Recenze: Veronica Mars (2014)

Veronica Mars se vrací po sedmi letech a tentokrát poprvé na plátna kin. Jak se nakonec film s tak vysokou fanouškovskou základnou povedl? Bude to trhák nebo propadák? Pojďme se podívat.

Režisér a rovněž autor seriálu, Rob Thomas, měl dohodu s Warner Bros. Ta zněla tak, že když získá za měsíc dva miliony dolarů, tak dostane jeho snímek zelenou. Realizace tohoto projektu probíhala přes kampaň na založeném účtu na webu Kickstarter.com, kde fanoušci přispěli nemalou částku a trhli tak filmový rekord.  A celkově se příspěvek vyšplhal na neuvěřitelných necelých šest milionů dolarů.

Veronica Mars (Kristen Bell)
Veronica Mars (Kristen Bell)

Děj se odehrává deset let poté skončení stejnojmenného seriálu. Hlavní hrdinka Veronica je v New Yorku, když jí Logan volá o pomoc, jelikož je obviněn z vraždy popové hvězdy. Ona je v tu chvíli na pohovoru v advokátní kanceláři. Návrat do Neptunu by jí ohrozil vyhlídky v kariéře i vztah s jejím přítelem Pizem (Chris Lowell). Čeká jí nejtěžší životní rozhodnutí, kde bude muset volit mezi osobním a profesním životem.

Nechybí ani staří známí, mezi které patří sportovec Wallace Fennel (Percy Daggs III), počítačová specialistka Cindy „Mac“ MacKenzie (Tina Marjorino), sukničkář Dick Casablancas, dcera pedofila Gia Goodman či konkurenční detektiv Vinnie Van Lowe a v neposlední řadě špičkový soukromý detektiv Keith Mars (Enrico Colantoni).

Film má stopáž okolo dvou hodin. Začátek je zdařile udělaný, dokonce se dočkáme i dvouminutového shrnutí pro diváky, kteří si už deset let starý seriál nepamatují nebo pro ty, kteří ho nikdy neviděli.

Herecký výkon hlavních hrdinů je celkem zdařilý. Nikdo nepřehrává a ani netlačí na pilu. Většina by očekávala, že režisér bude sázet nejvíce na trio s Loganem, Pizem a Veronicou. Avšak není tomu tak. Pokud byste čekali nějaké rvačky o Veronicu, tak s tím raději nepočítejte. Naopak se místo toho dočkáte zkorumpovaných poldů, originální zápletky a v neposlední řadě se střetnete s pořádně silnou atmosférou. I když první polovina je silnější než druhá, tak se tvůrci nemají za co stydět. Odvedli dobrou práci.

Logan a Veronica
Logan a Veronica

Kamera se střihem je poměrně dobře zpracována až na pár sekvencí, kde by to mohlo lépe dopadnout. Po akční stránce bychom toho snesli více, ačkoli je ucházející, ale je jí docela málo. Avšak hudební zpracování a příběh jsou nejsilnějšími vlastnostmi tohoto pokračování.

Závěr

Veronica Mars je zpět! Z teenagerského seriálu se zrodil velice solidní film, na který může vyrazit naprosto kdokoli. Kristen Bell vše zvládla na jedničku a působí věrohodně. Můžete se těšit na pokračování stopnutého seriálu a rovněž na dost kvalitní snímek, který sám o sobě opravdu a výrazně překvapil.

  • Veronica Mars
  • Trailer
  • Komedie / Drama / Krimi / Mysteriózní
  • USA
  • stopáž: 109 min.
  • režie a režie: Rob Thomas
  • hrají:  Kristen Bell, Jason Dohring, Enrico Colantoni, Chris Lowell, Percy Daggs III, Tina Majorino
  • dostupnost: 2D