Stephen King pořád nesnáší Kubrickovo Osvícení

Jack Nicholson

Stanley Kubrick je považován za jednoho z největších velikánů světové kinematografie. Značnou míru na tom má určitě i thriller The Shining (Osvícení) z roku 1980, který v mnoha očích filmových nadšenců patří k tomu nejlepšímu, co tento žánr kdy přinesl. Autor předlohy, Stephen King, ovšem svůj názor na filmovou adaptaci slavného režiséra stále nezměnil. King jednoduše Osvícení nesnáší.

Jack Nicholson
Jack Nicholson

V rozhovoru pro BBC se Stephen King ještě jednou vrátil k Osvícení a řekl zhruba tohle. „Film je chladný, já ale chladný člověk nejsem. Myslím, že jednu z věcí, co čtenáři v mých knihách hledají, je vřelost, kterou je oslovuji: Chci, abys byl tohoto součástí. Z Kubrickova Osvícení jsem ale cítil chlad. Díváme se tam na ty lidi, oni jsou ale jak mravenci v mraveništi a nedělají vůbec nic zajímavého.“

Kurbrickův film také nabízí hlavní představitele v trochu jiném světle. Podle Kinga je postava Jacka Nicholsona (Jack Torrance) ve filmu šílená už od naprostého začátku. Jeho žena, kterou zahrála Shelley Duvall, je naopak ve filmu jen kvůli skřeku a aby ukázala, jak je hloupá. Takovou ženu prý King nenapsal, navíc je ve filmu zobrazena takovým způsobem, že si každý divák k ní musí vytvořit obrovskou nenávist.

A jak to vidíte vy? Můžete porovnat knižní předloho z roku 1977 s filmovou adaptací Stanleyho Kubricka?