Box Office #26: Elysium ukořistilo první příčku

Matt Damon

1) Elysium – Nový snímek Neilla Blomkamp nepovolil žádné nepříjemné překvapení a se 30 vydělanými miliony si s konkurencí poradil. Překvapivě ale Elysium vydělalo za první víkend méně než předcházejicí, a ne tak velkolepě očekávaný, District 9. Rozdíl je jenom 7 milionů, ale od druhého počinu již oslavovaného režiséra jsem čekal víc. Samozřejmě za to můžou další tři novinky, které Blomkampovi pár milionů sebraly. (Recenze)

Matt Damon
Elysium

2) Millerovi na tripu (We’re the Millers) – Příjemná a nenáročná komedie na sebe může vydělat víc než některé megaočekávané (a megavyhypované) blockbustery. Tohle léto to už dokázali Machři i Drsňačky. O to samé se zatím úspěšně pokoušejí i Millerovi na tripu. Za první čtyři dny si připsali 26 milionů a společně se zisky z reklam už zaplatili svůj 37-milionový rozpočet.

Millerovi na tripu
Millerovi na tripu

3) Letadla (Planes) – Film, který měl jít původně pouze na DVD a Blu-Ray se o prvním víkendu dočkal 22 milionů. Disneymu se tedy změna názoru vyplatila a 50-milionová Letadla se v pohodě zaplatí. Kritici snímek posílají do pekel, stejně jako minulý týden druhé Šmouly. Co na tom, že jde pouze o laciný rip-off Aut, malí caparti rodiče do kin úspěšně přitáhnou, i kdyby animátoři přidělali oči na létajicí vibrátory.

Planes / Letadla (2013)
Letadla

4) Percy Jackson: Moře nestvůr (Percy Jackson: Sea of Monsters) – Druhý díl ságy o náctiletém hrdinovi moc diváků o peníze neobral. Za první víkend přiteklo do nestvůrných pokladnic poze 14 milionů, což je o polovinu menší částka, než kterou vydělal první díl. Percy Jackson ve většině diváků nerozeznívá to magické cosi, které v nich zanechala sága o Harrym Potterovi a tak na film čeká ještě nutnost zabrat a aspoň se zaplatit.

Percy Jackson: Moře nestvůr
Percy Jackson: Moře nestvůr

5) 2 zbraně (2 Guns) – Z prvního místa velký propad až na pátou příčku. Čtyři velké novinky naštěstí 60-milionovému filmu zas tolik neuškodily a i přes velkou konkurenci si vydělal celkem solidních 11 milionů. Snímek čeká ještě premiéra v mnoha zemích světě (včetně našich dvou bratrských republik), tvůrci proto stále mají naději, že se ze 2 zbraní někde stane trvalka.

 2 Guns (2013)
2 zbraně

Další z TOP 10:
6) Šmoulové 2 (The Smurfs 2) – 9,5 mil.
7) Wolverine (The Wolverine) – 8 mil.
8) V zajetí démonů (The Conjuring) – 6,7 mil.
9) Já, padouch 2 (Despicable Me 2) – 5,7 mil.
10) Machři 2 (Grown Ups 2) – 3,7 mil.

Příští týden všichni napjatě očekáváme, řiť nám totiž nenakope nikdo jiný než druhý Kick-Ass, který je jednoznačným favoritem na pozici nejvýdělečnějšího snímku příštího víkendu. Dalším filmovým želízkem v ohni se stane životopisný snímek Jobs, vyprávějicí příběh technologického vizionáře Stevea Jobse. Zástup nenasytných diváků se bude snažit oslnit také thriller Paranoia v hlavní roli s Liamem Hemsworthem. Od těchto komerčně zaměřených filmů se krapt odchýlí Butler, další životopisný příběh, tentokrát převyprávějicí život černošského sluhy v Bílém domě.