Recenze: Dredd 3D (2012)

Vítejte ve světě vzdálené budoucnosti, kde lidská důstojnost vymizela do neznáma a svět obklopuje násilí a právo silnějšího. Naše planeta prošla apokalypsou nedozírných rozměrů a Spojené Státy se změnily na vyprahlou poušť  s několika velkými městy, tzv. Mega City. Na východním pobřeží leží Mega City 1. Osm set miliónů obyvatel se tísní ve výškových budovách, denně čelí bídě nebo strachu ze strany nebezpečných gangů. Pokud je situace neudržitelná, do akce vyjíždějí „Soudci“. Mega City 1 je jeho hřiště, jeho scénou. Přichází Dredd.

Soudci nahradili veškerou byrokracii. Zločince mohou na místě obvinit a odsoudit dle stanovených zákonů. Mnohdy je trestem smrt kulkou mezi oči. Dredd (Karl Urban) je v tomhle špičkou. Je poslušný k zákonům a nemilosrdný k těm, kteří je porušují.

Na zkušební den je mu přidělena Andersonová (solidní Olivia Thirlby). Talentovaná jasnovidka, která umí přečíst kteroukoliv hlavu a tím poznat, co dotyčná osoba zamýšlí.

Dalším jeho případem se stává násilná smrt tří gangsterů, kteří byli vyhozeni z 200 patrové budovy v Peach Trees přímo na náměstí, kde se procházejí lidé. Zohavené, z kůže stažené mrtvoly indikují jedno. Toto je zpráva pro všechny ostatní – kontrolu nad budovou přebírá Madeline Madrigal AKA Ma-Ma (bezchybná Lena Headey). Obávaná stvořitelka a distributorka nové drogy Slo-Mo.

A Slo-Mo nám ukazuje, co dělá s člověkem. Mozek po ní vnímá okolní svět několikanásobně pomaleji a člověk tak zažívá vše velmi intenzivně a málem nekonečně. Technologie 3D se právě této droze a některým akčním sekvencím snaží divákům nabídnout maximální prožitek a myslím, že se to daří na výbornou.

Když se v budově objeví duo Soudců, Ma-Ma nechá celou budovu plnou ozbrojených delikventů uzavřít a všechny je poštve na Dredda. Ten se tak stává jediným cílem a nastávají krvavá jatka. Dredd musí zužitkovat veškeré své dosavadní schopnosti a zkušenosti, aby mohl přemýšlet o tom, zda přežije jednu vlnu gangsterů za druhou.

Jeho cílem však není „pouze“ přežít, jeho cílem je 200. patro a likvidace Ma-My. Nastává Judge-Time!

Karl Urban se role ujal dle mého velmi dobře, samozřejmě trošku připomíná svým hlasem Batmana a je škoda, že si v celém příběhu nesundá přilbu, protože pár vhodných chvilek na to rozhodně je. Lena Headey jako hlavní záporná postava působí dobrým, opravdu velmi dobrým dojmem. Svým charismatem a skoro až bestiálně chladným zevnějškem strčí do kapsy leckteré mužské herce v podobných rolích. Oba táhnou film obrovskými silami.

Příběh je však také dobrý. Sice jednoduchý, bez bůhvíjaké hloubky či odkazů, ale baví, a to je hlavní. Fanoušci zpomalených záběrů si přijdou na své, protože ty tady fungují velmi dobře a vyváženě. Je jich relativně hodně, avšak narozdíl od Resident Evil, tady fungují, což uznáte při prvním „breachi“.

Pokud máte rádi akce v uzavřených prostorách, kde proti hrdinovi stojí mnohočetná přesila a on místo útěku ještě víc zachmuří svůj zamračený pohled, je tohle film pro vás. Urban působí opravdu dobře jako Dredd, fandíte mu. Výborná volba.

Nejsou zde prakticky hluchá místa, vše odsype díky krátké stopáži, proto zde není místo na nějaké dlouhé kličky okolo. Hezky rychle se seznámíte s podstatou věci a ještě rychleji vklouznete do válečné R-kové vřavy, která si vyžádá stovky mrtvých, zejména kulometná palba stojí za to. Krev stříká všemi směry, mrtví padají jako hrušky a z hustého dýmu po střelném prachu víte, že vykročí jediný přeživší z daného okamžiku – Dredd.

Efekty, design i hudba jsou velmi OK na to, že na vše bylo vyčleněno ani ne 50 mil. USD. Okolní svět je samozřejmě díky vývoji děje až na druhé koleji, ale i tak je prostředí velmi futuristické a přestože nijak invenční, je poznat snaha využít každý dolar.

Závěr:

Režisér Pete Travis odvedl solidní práci a Dredd dokáže pobavit, rozhodně doporučuji jako oddychovou akci, kde nemusíte přemýšlet a naopak, kde se chcete bavit. Užili jste si Raid Redemption, Die Hard nebo zpomalovačky v Resident Evil? Potom je tenhle film vaší krevní skupinou.

75%

  • Dredd 3D (2012)
  • Akční
  • USA
  • 95 minut
  • Režie: Pete Travis
  • Hrají: Karl Urban, Lena Headey, Olivia Thrilby a další.

httpv://youtu.be/JqqgrUna28w