Ant-Man: Padla první klapka. Co tomu předcházelo?

Režisér Peyton Reed, který byl pověřen Marvelem vytvořit nový snímek o superhrdinovi měnícím svou velikost, na svém twitterovém účtu oficiálně potvrdil, že natáčení filmu právě započalo.

První plakát pro filmového Ant-Mana
První plakát pro filmového Ant-Mana

Cesta k vytvoření této komiksové adaptace byla více než strnitá a k tomu ještě pěkně dlouhá. Na počátku zde byla idea režisérského dua Edgara Wrighta (režiséra známého díky komediálním filmům Soumrak mrtvých nebo Jednotka příliš rychlého nasazení) a Johna Cornishe (Útok na věžák), kteří si již v roce 2003 pohrávali s myšlenkou, že převedou příběhy atypického hrdiny na stříbrná plána. V té době vlastnilo práva studio Artisan Entertainment. Nicméně k uskutečnění tohoto filmového projektu nedošlo a celá situace se zkomplikovala tím, že Artisan Entertainment prodalo práva v roce 2006 studiu Marvel. To však uvidělo potenciál ve vznikajícím scénáři vytvořeném již zmíněnou dvojicí a navíc Edgara Wrighta pověřilo i režií. Nicméně finální podoba scénáře vznikla až o dva roky později, tedy v roce 2008. Nastávající režisér očekávané komiksovky byl však vytížen i jinými projekty (například Scott Pilgrim vs. zbytek světa), což urychlení příprav na film dvakrát nepomohlo. Avšak Wright byl plný optimismu a na veřejnosti tvrdil, že Ant-Man bude směsicí akčního filmu a komedie, což je prostředí, které mu sedí nejvíce. Dokonce byla zveřejněna i krátká ukázka, která dala režisérovým slovům o charakteristice filmu za pravdu a v divácích vyvolala nadšené očekávání. Ale to by nebyl Hollywood, aby se to celé nezkomplikovalo. Wright v tomto roce od projektu kvůli „tvůrčím neshodám“ se studiem z projektu odstoupil. Zřejmě za to mohlo to, že se mu Marvel snažil až příliš upravovat scénář, což se pochopitelně tvůrci s tak originálními nápady nelíbilo. Studio Marvel muselo najít tak nového režiséra, který by tento danajský dar neodmítl. Mezi kandidáty byli například Ruben Fleischer (režisér povedené komedie Zombieland), Adam McKay (Zprávař), Jonathan Levine (Mrtví a neklidní) nebo Rawson Thurber (Millerovi na tripu). Vítězem se nakonec stal Peyton Reed, který vytvořil snímky Rozchod nebo Yes Man.

Peyton Reed
Peyton Reed

Ant-Man má schopnost zmenšit se a jak už název napovídá, pomocí speciální helmy dokáže komunikovat s mravenci, kteří mu pomáhají v boji. Navíc při zmenšení nedochází k upravení (zmenšení) síly Ant-Mana, ta mu zůstává stejná, jako kdyby byl normální velikosti. V komiksech byl Ant-Man ztvárněn nejdříve Dr. Hankem Pymem a dokonce byl jedním ze zakládajících členů Avengers. Po Pymovi, který měl více než jedno alter ego (nejznámější je asi Giant-man) přebral štafetu Scott Lang.

A právě jeho osudy bude snímek zachycovat. Role Dr. Hanka Pyma se zhostil Michael Douglas a Scotta Langa si zahraje Paul Rudd (kterého si nejvíce pamatujeme jako Mikea Hannigana, snoubence Phoebe z kultovního sitcomu Přátelé). Zatím o příběhu snímku moc detailů známo není, ale je jasné, že Pyme bude pro Scotta Langa jakýmsi mentorem při trénování svých schopností. Ve filmu se můžeme také těšit na Evangeline Lilly (Hobbit nebo seriál Ztraceni), která si zahraje dceru doktora Pyma, Hope van Dyne. V dalších rolích se objeví Corey Stoll (seriál House of Cards), Bobby Cannavale (Jasmíniny slzy), Michael Peňa (Patrola, Špinavý trik), Judy Greer (Vesnice), John Slattery (seriál Mad Men) a další.

Bude zajímavé sledovat, jak se Peyton Reed popere s tímto úkolem, jehož dokončení trvá bezmála již více než deset let.