Vyrazili jsme na opěvovanou Gravitaci. Jak se nám líbila?

Gravitace (Gravity)

Část naší redakce se vypravila do kina na velmi pozitivně hodnocený film Gravitace režiséra Alfonse Cuaróna. Jak si film podle nás stojí? To čtěte v následujících řádcích.

Gravitace (Gravity)
Gravitace (Gravity)

Lukes: Alfonso Cuarón se pochlapil. Gravitace je vizuálně dokonalé vesmírné „reálné“ sci-fi. Nebudu tajit, že jsem velký fanda cestovaní do vesmíru a tak jsem si nemohl nechat ujít možnost vidět raketoplán, ISS, Sojuz a další vesmírné mašiny na velkém plátně. Strach jsem měl hlavně z toho, jak si režisér poradí s třírozměrným prostorem vesmíru, přeci jen většinou je vesmír ve filmech plochý a není využito všech možností. Tady to však zvládli na výbornou, využity jsou jak všechny tři rozměry prostoru, tak zákon akce a reakce. Výborná byla i kamera, umocněná minimem střihů a plynulým přechodem z panoramatických záběrů na východy Slunce a na detaily výrazů Snadry Bullock a George Clooneyho, kteří se rolí zhostili velmi dobře. Dokonce ani monology Sandry, které nás provázejí většinu filmu, nejsou nudné. Hudební podkres je decentní a nijak neruší celkově velmi pozitivní dojem. Příběh není silná stránka Gravitace, ale o něm to přeci jen není, jde hlavně o vizuální stránku filmu, která je 100%. Podle mě má film cenu vidět na co největším plátně, a jako jeden z mála filmů je 3D ta lepší verze. Pokud by si Gravitace měla zasloužit nominaci na Oskara, tak by to mohla být kamera nebo efekty.

Sandra Bullock
Sandra Bullock

Toupi: Nový počin od mexického režiséra Alfonso Cuaróna není revolucí ve sci-fi žánru, ale rozhodně je to minimálně stylisticky precizně zvládnutý film. Snímek je naprosto pohlcující a skvěle pracuje s kamerou a rámováním.  Potlačení střihu přispívá k vynikajícímu zážitku z nádherných vesmírných celků, tak i detailů na vyděšenou doktorku, která je ztracena v nekonečném vesmíru. George Clooney i Sandra Bullock své role zvládli na výbornou. I když film v podstatě vypraví jednoduchý příběh o přežití a záchraně vlastního života, najdeme zde i zakomponované motivy náboženství a obrazové i slovní vyjádření toho, jak nicotný je člověk a jeho samotný život v porovnání se Zemí. Navíc režisér nesklouzl k patosu a skvěle vybalancoval přechody z monologů hlavní hrdinky (které tím pádem vůbec nejsou otravné) k dech beroucím vesmírným sekvencím, které jsou navíc často skvěle gradovány jednoduchým hudebním motivem. Alfonso Cuarón zkrátka natočil stylisticky odvážnou a precizní vesmírnou jízdu, která vtáhne a nepustí, především pokud zamíříte do IMAXU.

Osobně si myslím, že Gravitace by měla získat Oscara za kameru a režii.

George Clooney
George Clooney

Ernia: Gravitace si svojí premiéru odbyla na festivalu v Torontu a už od prvního promítání sklízí chválu ze všech stran. Za tak krátkou dobu už má Gravitace pověst „nejlepšího filmu z vesmíru“, „něco, co tady ještě nebylo“, „tohle musíte vidět“, „nejlepší IMAX zážitek vůbec“ – což je sice výborná reklama, ale není nic nového, že vyvolání velkých očekávání může nakonec filmu, nebo spíše zážitku z něj, spíše uškodit. Filmů odehrávajících se ve vesmíru vznikly tisíce. Však hned jeden z prvních filmů Cesta na Měsíc, poukazuje na to, že člověk je vesmírem fascinován. Viděli jsme vesmírné komedie, dramata, akční filmy, fantasy, horory – snad každý žánr vycestoval mimo naši atmosféru. Gravitace balancuje na pomezí akčního filmu o boji o přežití a dramatu o lidské touze po životě. Hlavní postavou filmu je dr. Stoneová, která je nováček v cestování mimo planetu Zemi a Matt Kowalsky, zkušený astronaut, pravděpodobně na jeho poslední misi. Co se týče děje, není ani co vyprávět: během mise nastanou komplikace a Stoneová a Kowalsky se snaží všemi možnými způsoby zachránit. To je vše. Žádní UFO, žádné války ani vetřelci – možná to zní nudně? Kdepak! To, že takový film může být skvělý, víme už od roku 2009, kdy nás Duncan Jones vzal na Moon. Alfonso Cuarón jde ale ještě trochu jiným, méně intimním směrem. O hlavní postavě, Ryan Stoneové, víme naprosté minimum (a možná i bez toho bychom se obešli), a přesto nás Cuarón nutí s ní zápasit v drsných podmínkách o přežití. Chabý děj je ale vyrovnán druhou hlavní postavou, kterou Cuarón přináší do hry – a tou je sám vesmír. To, v čem je Gravitace výjimečná a v čem je její největší kouzlo, je totiž mimořádná práce kameramana Emmanuela Lubezkiho, který má mimochodem na svém kontě již 5 (!) oscarových nominací a šestou má určitě v kapse. Jeho mimořádně dlouhé záběry kroužící kolem družic a astronautů, a které se nenásilně a plynule mění z detailů tváře Sandry Bullock na velkolepý záběr nekonečna bez jediného střihu, způsobí, že tentokrát se (a nejen) v IMAXu nebudete smát, až Vám řeknou, že při sledování tohoto filmu se stanete jeho součástí. (PS: pokud se teprve chystáte do kina, vezměte si extra mikinu navíc. Ve vesmíru je zima.)

  • Gravitace / Gravity
  • Trailery
  • Drama / Thriller / Sci-Fi
  • Stopáž: 90 minut
  • Režie: Alfonso Cuarón
  • Hrají: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris a další