10 netradičních vánočních filmů

Vánoce jsou tady a s nimi i spousta filmů, komedií a pohádek, které se snaží nějak tématicky vyplnit toto sváteční období. Všichni určitě známe klasické vánoční hity typu Láska nebeská, Mrazík nebo různé české a zahraniční pohádky. Co když ale někdo už má po krk těchto tradičních filmů a chce si Vánoce okořenit trochu netradiční podívanou? Pak přesně pro tyto jedince je připraven následující článek deseti akčních, hororových, mysteriózních nebo černohumorných snímků k bramborovému salátu a rozbalování dárků.

Gremlins
Gremlins

Gremlins (1984) – Můj nejoblíbenější vánoční film vůbec. Z roztomilé příšerky z Čínské čtvrti se vyklube několik dalších „neškodných“ plyšáků, ale jakmile hlavní lidští hrdinové poruší tři hlavní pravidla – Nevystavovat Gremliny světlu, Nenamočit Gremliny a v žádném případě Nekrmit Gremliny po půlnoci – začíná velmi krvavá, vražedná, ale také neskutečně zábavná Vánoční idylka. Film z produkce Stevena Spielberga se v osmdesátých letech stal obrovským hitem a každoročně se tento snímek objevuje na televizních obrazovkách právě kolem Štědrého dne, i když se zrovna nejedná o tradiční vánoční příběh.

Nejvánočnější moment: Malý Gremlin vykoukávající z tajemné truhly

Smrtonosná past
Smrtonosná past

Smrtonosná past 1 a 2 (1988 a 1990) – Nejlepší (nejen) vánoční akčňák. Newyorský policista John McClane se chytá navštívit svoji ženu v Los Angeles, která je akorát na vánočním večírku. Celé budovy se však zmocní charismatický padouch a zločinec s tváří Alana Rickmana a hrdinovi z druhého konce USA nezbývá, než se prostřílet a prohláškovat k vůdci zločinecké organizace. Druhý díl jede podle podobného scénáře, jen se odehrává na letišti plného po zuby ozbrojených teroristů. Bruce Willis ve své ikonické roli, která ho vynesla do hereckého nebe. Paradoxní však je, že jeho tvář nefigurovala na většině plakátů při distribuci filmu ve Spojených státech. Producenti si jednoduše mysleli, že tento původem Západní Němec neosloví svým vzhledem širší veřejnost. Díky Smrtonosné pasti máme Bruce Willise a také jeden z nejlepších filmů s vánoční tématikou,

Nejvánočnější moment: „Už mám i samopal, hou hou hou“

Kiss Kiss Bang Bang
Kiss Kiss Bang Bang

Kiss Kiss Bang Bang (2005) – Dost možná nejoriginálnější/nejšílenější detektivka, co jste kdy viděli. Robert Downey Jr. si po svém protialkoholickém léčení vybral roli zloděje, ze kterého se omylem stane hollywoodský  herec a následně i soukromý detektiv. Jo, zní to trochu šíleně, ale věřte, že když budete tento film Shanea Blackaod začátku pozorně sledovat , tak zjistíte, že koukáte na opravdu originální, vtipný a také detektivní vánoční příběh. Michelle Monaghan je extrémně roztomilá ve svém santovském kostýmku a několik nezapomenutelných scén – ruka z rakve, močení na mrtvolu, 8% šance,… vám zaryjí Kiss Kiss Bang Bang hluboko do filmového podvědomí přesně tak, jako se to stalo kdysi mě.

Nejvánočnější moment: Michelle Monaghan ve svém vánočním kostýmku

Santa je úchyl!
Santa je úchyl!

Santa je úchyl! (2003) – Tak trochu kultovní záležitost. Fantastický Billy Bob Thornton, který v dialozích se svými hereckými kolegy válcuje nejednu vánoční komedii. Spousta černého humoru, sexu, chlastu a cigár pobavila v roce 2003 spoustu diváků a nyní se dokonce mluví o dvojce. Scéna, kdy se opilý Santa snaží vypořádat s umělým sobem před zraky desítek natěšených dětí, je jedním z klenotů vánočních filmů vůbec. Nenechte se ale zmást, Santa je úchyl! je mnohem chytřejší film, než si většina lidí dokáže vůbec připustit, a i když vlastně sledujeme příběh toho největšího ztroskotance pod sluncem, tak nám nezbývá nic jiného, než i jemu dopřát šťastné a veselé Vánoce. Ovšem tak trochu jiným způsobem 🙂

Nejvánočnější moment: Všechny sebelítostné vysedávačky v barech a utápění deprese v chlastu

Ukradené Vánoce
Ukradené Vánoce

Ukradené Vánoce (1993) – Krásná podívaná. Animovaný/loutkový film podle knižní předlohy samotného Tima Burtona překvapí svým netradičním pojetím vánoční pohádky. Parta strašidel a příšer z městečka Halloween se rozhodne ukrást letošní Vánoce a překvapit děti po celém světě svými strašidelnými dárky. Hlavní hrdina – Dýňový král Jack – to však myslí v tom nejlepším možném mínění. Lidé však jeho snahu neocení a nemilosrdně ho pošlou i se svými robotickými soby k zemi, když akorát rozdává své originální dárky. Nakonec se však podaří vše napravit a Vánoce jsou zachráněny. Chytrý příběh doplňuje celá řada perfektních písniček, a i když tento film asi úplně neocení ti nejmenší, tak trochu odrostlejší milovníci Vánoc si rozhodně přijdou na své.

Nejvánočnější moment: What’s this?

Nezvaný host
Nezvaný host

Nezvaný host (1994) – Perfektní vánoční komedie. Kevin Spacey a Judi Davis zde ztvárnili rozhádaný manželský pár, který si na Štedrý den vyrazí k vztahovému poradci. Nicméně cestou zpátky se jim trochu nečekaně připlete do cesty místní lupič, který prchá před zákonem a rozhodne se schovat u hlavních protagonistů doma. Lupič je v této bizarní situaci vlastně obětí, protože musí snášet neustálé hádky a rozepře celé rodiny, která se nakonec sejde u jednoho stromu a pod tlakem událostí si nezapomenou všechno vyříkat, jak se říká „na férovku“. Skvělé herecké výkony všech herců a chytrý scénář dávají pojmu „vánoční rodinná idylka“ úplně nový rozměr. Doporučuji shlédnout v rodinném kruhu.

Nejvánočnější moment: Knock-out opilého Santy

Uvnitř
Uvnitř

Uvnitř (2007) – Extrémně drsná podívaná. Francouzský horor Uvnitř v roce 2007 šokoval evropská kina svojí mírou násilí a drsných scén, které by asi na první pohled neměly patřit do vašeho filmového vánočního repertoáru. Režisérské duo Alexandre Bustillo a Julien Maury bylo za tento snímek oceněno na mezinárodním filmovém festivalu Sitges. A o co vlastně jde? Těhotná hlavní hrdinka čeká dítě se svým partnerem, který je však už několik měsíců po smrti. Nedokáže se s touto ztrátou vypořádat a na vánoční svátky se začínají u ní doma dít podivné a velmi násilné nepřirozené věci. Tento film je opravdu jen pro otrlé, ale pokud chcete netradiční vánoční film, tak zde se určitě nespletete.

Nejvánočnější moment: Cigarety-kouřící sestřičky v nemocnici u vánočního stromku 

Batman se vrací
Batman se vrací

Batman se vrací (1992) – Moc dobře si pamatuji, jak jsem ještě jako malý komiksový fanoušek sledoval s úžasem oba Batmany od Tima Burtona. Naprosto vynikající temná a typická Burtonova atmosféra byla přenesena do obou filmových netopýřích mužů z let 1989, respektive 1992. Druhý díl s názvem Batman se vrací se odehrává v době Vánoc a v Gothamu se z ničeho nic objevují tajemný záporák Tučňák se svým cirkusem zrůdiček a vychytralá Kočičí žena, kteří hlavnímu hrdinovi komplikují boj se zločinem. Za zmínku rozhodně stojí skvělý i Christopher Walken, jakožto lstivý byznysmen a samozvaný Gothamský Santa. Burton mistrovsky a s neskrývaným cynismem  ničí tradiční vánoční symboly a vrhá Gotham i s Batmanem do pořádně temného dobrodružství.

Nejvánočnější moment: Polibek/sexy olíznutí Batmana Kočičí ženou pod jmelím

8 žen
8 žen

8 žen (2002) – Filmový přepis slavné divadelní hry s prvky muzikálu, detektivky a samozřejmě Vánoc. Mladičká Suzon se vrací na vánoční svátky domů ze školy k rodině. Zde ale nachází zavražděného otce a kolem dalších sedm žen a dívek, které skrývají své motivy a různá nečekaná tajemství. Každá z nich je tedy možnou podezřelou. Vše je ale nakonec úplně jinak, než se na první pohled zdá a zcela zaslouženě můžeme tento snímek řadit do kolonky „mysteriózní“. Fantastické herecké výkony hlavních představitelek, chytlavé písničky a opravdu netradiční zápletka dávají tomuto minimalistickému filmu krásný sváteční nádech.

Nejvánočnější moment: Když Catherine Deneuve přetáhne po hlavě Danielle Darrieux prázdnou lahví vánočního koňaku   

Život Briana
Život Briana

Život Briana (1979) Pro mě osobně je Život Briana nejvtipnějším filmem všech dob. Snímek parodující narození, život a smrt Ježíše Krista sice vyvolal po světe rozhořčené ovace především od věřících a církevních hodnostářů. Podařilo se mu ale také rozesmát davy lidí, kteří v tomto legendárním filmu našli to nejlepší od šestice slavných komiků. Brian je obyčejný chlápek a žije poklidný život pod římskou nadvládou dnešního Izraele. Při jeho narození si však Briana Tři králové spletli jeho dům s tím Ježíšovým a v dalších letech ho mnoho lidí slepě uctívá jako mesiáše, protože to prostě v té době bylo cool. Vynikající a neotřelý humor se perfektně hodí na Štědrý den díky svému tématickému zaměření.

Nejvánočnější moment: Když si Tři králové spletou cestu při putování za Ježíškem  

… tak tedy veselé filmové Vánoce! 🙂