Recenze: Wrong Turn 5 (2012)

Wrong Turn je jedna velká katastrofa. Tahle série jede přímou linkou do pekel. V recenzi na čtvrtý díl se zmiňovala sestupná kvalita, ale i teď mohu zpětně říct, že čtyřka je druhý nejlepší film série (to rozhodně neznamená, že je byť jen průměrná) a pětka je totálně mimo. Opravdu-úplně-mimo. Nemůžu si pomoct, ale tyhle direct-to-DVD béčka mám prostě rád. Opravdu rád se prokousávám desítkami blogů a webových stránek, které se zaměřují jen na undergroundové horory (mezi ně samozřejmě Wrong Turn nepatří) a vyhlížím si nějaké ty lahůdky na sobotní večer.  Mám rád všechny druhy hororu (Ok, snuff nemusím) a užívám si i hloupá a krvavá béčka. Pátý Wrong Turn není dobrý. Není ani průměrný a stěží je podprůměrný.

Šablona je klasická, parta vymatlaných studentů přijede do městečka slavit festival (k němu se váže opravdu „děsivá“ historka) a jeden ze studentíků je odveden do vazby v místní policejní stanici, tam sedí také strašidelný děda, který pořád vypráví něco o trojici kluků, kteří si pro něj přijdou a všechny povraždí. Vrazi tu nejsou jen tři, je jich tu víc, počítal bych mezi ně i režiséra a vůbec celý štáb, protože snaha o zavraždění diváka je více než zjevná.

Upřímně, nedovedu si pro pátý Wrong Turn představit vhodnou cílovku. Pro obyčejné diváky to není a i fandové slasherů nad filmem ohrnou nos. Hned vysvětlím. Jak už jsem zmínil, považuji se za milovníka braku. Ovšem čeho je moc, toho je příliš, tohle řádění zmutovaných pošuků je špatné snad v každém směru. Je to třetí Wrong Turn, který natočil Declan O’Brien a tenhle chlápek není zrovna zručným režisérem. Televizní look je hrozný, celé to vypadá ještě laciněji než kdejaký seriálový pilot. Práce s kamerou je opravdu nešikovná, místo aby pomáhala a maskovala nízký rozpočet, ukazuje ho naplno bez jakýchkoliv fíglů, „nemáme love a ani zbla umu, ale i tak točíme filmy“. Dobře, přes laciný look filmu se přenesu, přeci jenom jsem byl už u jiných filmů mile překvapen obsahem. Ani to se nestalo. To, co se ve filmu děje je už over-the-top, tohle nemůže strávit ani sebevětší hororový fanda. Na pátém Wrong Turn totiž není nic úplně extrémně špatně, jenom tu nic nefunguje pořádně a to dohromady tvoří film, který je opravdu špatný. Jediná zajímavá věc je ta, že tu prostě lidé umírají, nehledě na to, zda-li jsou to hlavní hrdinové nebo vedlejší, kdykoliv může umřít kdokoliv. Ale to není zrovna moc velké plus. Teď se dostanu k tomu hlavnímu. Když ve slasheru nefunguje napětí, příběh ani technická stránka musím se logicky uchýlit k tomu, od čeho tu tento subžánr je primárně. Mozky, střeva a oči (ne nutně v tomto pořadí), prostě krev a brutalita jako taková. Ta bývá často zábavná a tak trochu zachraňuje i úplně debilní filmy (Laid to Rest). Bohužel. Filmová realita mi dala pořádnou facku. Kromě toho, že tu celý film sledujeme studenty, kteří se chovají jako idioti, mluví jako idioti a vůbec to jsou idioti, není divákům dopřáno, aby je viděli zemřít nějakým zábavným způsobem. Kromě pěkného úvodního titulku filmu a deseti vteřinám na fotbalovém hřišti, Wrong Turn neobsahuje ani jednu sympatickou vraždu. Všechno je to neskutečně unylé natočené a k uzoufání nudné.

Natahované, nesympatické, nebrutální, nezábavné, nenapínavé… Wrong Turn je tak špatný slasher, až to zebe. Ani jedna jediná část filmu nefunguje tak, jak by fungovat měla. Jsem opravdu tolerantní, ale série Wrong Turn je opravdu špatná, ač teď, po pátém dílu, shledávám jedničku a čtyřku celkem zábavnými slashery. Šestku už radši ne. Mimochodem, trailer sliboval solidní zábavu.

20%

  • Wrong Turn 5
  • Horor / Thriller
  • USA
  • 91 minut
  • Režie a scénář: Declan O’Brien
  • Hrají: Doug Bradley, Camilla Arfwedson, Simon Ginty, Roxanne McKee a další