Emperor: Tommy Lee Jones jako slavný generál MacArthur

Emperor je nadcházející film, který ozdobil právě probíhající filmový festival v Torontu. Příběh o konci a důsledcích druhé světové války mezi Spojenými Státy a Japonskem. V hlavních rolích se představí Tommy Lee Jones, ikona Hollywoodu a Matthew Fox, dosud stále pamatovaný hlavně jako Jack ze seriálu Ztraceni.

emperor

Jedna z nejslavnějších a největších postav válečné historie. Generál Douglas MacArthur. Charismatický a oblíbený u vojáků, triumfální vojevůdce s dlouhou fajfkou v ústech v očích nepřátel. Když se Spojené Státy před koncem roku 1941 dostaly do války s Japonskem, začalo to masakrem na základně Pearl Harbor.

V březnu 1942 se MacArthur se svou rodinou a personálem musel poklonit postupující říši Japonska a z Filipín utéct do Austrálie, aby pronesl památný výrok „Já se vrátím.

Jak válka dále probíhala, Douglas MacArthur se později stal vrchním velitelem tichomořských sil spojenců. Pod jeho velením prošla armáda obrovskou změnou zejména v taktické a fyzické přípravě. Jeho vlastní plány a nezdolné úsilí o dobytí každého centimetru, který okupovalo Japonsko, znamenalo, že spojenci nakonec říši vycházejícího slunce pokořili a v roce 1945 stanuly první americké jednotky na japonské půdě.

Snímek Emperor, režírující Peter Webber (Hannibal: Zrození), zachycuje právě toto období, kdy se vládní a vojenské síly USA snažily nějakým způsobem vypořádat s poválečným Japonskem. Jádrem příběhu je rozhodování Generála MacArthur, zda popravit nebo omilostnit Generála Hirohita, vůdce japonské válečném mašinérie.

Empreror: První klip z filmu

Celý „případ“ má na starost generál Fellers (Fox), specialista na japonskou kulturu. Musí využít všechny své poznatky a znalosti, aby zjistil, jaký důsledek na další vývoj historie obou zemí bude mít jeho doporučení o osudu císaře Hirohita, kterého USA nazývají Emperor.