Tříhodinový Vlk z Wall Street nebude NC-17

Očekávaná novinka slavného režiséra Martina Scorseseho – The Wolf of the Wall Street – nakonec nebude tak drsná, šokující a kontroverzní, jak se možná očekávalo. Životní příběh finančníka Jordana Belforta, který v devadesátých letech vydělával a nesmyslně utrácel tisíce a miliony dolarů za prostitutky, drogy a večírky, dostal mravní facku z vyšších míst. Podle nejnovějších zpráv nechal Scorsese vystříhat ty nejvíc provokující scény plné sexu a nahoty, aby se jeho snímek mohl promítat s ratingem R.

Leonardo DiCaprio ztvární hlavní roli v Scorseseho dramatu
Leonardo DiCaprio ztvární hlavní roli v dramatu Martina Scorseseho

A o co vlastně v této ratingové hantýrce jde? Existuje pět základních kategorií definovaných Americkou filmovou asociací (MPAA – Motion Picture Association of America) – G, PG, PG-13, R a NC-17. Každá z nich představuje jinou úroveň společenské „závadnosti“ podle množství výskytu násilí, sexuálních scén nebo vulgární mluvy. Géčko je určeno roztomilým a nevinným filmům typu VALL-I a Muzikál ze střední, na opačné straně NC-17 reprezentuje snímky jako Kill Bill nebo vyvražďovací série Saw.

Filmoví producenti se nejspíš zalekli nižších tržeb z omezení přístupnosti Vlka z Wall Street a proto se celý snímek, jehož finální stopáž byla potvrzena na čase dvě hodiny a 59 minut, přesouvá pod mírnější rating R. Klasická pravda hollywoodských filmů, vyřčena už v celovečerním South Parku – „Může se zabíjet, ale nesmí se u toho mluvit sprostě“ – se tedy opět naplnila. Nahota a nadávky jsou ještě stále tabu.

httpv://youtu.be/GyfH9Gm_4Tg

Prozatím poslední a také nejdelší film Martina Scorseseho (překonal s ním své nezapomenutelné Casino o jednu minutu) v hlavní roli s Leonardem DiCapriem, Matthewem McConaugheym a Jonahem Hillem vstoupí do českých kin 16. ledna 2014.