Kdo?: Walt Disney s Pixarem
Proč?: Začínat žebříček o nejlepších filmových trilogiích všech dob animákem bude možná pro někoho vypadat trochu kontroverzně, ale Příběh hraček prostě nedokážu opomenout. Série, ve které každý díl svojí kvalitou předčil ten předchozí, dokáže bavit diváky všech věkových kategorií a speciálně pro české prostředí bych vyzdvihl velmi povedený dabing. Třetí dobrodružství neposedných hraček v čele s kovbojem Woodym a Buzzem Rakeťákem bylo dokonce nominováno na Oscara za nejlepší film roku mezi hranými snímky! Spekulace mluví o natočení dalšího dílu veleúspěšné série, ale já si s touto trilogií z let 1995, 1999 a 2010 bohatě vystačím.

bourne-return-finally-the-bourne-we-ve-all-been-waiting-for

9. místo – Bourne
Kdy?: Agent bez minulosti (2002), Bournův mýtus (2004), Bourneovo ultimátum (2007)
Kdo?: Paul Greengrass, Matt Damon a Universal Pictures
Proč?: V roce 2002 se do kin dostalo akční drama s názvem Agent bez minulosti. Matt Damon aka Jason Bourne se jako prvotřídní zabiják s naprostou ztrátou paměti snaží zjistit cokoliv o svém původu a vznikl tak základ budoucí trilogie, která definovala žánr v novém tisíciletí. Paul Greengrass v druhém díle na režisérském postu vystřídal Douga Limana a z jeho specifického rukopisu později čerpalo mnoho tvůrců akčních snímků (poslední Bondovky, 96 hodin a řada dalších). Závěr trilogie z roku 2007, kdy se hlavní hrdina dostává až na samotný začátek svého „stvoření“, získal tři Oscary – za nejlepší střih, zvuk a střih zvuku. Inteligentní zápletka, realistické a podmanivé akční scény, nebo velmi přesvědčivý Matt Damon – díky podobným  aspektům siBourneova trilogie podle knihy Roberta Ludluma získala místo v tomto žebříčku.

=ÜçÐ

8. místo – Dolarová trilogie
Kdy?: Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965), Hodný, zlý a ošklivý (1966)
Kdo?: Sergio Leone a Clint Eastwood
Proč?: Když v roce 2010 slavil Clint Eastwood osmdesáté narozeniny, vyšla na Blu-ray opravdu parádní pocta tomuto slavnému herci/režisérovi. Trilogie o muži beze jména nebo také Dolarová trilogie dostala krásně remasterovaný obraz a zvuk a všichni fanoušci si mohli tyto slavné „Spaghetti westerny“ užít v perfektní kvalitě. Je opravdu zajímavé, že snad nejameričtější filmový žánr nejlépe zvládal natočit Ital a tím nebyl nikdo jiný než Segio Leone. Všechny díly kromě hlavního hrdiny spojuje také famózní hudba Ennia Morriconeho a každý z těchto vskutku nezapomenutelných filmů v sobě skrývá na každé shlédnutí vždy něco nového. Divoký západ ve své nejslavnější filmové epoše.

1387736

7. místo – Matrix
Kdy?: Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003), Matrix Revolutions (2003)
Kdo?: Sourozenci Andy Wachowski a Lana Wachowski
Proč?: Kult jako blázen. V době vzniku prvního Matrixu se hovořilo o malé filmové revoluci. Technologie natáčení, nekonečné tábory fanoušků a tak. U mě ale vždycky vedl Matrix především po příběhové stránce. Lidstvo přežívající pod nadvládou robotů a virtuální svět, ve kterém nevědomky žijeme, ve mě zanechal velmi hluboký otisk. Kvalitě celé trilogie malinko ubližují následné dva díly, které znamenaly trochu ústup ze slávy, ale i tak má Matrix v mém filmovém srdci nezastupitelné místo na poli post-apokalyptického sci-fi. Geniálně vymyšlený fiktivní svět, nekonečná osudovost a perfektní Keanu Reeves – díky tomu patří Matrix již dnes mezi klasiku. A nejen v rámci žánru.

trilogy-poster

6. místo –Temný rytíř
Kdy?: Batman Začná (2005), Temný rytíř (2008), Temný rytíř povstal (2012)
Kdo?: Christopher Nolan a perfektní výběr herců
Proč?: Mnozí z vás nejspíš očekávali trilogii Christophera Nolana na úplném vrcholu tohoto žebříčku. Ohromně podmanivé a perfektně natočené „komiksové“ drama má opravdu jen minimum vad, ale to je možná i důvod, proč „pouze“ šesté místo. Film se často bere až moc vážně a postrádám takový ten správný komiksový nadhled, který jsem žral v původních Batmanech Tima Burtona. Ten rádoby realistický přístup mě místy dost štval, hlavně ve trojce. Tak jako tak je novodobý Batman ohromnou filmovou událostí a například druhý díl této trilogie, ve kterém řádil psychopatický a geniálně zahraný Joker, považuji za vůbec nejlepší film nového tisíciletí. Ben Affleck to bude mít za dva roky opravdu velmi složité…

Indiana-Jones-and-the-Last-Crusade-1989-Wallpapers-23

5. místo – Indiana Jones
Kdy?: Dobyvatelé ztracené archy (1981), Indiana Jones a Chrám zkázy (1984), Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)
Kdo?: Steven Spielberg a George Lucas
Proč?: Když se kamarádi ze školy George Lucas a Steven Spielberg jednoho dne sešli a dali dohromady vznik hrdiny s fešným kloboukem a bičem u pasu, asi ani sami netušili, jaký filmový klenot vlastně stvořili. Vtipné, hravé, inteligentní a nestárnoucí dobrodružství – tak by se daly ve zkratce zhodnotit všechny tři díly této legendární trilogie. Nechybělo však mnoho a tvář doktora Jonese by patřila úplně někomu jinému než Harrisonu Fordovi. Ten totiž kvůli osobním neshodám z natáčení Hvězdných válek původně nechtěl už s Lucasem spolupracovat, ale nakonec vše dobře dopadlo a dobrodružné příběhy nejslavnějšího archeologa patří dodnes k nepřekoné klasice, které snad jen malinko uškodilo novodobé pokračování z roku 2008. Další díl této slavné ságy je naplánován na rok 2016, ale jistě budu mluvit za většinu fanoušků, když na to zareaguji nějak následovně.

back-to-the-future-part-ii-original

4. místo – Návrat do Budoucnosti
Kdy?: Návrat do budoucnosti (1985), Návrat do budoucnosti II (1989), Návrat do budoucnosti III (1990)
Kdo?: Režisér Robert Zemeckis a scénárista Bob Gale
Proč?: Jednoznačně největší srdcovka tohoto žebříčku. V letech 1985 až 1990 vznikala tato originální trilogie o cestování v čase pod režijním umem Roberta Zemeckise a producentským dohledem Stevena Spielberga. Vtipné a opravdu velmi chytré tři díly, ve kterých se sympatický středoškolák Marty McFly a roztržitý génius dr. Emmet Brown vydávají nejprve do minulosti (50. léta 20. století), poté do roku 2015, následně do alternativní současnosti a v poslední části rovnou na divoký západ. Dodnes považuji Návraty do budoucnosti jako to vůbec nejlepší, co Robert Zemeckis kdy natočil (zdravím Forresta Gumpa). Až se jednou nějakým strojem času vydáte do minulosti, dejte si pozor, ať se do vás nezamiluje vaše vlastní matka, ale klidně můžete ovlivnit vývoj rockové hudby v daném století 🙂

the-godfather-1

3. místo – Kmotr
Kdy?: Kmotr (1972), Kmotr II (1974), Kmotr III (1990)
Kdo?: Francis Ford Coppola s knihou Maria Puza v ruce
Proč?: Mistrovské dílo ve všech směrech. Tedy rozhodně první dvě části trilogie. Podmanivý příběh o vzestupu a působení jedné mafiánské rodiny je dodnes uctíván jako klenot kinematografie. Francis Ford Coppola dokázal neuvěřitelným způsobem převést román Maria Puza na stříbrné plátno a alespoň v tomto případě se dá hovořit o tom, že film je lepší než kniha… Kdo by dnes neznal fantastické herecké výkony Marlona Branda (Roberta De Nira) a Al Pacina v roli Vita, respektive Michaela Corleoneho? Koho by nezasáhly skvěle zrežírované životní osudy hlavních postav? Kdo by se nenechal unést úžasným (ale i pořádně drsným) dobovým feelingem? Tak ten ještě Kmotra určitě neviděl. Škoda jen té trochu vyčpělé trojky.

lotrreturnking

2. místo – Pán prstenů
Kdy?
: Společenstvo Prstenu (2001), Dvě věže (2002), Návrat krále (2003)
Kdo?: Peter Jackson a produkční géniové
Proč?: Dlouho jsem přemýšlel, zda příběhy ze Středozemě neumístit na první místo mého skromného žebříčku. Přece jenom úžasné zfilmování do té doby nezfilmovatelné knihy mělo naprosto všechno, co může člověk od parádní fantasy očekávat. Podmanivý příběh, skvěle vybrané herce, bezchybné a zároveň uvěřitelné vizuální triky nebo silné emoce bez zbytečného patosu a kýče. Režisér Peter Jackson obětoval vzniku Pána Prstenů několik let svého života, ale výsledek stál opravdu za to – ohromné tržby, velká fanouškovská základna a rekordních 11 Oscarů pro Návrat krále. Na podobný úspěch se nyní snaží navázat dříve zmíněným Hobitem, ale zatím mu nesahá ani po trpasličí kotníky. Pán Prstenů je nesporným milníkem historie filmu a klasikou se stal již v době svého vzniku. Zcela zaslouženě.

star-wars-how-do-you-think-episode-vii-and-the-new-trilogy-will-play-out

1. místo – Hvězdné války
Kdy?
: Nová naděje (1977), Impérium vrací úder (1980), Návrat Jediho (1983)
Kdo?: George Lucas a jeho nekonečné vizionářství
Proč?: Protože proto. George Lucas si v sedmdesátých letech minulého století vytvořil vlastní fiktivní svět, který v roce 1977 představil divákům v kinech. Šlo o naprosto průlomový a kultovní film, jehož značka se drží dodnes a určitě ještě dlouho držet bude. Klasický příběh o boji dobra se zlem přenesl hlavní tvůrce do vesmíru v jedné předaleké galaxii, a i když dnes může pro někoho působit jako trikově nemoderní, tak své vnitřní kouzlo má nepřekonatelné. Druhý díl původní trilogie a celkově pátý v sérii – Impérium vrací úder – dodnes okupuje přední příčky žebříčků o nejlepších filmech všech dob. Návrat Jediho velmi důstojně uzavíral úžasný příběh plný osudovosti a kultu jako takového. Nepopírám, že co se týče filmových kvalit (režie, scénář,…), tak klasické Hvězdné války zaostávají třeba za Kmotrem nebo Pánem Prstenů, ale byly to právě příběhy Luka Skywalkera, Hana Sola a Darth Vadera, které definovali celé generace budoucích filmařů a fanoušků. Odkaz klasických Star Wars provází spektrum populární kultury v její historii po celém světě a nám nezbývá než se těšit na sedmou epizodu, která vstoupí do kin v prosinci roku 2015.

Nedostalo se na: Mad Max, Iron Man, Hannibal, Bláznivá střela, Dannyho parťáci, Spider-Man, Jurský park, Homolkovi, Expendables,… a další 🙂