5 Kinotipů: Duben – Červen (2013)

Jít na film do kina už není jen tak obyčejná nedělní kratochvíle. Kromě toho, že nám filmy nabízí neobyčejné zážitky, nám taky dokáží pěkně vyluxovat kapsu. Jen si to vemte, zajdete si na film se svou drahou polovičkou, koupíte si k tomu nějaké to pití s velkým popcornem a jste o 500 Kč lehčí. Proto jsem se rozhodl sepsat 5 filmů v období mezi dubnem a červnem, u kterých věřím, že za ty peníze budou stát, a má smysl je vidět v kině.

Iron Man 3

No a vzhledem k tomu, že se nám letní popcornová sezóna rozjíždí naplno a filmů je přehršel, bylo těžké vybrat ty nejlepší takže jsme skočily rovnou do května. Za kameru tentokrát usedl Shane Black a bude nám prezentovat Tonyho Starka tak, jak ho neznáme. Víme, že film vychází z komiksové série Extremis, kde si Tony do těla vpíchne virus, který mu umožní propojit se s oblekem na zcela nové úrovni. Konec konců, je to přeci jen chlápek ve stylovém a odolném obleku, díky čemuž si ve třetím sólovém pokračování bude procházet lehčí krizí osobnosti. Nepřítelem mu tentokrát bude nebezpečný Mandarín, což je mimochodem Tonyho největší záporák v komiksech. Druhý trailer nám ale ukázal i nadsázku, za což jsem osobně velmi rád, protože Iron Man je hlavně hláškující stroj a nerad bych o to přišel. Je známo mnoho spoilerů a dedukcí, co a jak se vlastně stane, ale proč si kazit zážitek z kina, že?

httpv://youtu.be/_Z9EbU3APas

Česká Premiéra: 2.5.2013

Fast and the Furious 6 (Rychle a zběsile 6)

Justin Lin přišel k původně závodní sérii a totálně jí zvoral. Ano, Tokijská Jízda stála za starou belu, ale tenhle Tchaj-wanec se jentak nevzdává, takže přitáhl zpátky Vin Diesela a celé to postavil na něm. A hle, ono to vyšlo. Z průměrné akční podívané se stala nadprůměrná testosteronová jízda, která pátý díl vyhnala až do škatulky „Heist movies“, za což můžeme být vděční. Šesté pokračování postaví agenta Hobbse do nelehké pozice. Musí najít svého nově nabytého přítele, aby mu s partou pomohl, protože nikdo jiný to nedokáže. Dominic a spol si za výpomoc žádají čisté trestní rejstříky. Dominic ovšem netuší, že ve druhé partě působí i jeho údajně mrtvá přítelkyně Letty. Co víc k tomu dodat, snad jen rychle pro popcorn protože tohle bude neskutečná podívaná!

httpv://youtu.be/dKi5XoeTN0k

Česká Premiéra: 23.5.2013

Hangover, Part 3 (Pařba na třetí)

První pařba byla svěžím vánkem mezi všemi těmi průměrnými slaďárnámi. Přišla ztřeštěná komedie, která pojednávala o ranní kocovině po naprosto parádní pařbě a byla vskutku zábavná. Ve druhém pokračování se pánové trošku sekli. Dělat pořád to samé dokola není moc dobré, a i když druhá pařba nebyla špatným filmem, nebyla ničím originální. Člověk neměl potřebu se k ní vracet. Tentokrát má být všechno jinak. I samotní tvůrcové se dušovali, že chtějí epické zakončení, které vybočí z řady. Jestli tomu tak vskutku bude, uvidíme již dost brzy. Nikdo pořádně neví o čem to vlastně bude, nicméně návrat do Vegas a nejen tam je jistý. Podívejme se společně na ukázku a těšme se na „epické“ ukončení jedné výborné série.

httpv://youtu.be/NKE-RXR_XIs

Česká Premiéra: 30.5.2013

Star Trek Into Darkness (Star Trek: Do temnoty)

J.J. Abrams má na starosti dvě nejslavnější sci-fi série v historii. Zatímco u Star Wars bude muset pokračovat tam, kde jiní před ním skončily, u Star Treku se mu povedlo pěknou oklikou udělat restart, který ctí původní seriál a filmy. Je mnoho lidí, kteří na Abramsovu mainstreamovější vizi nadávají, ale jedná se především o trekkies a zaryté fanoušky originálu. Pravdou je, že Abrams dokázal představit svět Star Treku všem a udělal z něj parádní akční podívanou, na kterou se nemusíte bát vzít své přítelkyně. Přichází druhý díl a s ním i mnohem více akce, napětí a hlavně osudovosti. Tentokrát půjde o všechno a kapitán Kirk bude muset o záchranu svých nejbližších pořádně zabojovat. Koho hraje Benedict Cumberbatch vědí snad jen lidé z produkce, ale ať hraje kohokoli, pro posádku lodi Enterprise bude velkým oříškem. Jestli letos chcete jít na nějaký pořádný akční spektákl, nový Star Trek je jasná volba.

httpv://youtu.be/hq7iRPtmjwI

Česká Premiéra: 6.6.2013

Man of Steel (Muž z oceli)

Zack Snyder je považovaný za velmi talentovaného režiséra, kterému se ovšem už dvakrát povedlo šlápnout vedle. Člověk, který to má u kravaťáků z hollywoodu nahnuté dostal na starosti film o Supermanovi, který to má u těch samých lidí stejně nahnuté. Velmi drahé zpracování Supermana se však zatím jeví jako trefa do černého a povedlo se mu vyprodukovat nejlepší ukázku loňského roku a možná i dekády. Henry Cavill se jevil jako riskantní volba do role Kal-Ela a nadále zůstává největší neznámou na tomto projektu. Snyderův Superman je první postavou, která má jistou účast Justice League a my se můžeme těšit. Mnoho fanoušků potěší, že na produkci dohlížel tvůrce trilogie o netopýřím muži Christopher Nolan a scénář napsal jeho parťák z Batman Začíná David S. Goyer. Man of Steel je tutovka, na kterou by měli jít všichni a sám se jí nemůžu dočkat. Hurá do kina!

httpv://youtu.be/KVu3gS7iJu4

Česká Premiéra: 20.6.2013

Risk může být zisk aneb na co MOŽNÁ zajít.

World War Z (Světová Válka Z)

Tenhle film je/bude hodně kontroverzní. Ani ne tolik kvuli obsahu, ale protože jeho scénář napsal Damon Lindelof, autor finálního scénáře Promethea. Jak moc Lindelof na scénáří pracoval a zda-li za jeho finální verzí stojí on, není známo. World War Z je kniha Maxe Brookse pojednávající o vládním zaměstnanci, který má za úkol zdokumentovat jak probíhala válka se zombies na celém světě. Objíždí proto mnoho zemí a destinací, aby zjišťoval, jak se se zombie problémem vyrovnávali na Kubě nebo třeba v Číně. Někde je hromadně povraždili, jinde problému využili pro vlastní politické cíle. Tohoto člověka ve filmu ztvární Brad Pitt s bujnou hřívou. Produkci provázeli neskutečné komplikace, dokonce bych si troufl přirovnat je k problémům s produkcí Man In Black 3. Je zcela jisté, že film bude pojatý jinak než kniha. Velkým rozdílem bude i samotné chování zombies, kteří jsou v knize pomalá ale nebezpečná havěť, zatímco z trailerů to vypadá že ti filmoví budou hladové bestie. Jedná se o jeden z nejzajímavějších projektů, u kterého je návštěva kina risk.

httpv://youtu.be/HcwTxRuq-uk

Česká Premiéra: 27.6.2013