Recenze: Out of the Furnace (2013)

Christian Bale

Pro milovníky dramat z ne zrovna pohostinných prostředí tu máme snímek Out of the Furnace, ve kterém se představuje nejedno herecké eso. Režisér Scott Cooper za pomoci producentských kapacit Ridleyho Scotta či Leonarda DiCapria natočil velmi zajímavý krimi film kombinující spoustu netradičních prvků, které byste hledali úplně někde jinde.

Christian Bale
Christian Bale

Christian Bale zde hraje Russella Baze, staršího a umírněnějšího bratra Rodneyho (Casey Affleck). Oba tvoří kontrastní dvojici, která se snaží přežít v realitě bídného života. Zatímco Russell žije poctivý život v místní ocelárně, voják americké armády Rodney chce svůj bídný život změnit stůj co stůj a věří, že nelegální zápasy v temných zákoutích mu v tom pomůžou.

Avšak již první a nutno podotknout velmi výmluvná scéna nám představí hlavní „problém“ celého příběhu – Harlana deGroata (Woody Harrelson). Ten stojí za spoustou nekalých věcí ve špinavých perifériích New Jersey, kde mimo jiné organizuje také pěstní souboje. Rodney cítí velkou příležitost jak udělat něco se svým životem, který rámuje jedna velká marnost.

Velmi pomalý a pestrý (co se týče vzájemných interakcí jednotlivých postav) film nám ukazuje tíhu života, kde současnost i budoucnost je jedno a to samé. Russell dennodenně dře v práci, která vysává prakticky veškerou jeho energii a žije jen pro svou přítelkyni Lenu, snaží se být nablízku svému umírajícímu otci.

Na odstartování zápletky příběhu čekáme dlouho, přestože od začátku víme, o co půjde a kdo s kým zkříží své životní cesty. Režisér Cooper si dává na čas, svůj mix rodinného dramatu s krimi zápletkou na pozadí drsného města servíruje opravdu jen pozvolna a ne každý tenhle styl přijme s potleskem.

Nečekejte lavinovitou akci a už vůbec ne napětí. Jde o příběh člověka s vůlí, který musí řešit náhlé a tragické vykolejení svého života takovým způsobem, který není vůbec efektní, ale jde spíše maximálně realistickou cestou bez zbytečného adrenalinu nebo klišovitých prvků. Do hloubky se jde paradoxně v rovinně mezilidských vztahů a tím nám Cooper asi chtěl naznačit, že život není jen o akci a reakci, o tvrdých ranách či pomstě, ale také o vyrovnávání se s životními kartami a uměním s nimi hrát. Aspoň mě to takhle přišlo a Christian Bale byl zřejmě tím nástrojem, který režisér-zelenáč Cooper, viděl jako ideální. No, ono není možná na škodu vidět Batmana na stejné straně a přece v absolutně opačné roli.

Film jde velmi trpělivě po klidné cestě a ne každému tenhle styl může vyhovovat. Krájí stopáž na spoustu jednotlivých a do sebe nezapadajících epizod (např. ta vězeňská), ale v každé hraje prim hollywoodská hvězda Bale. Špatně to zřejmě není, Bale umí zahrát leccos, ale životem unavená a prakticky nulově artikulující postava, která vás při jakémkoliv dialogu nutí zavírat oči, to je výzva pro mnohé diváky. Nutno podotknout, že Casey Affleck mu zdárně sekunduje a oba tak svým hlasovým projevem dokonale reprezentují ospalé a „staré“ tovární město.(Natáčelo se v Pittsburghu, ale město je až na zmínku, že leží jižně od New Jersey, anonymní).

Příběh připomíná nudnější a méně dynamičtější verzi filmu „Bratři“ Jima Sheridana. Společné je snad jen vyrovnaná, klidná hudba a bratrské pouto, které má silné základy, ale každodenní trpký život tyto základy velmi nestydatě testuje. Pokud je tohle pro vás ideální pozvánka, tak Out of Furnace rozhodně shlédněte.

  • Out of the Furnace
  • Trailer
  • Krimi / Drama
  • Stopáž: 116 min
  • Režie: Scott Cooper
  • Scénář: Scott Cooper, Brad Ingelsby
  • Hrají: Christian Bale, Woody Harrelson, Casey Affleck, Forest Whitaker, Willem Dafoe, Zoe Saldana, Sam Shepard