Zveřejnění katalogů filmů pro KVIFF

Chystáte se letos na fesťák do Varů? Konečně víme, na jaké filmy se můžeme těšit. V katalogu je přes 200 titulů, všechny je pochopitelně naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

Filmy jsou tradičně rozděleny do několika kategorií. Kromě soutěžních sekcí se diváci mohou těšit na klasické Horizonty, Jiný pohled, Forum nezávislých nebo české filmy z let 2011 a 2012. Vedle těchto kategorií tam pak jsou i „Pocty“ – letos R. Erdemovi, J.-P. Melvillovi a J. Somrovi.

Když jsem si procházela hlavní soutěžní sekci, připadala jsem si jako absolutní trotl, poněvadž ani jeden název filmu mi nic neříká. No dobře, pominu-li Polski film. Uznávám, že ty snímky nás provedou celým světem, ale vybírat si, na který zajít, budu asi jen podle toho, jak se mi líbí název. Třeba Zabít bobra nezní špatně…

Ale úplně jiné kafe to je s kategorií Horizonty. Tam jsem si hned 9 filmů odklikla do vlastního programu. Nakonec ale budu ráda, když uvidím 2 nebo 3 (na festivalu budu bohužel jen pár dní – a z toho dva dny mě bude zajímat jen Helen Mirren 😉 ). Tato kategorie uvádí filmy prověřené Berlinale nebo nedávným Cannes a nemálo z nich jsou netrpělivě očekávané pecky. Třeba Magic Mike. Ehm.

Pak si určitě počíhám na  Cesare deve morire (Caesar musí zemřít – vítězný snímek Berlinale), Cosmopolis, Lawless (Země bez zákona), Moonrise Kingdom, Barbara, Amour (Láska), To Rome with Love (Do Říma s láskou), Faust, atd. atd. Radost udělalo i zařazení snímku Game Change (Prezidentské volby) s excelentní Julianne Moore v roli Sarah Palin (což je ale snímek, který je online tak od půlky března 🙂 )