Druhý Trailer: Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

Akční veteráni si prostě nedají pokoj. Stallone všem ukázal (hned dvakrát), že i důchodci mají své dny a další „hrdinové“ si z něj berou příklad a vrací se ke kořenům. Sylvester si vesele točí Bullet to the Head a také vězeňský film s Arniem The Tomb, Schwarzenegger má plné ruce práce s dokončováním Last Stand, Bruce Willis se přidal k týmu G.I. Joe a pokračuje ve své sérii Die Hard a i Chuck Norris chystá na rok 2013 film The Novic, který bude režírovat jeho mladší bratr. Jean-Claude Van Damme se také rozhodl vrátit se ke kořenům a rozhodně ne poprvé.

V roce 1992 proti sobě německý režisér Roland Emmerich postavil Van Damma a Dolpha Lundgrena v populárním béčku Universal Soldier. Vznikl z toho jeden poměrně příjemný film a několik ne-až-tolik příjemných pokračování. Universal Soldier 2 a 3 (které si česká distribuce trochu popletla) byly nesledovatelné televizní bláboly a roku 1999 se k sérii vrátil Van Damme a také to nedopadlo dobře. Režisér John Hyams dostal přesně o deset let později nápad, vrátit zpátky jak JCVD, tak jeho hlavního nepřítele, Lundgrena. A znovu, nedopadlo to dobře. Amatérsky vyhlížející direct-to-DVD akční film. A nyní, když už se kdejaká vyčpělá akční hvězda vrací a snaží se vydělat si ještě pár doláčů na vyhlazení vrásek, ucítili tvůrci další příležitost. Těsně po druhých Expendables (kde se shodou náhod sešel JCVD, Lundgren i Scott Adkins) je Hyams vezme a znovu posadí do lacině vyhlížejícího akčního filmu. Je to jako nudlová polévka za pět korun v Tescu, nikomu nechutná, ale táta jí stejně koupí.

Universal Soldier

Adkins je tedy novým hlavním hrdinou, jeho rodina je přepadena a on se snaží zjistit, co se vlastně kolem děje a proč se mu na paty lepí nějaký nezničitelný voják. V traileru se objeví dvoubarevný Van Damme (neptejte se proč), Dolph Lundgren s brokovnicí a několik sympaticky vypadajících bitek. Sečteno a podtrženo, nový díl Univerzálního Vojáka (s podtitulemn Day of Reckoning) nevypadá tak špatně jako jeho předchůdci, s trochou štěstí by to mohlo být sympatické přímočaré béčko. Ne že bych se vyloženě těšil, ale pokud se mi tahle placka dostane pod ruku, pustím se do ní.

httpv://youtu.be/MJxX3s39ck8