Kniha džunglí: Glum bude režírovat a z Cumberbatche se stane predátor

Jungle Book

Studio Warner bros. se rozhodlo, že na stříbrná plátna převede Knihu džunglí, kterou napsal Rudyard Kipling. Režie byla svěřena Andymu Serkisovi, kterého známe především jako nedoceněného mistra herectví zvaného motion capture.

Pomocí této technologie Serkis ztvárnil například Gluma, King Konga a naposledy exceloval v roli dalšího primáta, Caesara. Kniha džunglí, které studio přidalo v nadcházejícím snímku podtitul Origins, bude režijním debutem tohoto britského herce. Ovšem nějaké zkušenosti za kamerou přece jen má. Během natáčení trilogie Hobit byl Jacksonův pomocný režisér a mnoho scén vzniklo právě pod jeho vedením.

Day1AndySerkisFace

Kniha džunglí je soubor povídek, jejichž ústřední postavou je osiřelý chlapec Mauglí. Je vychováván smečkou vlků vedenou Akélou. Životní rady mu také poskytují medvěd Balú a černý panter Baghíra, kteří jsou Mauglího nejbližšími přáteli. Po Mauglím pátrá bezohledný tygr Šer Chán, jehož životním posláním je ukončit chlapcův život, a to za jakoukoliv cenu.

Jungle book: Origins má již podle spekulací také skoro hotové herecké obsazení. Akélu namluví Peter Mullen (známý z Trainspottingu či Tyranosaura), Cate „Galadriel“ Blanchett se stane krajtou Ká, Tom Hollander (Piráti z Karibiku, Lásky čas) si zahraje šakala Tabaquího, Naomi Harris (Skyfall) a Eddie Marsan (Na konci světa, Sherlock Holmes) budou členy vlčí smečky. Ovšem kvalita snímku se bude odvíjet především od výkonu hlavního zvířecího tria. Andy Serkis si řekl, že jen samotné režírování snímku je mu málo a tak si k tomu přidal vyobrazení medvěda Balú. Jeho věrným společníkem (v podobě černého pantera Baghíry) bude Christian Bale. Každý snímek potřebuje správného antagonistu a v tomto případě se to, troufám si říci, povedlo. Bezohledným tygrem jménem Šer Chán, který jde doslova přes mrtvoly, se stane Benedict Cumberbatch. Jeho hvězda se naplno rozzářila díky britskému seriálovému hitu Sherlock. Ovšem jak nám tento charismatický herec dokázal například v druhém dílu Star Treku nebo v Hobitovi, role záporných postav mu nejsou rozhodně cizí, spíše naopak – exceloval v nich. Proto lze očekávat, že jeho podání nenáviděného tygra bude vrcholem snímku. Otázkou zůstává, kdo se stane oním osiřelým chlapcem Mauglím. Snad se této odpovědi dočkáme co nejdříve.

Christian-Bale-01benedict-cumberbatch

Scénář byl napsán Callie Kloves, jejímž otcem je Steve Kloves. Ten se podílel na scénářích všech dílů Harryho Pottera. Uvidíme, zda otec své dceři poradil nějaké finty k vytvoření lákavého a zajímavého příběhu.

Jedno je však jisté. Serkis nebude mít nejlehčí režisérský debut. O více než rok dříve (9. listopadu 2015) totiž uvidíme jinou adaptaci stejné knihy. Tu má na starosti Jon Favreau, režisér prvních dvou dílů Iron Mana. Studiem, které celý projekt zaštítí je Disney. Akélu v této verzi namluví Giancarlo Eposito (seriály Revoluce a Perníkový táta), krajtu Ká Scarlett Johansson, opičím králem Luizem bude Christopher Walken (Chyť mě, když to dokážeš), černým panterem Baghírou se stane Ben Kingsley. Jako na Mauglího se můžeme těšit na hereckého zelenáče Neela Sethiho. Šer Chána si zahraje Idris Elba (který září v seriálu Luther). Za pomyslný vrchol hereckého obsazení této druhé verze adaptace Knihy džunglí lze asi považovat Billa Murrayho v roli medvěda Balú. Angažování herce s velkým smyslem pro humor slibuje komediálnější rovinu, což rozhodně není na škodu.

Bude zajímavé sledovat, kdo z tohoto nepochybně těžkého souboje vyjde jako vítěz.