SMSkování v kinech? Ne, děkuji

Jedna z nejhorších nočních můr návštěvníka kina je, že si sedne blízko někoho, kdo po celou stopáž filmu mačká na rozsvícený telefon. Tento otravný zlozvyk a nevychovanost se však možná stane úplně běžnou součástí filmových představení. Naštěstí jen v Číně.

Tam se totiž dalo dohromady pár „chytrých“ hlav, které vymyslely, že zatímco sledujete nějaký film, mohli byste mít možnost komentovat v reálném čase dění pomocí svého chytrého telefonu. Ano, chápete to správně. Prostě poběží film a kromě snímku samotného všichni v hledišti uvidí na plátně i vaše textové příspěvky. Absolutní zhovadilost a barbarství, ovšem dovedu si dost dobře představit, že budoucí generace (možná už i ta naše), která je takovým způsobem závislá na technice a sociálních sítích, bude tuto příležitost chtít využít a podělit se o své názory na právě probíhající film s ostatními v kinosále.

V čínských kinech bude možná pro sledování filmu povinnou výbavou i mobilní telefon
V čínských kinech bude možná pro sledování filmu povinnou výbavou i mobilní telefon

Takzvané „Bullet screens“ je zatím pouze asijská představa o ideálním filmovém zážitku v kinech a doufejme, že tam i zůstane. Testovací projekce proběhly po několika místech v Číně a někteří (dokonce i samotní filmoví tvůrci) tento systém velmi obhajují. Shen Leping, režisér tamního animovaného filmu The Legend of Qin, prohlásil: „Jde nám o to zjistit, jak by bylo možné, aby diváci mohli ovlivnit samotný film. Tímto systémem v postatě stavíme režiséra a diváka na rovnocennou pozici. Podle mého názoru jsou fanoušci velmi nápomocní pro nás filmaře.“ Nutno říct, že Leping není nijak zvlášť známý a úspěšný režisér. Jeho snímky vydělávají málo peněz i na čínské poměry.

Na sociálních sítích se místy objevují názory, že by Bullet screens mohly pomoct upadající čínské kinematografii, ale jinak jde spíš o odmítavé postoje. Díky bohu. Snad tento nápad zůstane omezený pouze na pár asijských kin. Nechtěl bych se dožít dne, kdy bude SMSkování v kinech nejen legální, ale i podporované samotnými filmaři.