Recenze: Intouchables (2011)

Poznáte to, keď na nejaký film natrafíte úplne náhodou a vykluje sa z toho jeden z najsilnejších zážitkov roku? Tak to je presne Intouchables režisérov Oliviera Nakacheho a Erica Toledana. Dej sa odohráva v Paríži a sleduje spojenie osudov bohatého aristokrata Phillipa, ktorý po nehode ostal pripútaný k invalidnému vozíku a mladého Drissa z geta, ktorý práve vyšiel z basy a zašiel na konkurz o post domáceho pomocníka pre Phillipa, aby mu štát neodobral prídavky na rodinu. Svojim jednoduchým, bezstarostným, sebavedomím a vtipným prístupom si získa Phillipové sympatie a ten sa rozhodne dať mu šancu a zamestnať ho. Môže fungovať spojenie dvoch odlišných osobností z rozdielnych svetov? Verte tomu, že áno.

Film je plný skvelého humoru a pritom ponúka dostatok príležitostí na zamyslenie.Výborne funguje chémia medzi vtipom a drámou a taktiež funguje obsadenie hlavných postáv. V roli Phillipa sa predstavil Francois Cluzet a Drissa si strihol Omar Sy. Výborne sa na placi dopĺňali. Veľmi silnou zložkou je taktiež geniálny soundtrack, pri humorných scénach priam srší pozitívnu energiu a vy sa musíte stále usmievať a naopak pri vážnejších situáciach dotvára atmosféru impozantný klavírový doprovod, ktorý spôsobuje zimomriavky na tele.

Čo viac dodávať, o kvalite tohto snímku svedčí i to, že len 9 týždňov po jeho vydaní sa stal druhým najúspešnejším snímkom všetkých čias, čo sa týka návštevnosti vo francúzskych kinách. Prial by som mu, aby sa dostal aj do našich, a nie len do nich, ale čo do najväčšieho okruhu divákov, lebo si to fakt zaslúži. Hocijaká stupídna americká komédia mu môže len ticho závidieť a môžme len dúfať, že sa Hollywood nechytí a o dva roky nespraví nejaký nepodarený re-make. A ja vám Intouchables vrelo odporúčam, lebo sa jedná o TOP film roku 2011 a mnohý tvrdia, že ten bol na filmy chabý, tak okúste túto francúzsku lahôdku, isto neoľutujete.

Réžia: Olivier Nakache, Eric Toledano
Hudba: Ludovico Einaudi
Hrajú: Francois Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Clotilde Mollet, Cyril Mendy, Emilie Caen, Sylvian Lazard