Recenze: Alex Cross (2012)

Dnes si posvítíme na akční detektivku, která svedla dohromady zkušeného policajta s výraznými psychologickými schopnostmi a brutálního vraha, který se vyžívá v bolesti. Je jasné, že takové příběhy nekončí nijak hezky, ovšem způsoby, jakými se k závěrečnému finále dojde, jsou různé. U tohoto snímku nejde zrovna o žádnou slávu.

Alex Cross (Tyler Perry) je detektiv u detroitské policie. Je milující taťka, má úspěšnou ženu a naprosto pedantskou tchýni, která dbá na svou vnučku snad až příliš. Cross spolupracuje s kolegy Kanem a Asheovou.

Jednoho dne jim do cesty přijde protivník, který jim změní životy od podlahy. Na scéně se totiž objevuje brutální zabiják říkající si Picasso (Matthew Fox). Trošku divné, když náš killer maluje zdi pouze a jenom červenou barvou. Picasso pracuje na objednávku, své oběti vždy nervově paralyzuje a pak si jenom vychutnává mučení. Výsledkem budiž například miska plna ustřihnutých prstů.

Crossovi je jasné, že jejich protihráč není žádný nepříčetný amatér, ale patrně ex-militantní profík, který je vždy o pár kroků dál, než osoba, kterou má zabít, sama.

Na scéně se představuje Erich Numemarcher. Vlivný byznysman, který je dalším cílem Picassa. Trojice detektivů však přichází dostatečně včas a vrahovu akci zmaří, čímž jej pořádně naštvou a ten svou pozornost obrací do osobní roviny.

Cross i Kane přicházejí o to nejcennější, co v životě mají a je jim jasné, že normálními metodami Picassa nikdy nepolapí.

Oba se tedy musejí vžít do role jejich nepřítele a sami se musejí stát nemilosrdnými bestiemi. Šanci sáhnout si na vlastní dno dostanou, když se dozvědí, že Picassovým dalším cílem je další vlivný podnikatel Leon Mercier (Jean Reno).

Jak obstojí parťáci ve tvrdé životní zkoušce? Všechny dosavadní případy zvládli relativně jednoduše a bez škraloupů, nyní musejí jednat tak, jakoby neměli co ztratit. Podaří se jim zastavit nebezpečného zabijáka?

Celkem solidní výkon předvádí Matthew Fox (Jack v LOST), který si střihl roli brutálního vraha. Místy je však bohužel vidět, jak přehrává a svůj výkon tím degraduje. Na opačné straně barikád stojí Tyler Perry, který taktéž obstál na snesitelné úrovni, ovšem ani jeden z nich nezachraňuje velmi nudný a nezajímavý příběh, který zde už byl mockrát.

Režie v podání Roba Cohena je nijaká. Film nemá absolutně co nabídnout, nikomu nefandíte a je vám celkem jedno, co, kde, s kým nebo proč. Není zde bohužel žádná scéna, která by vás zvedla ze židle. Podle mě to měla být úvodní představovací honička, ovšem ta ukázala jednu ze slabých stránek dnešního Hollywoodu. Pachatel neznámý může běžet a kličkovat jako Usain Bolt, jasně pomalejší (a o dost těžší hrdina), však zázračně smaže několik desítek metrů vzdálenostního manka, aby se z čista jasna objevil zpoza rohu a protivníka stylově zneškodnil.

Podobným stylem se vine další průběh. Cross se geniálně přesně trefuje do pachatelovy osobnosti, zná jej a ví co od něj čekat. Přišla mi celkem legrační jeho až příliš přesná rekonstrukce Picassova řádění v luxusní vile u jeho první oběti.

Hudba taktéž nijaká, tempo ani nevnímáte, protože vás nic neztrhne, nic vás nepraští do očí, nic neprožíváte. Skoro bych řekl, že je to ideální film pro ty z vás, kdo používáte televizi (a to co v ní zrovna běží) jako kulisu.

Závěr

Na solidní budget (35 mil. USD) je film takřka o ničem. Nic hmatatelného si neodnesete. Výrazná je pouze hlavní záporná postava, „klaďasové“ jsou napsaní nudným stylem, nemají vám co nabídnout. Pokud v žánru krimi/detektivky čekáte alespoň nějakou akci, adrenalin a příjemně zajímavou hlavní postavu, které budete fandit, Alex Cross je přesným opakem.

Hodnocení: 45%

  • Alex Cross (2012)
  • Akční krimi
  • USA
  • 101 minut
  • Režie: Rob Cohen
  • Hrají: Matthew Fox, Tyler Perry, Edward Burns, John C. McGinley a další

httpv://youtu.be/wXtRKrcPwKE